• Οικονομία

    Ελ Εριάν: «Η Fed δεν έχει περιθώρια αφότου “την πήρε ο ύπνος στο τιμόνι”»

    • NewsRoom


    Η ομοσπονδιακή τράπεζα δεν μπορεί ούτε να ανοιγοκλείσει τα βλέφαρα μπροστά στον πληθωρισμό αφότου “την πήρε ο ύπνος στο τιμόνι” και ο Τζερόμ Πάουελ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια τεράστια πρόκληση, να βρει τρόπο να ελεγχθούν οι τιμές χωρίς να προκαλέσει ζημιά στην οικονομία, εκτιμά ο διάσημος οικονομολόγος Μοχάμεν Ελ Εριάν. “Η Fed έχει καθυστερήσει τόσο πολύ που πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο προκλήσεις. Να ξαναβάλει το τζίνι του πληθωρισμού στο μπουκάλι και να μη δημιουργήσει μεγάλη ζημιά στην οικονομική ανάπτυξη και την ανισότητα”, είπε ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του Bloomberg.

    Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ και οι αξιωματούχοι της τράπεζας βρίσκονται στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ, όπου ο επικεφαλής της πιο ισχυρής κεντρικής τράπεζας του πλανήτη θα εκφωνήσει ομιλία αύριο, Παρασκευή. Σε γενικές γραμμές αναμένεται να εκφράσει εκ νέου την αποφασιστικότητά του στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο οποίος τρέχει σε υψηλό σχεδόν 40 ετών.

    «Η Fed πρέπει να επικεντρωθεί στον πληθωρισμό»

    Ερωτηθεί πόσος καιρός εκτιμά ότι χρειάζεται για επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% της ομοσπονδιακής τράπεζας, ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν απάντησε χαρακτηριστικά ότι “θα πάρει λίγο χρόνο επειδή η Fed κοιμήθηκε στο τιμόνι”. “Η Fed πρέπει να επικεντρωθεί στον πληθωρισμό και πρέπει να το κάνει με πιο αφοσιωμένο τρόπο από ό,τι το έκανε μέχρι τώρα”, πρόσθεσε.

    Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια της φέτος, με τις κινήσεις της να περιλαμβάνουν δύο διαδοχικές αυξήσεις της γιγαντιαίας τάξεως των 75 μονάδων βάσης (0,75%) στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της, προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό. Οι αξιωματούχοι της τράπεζας εκτιμούν ότι η αγορά εργασίας είναι αρκετά ισχυρή ώστε να αντέξει τη σύσφιξη και έχουν δείξει ότι θα συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων εντός του έτους.

    Απέτυχε η Fed στην επικοινωνία και ανάλυση της κρίσης

    Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Ελ Εριάν, η Fed “απέτυχε” τόσο στην επικοινωνία όσο και στην ανάλυσή της, καθώς την ώρα που ο πληθωρισμός εκτοξευόταν στα ύψη οι αξιωματούχοι της συνέχιζαν να δηλώνουν ότι είναι σε μεγάλο βαθμό παροδικός. “Ξέρω τι πρέπει να κάνουν, το οποίο είναι να μην ανοιγοκλείσουν καν τα βλέφαρα”, ανέφερε ο διάσημος οικονομολόγος και αρθρογράφος του Bloomberg.

    Ο Ελ Εριάν δήλωσε ακόμα ότι το πλαίσιο πολιτικής που παρουσίασε η Fed στο συμπόσιο του Jackson Hole το 2020, δεν είναι πλέον κατάλληλο για το σκοπό που έχει σήμερα. “Έχουμε ένα πλαίσιο πολιτικής κατάλληλο για έναν κόσμο ανεπαρκούς ζήτησης και βρισκόμαστε σε έναν κόσμο ελλιπούς προσφοράς”, είπε. “Έτσι, αν τα βάλετε όλα αυτά μαζί, η πρόκληση είναι πολύ μεγάλη”.

    Διαβάστε επίσης

    Τα «κλειστά» σπίτια μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας

    Κικίλιας στο BBC: Στρατηγική μας στόχευση ήταν και είναι να προωθήσουμε εναλλακτικούς προορισμούς

    Στα δίχτυα της ΑΑΔΕ επιβάτες αεροπλάνου με αδήλωτα χρήματα χιλιάδων ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ