• Οικονομία

    ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,75 περιορίζει τη ρευστότητα στις τράπεζες

    • NewsRoom

    Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος ΕΚΤ


    Επιβεβαίωσε τις προβλέψεις για μία ακόμα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης. Με αυτήν την τρίτη στη σειρά σημαντική αύξηση των επιτοκίων, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς την άρση της «χαλαρής» κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής. Το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε τη σημερινή απόφαση και αναμένει ότι θα αυξήσει τα επιτόκια περαιτέρω ούτως ώστε να διασφαλίσει την έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.»

    Τα νέα επιτόκια

    Πλέον, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 2,00%, 2,25% και 1,50% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 2 Νοεμβρίου 2022.

    Παράλληλα το διοικητικό συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση αποφάσισε να προχωρήσει στα πρώτα μέτρα προκειμένου να μειωθεί ο Ισολογισμός της ΕΚΤ, ο οποίος μετά τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης , και παροχής φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες, που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια έχει ξεπεράσει τα 8,8 τρις. ευρώ.

    Oπως αναφέρει στην απόφαση του το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε τη σημερινή απόφαση και αναμένει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, προκειμένου να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα βασίσει τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων στις εξελισσόμενες προοπτικές για τον πληθωρισμό και την οικονομία, ακολουθώντας την προσέγγισή του κάθε συνεδρίαση.

    Επιπλέον, η ΕΚΤ αποφάσισε να αλλάξει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παροχή φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες μέσω του μηχανισμού TLTROs.

    Οι επόμενες κινήσεις

    Σύμφωνα με το Reuters, σε αυτή την συνεδρίαση κατεγράφησαν ελάχιστες ενστάσεις από τους ευρωπαίους τραπεζίτες για τη νέα μεγάλη αύξηση που οδηγεί το βασικό επιτόκιο στο 2%, την επιθετικότερη αύξηση που έχει καταγραφεί μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, καθώς ο πληθωρισμός στο 10%, είναι πέντε φορές μεγαλύτερος από την τιμή-στόχο της ΕΚΤ για 2%.

    Στο επίκεντρο των αγορών πλέον βρίσκονται οι επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, με τους αναλυτές να αναμένουν περαιτέρω αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο.

    Διαβάστε επίσης:

    Απογειώνονται τα επιτόκια δανεισμού, καθηλωμένα τα επιτόκια καταθέσεων



    ΣΧΟΛΙΑ