• Οικονομία

    ΕΚΤ: Τα πρακτικά του Σεπτεμβρίου έδειξαν «διχασμό» για τα επιτόκια

    • Bloomberg
    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    Αντίθετες απόψεις επικρατούσαν μεταξύ των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον περασμένο μήνα, σχετικά με το εάν θα έπρεπε να αποφασιστεί ακόμη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

    Αυτός ο “διχασμός”, αποτυπώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης του περασμένου μήνα, τα οποία είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

    Όπως μεταδίδει το Bloomberg, «Με βάση το μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, τα μέλη του Συμβουλίου τόνισαν ότι η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων ή παύση ήταν πολύ κοντά», σημειώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης.

    Η απόφαση ήταν οριακή, γεγονός που δείχνει ότι μία περαιτέρω αύξησή τους, τουλάχιστον στο ορατό μέλλον, δεν θα είναι εύκολη.

    Οι αξιωματούχοι που τάχθηκαν υπέρ της αύξησης έδωσαν έμφαση «στα πολύ υψηλά επίπεδα του πληθωρισμού και στο γεγονός ότι μια αύξηση των επιτοκίων θα έδειχνε την ισχυρή αποφασιστικότητα του Συμβουλίου για επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2%».

    Άλλα μέλη εξέφρασαν την άποψη ότι τα επιτόκια θα πρέπει να μείνουν αμετάβλητα, σημειώνοντας ότι «τα διαθέσιμα στοιχεία από τον Ιούλιο, σε γενικές γραμμές, δεν υποστήριζαν άλλη μια αύξηση», καθώς η οικονομία είχε αποδυναμωθεί και ο πληθωρισμός ήταν σε τροχιά να επιστρέψει στον στόχο.

    Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από τα πρακτικά, αυτά τα μέλη σημείωσαν επίσης ότι μεγάλο μέρος του αντίκτυπου από τις προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων δεν έχει περάσει στην οικονομία.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιάννης Στουρνάρας στο Reuters: Ελπίζω το ΤΧΣ να πουλήσει σε μακροπρόθεσμους επενδυτές

    Knot (ΕΚΤ): Απειλή για τον πληθωρισμό οι συγκρούσεις Ισραήλ-Χαμάς

    Σεντένο (ΕΚΤ): Μάλλον κλείνει ο κύκλος της αύξησης των επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ