ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΕΚΤ: Μειώνει τις προβλέψεις για ανάπτυξη το 2026 και 2027 – Βλέπει το πετρέλαιο πάνω από τα 80 δολάρια/βαρέλι και το 2027
Αμετάβλητα διατήρησε η ΕΚΤ τα επιτόκια τον Ιούλιο, ύστερα από οχτώ διαδοχικές μειώσεις , επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Αντανακλώντας εν μέρει τις προηγούμενες μειώσεις των επιτοκίων του Διοικητικού Συμβουλίου, η οικονομία έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής ανθεκτική στο σύνολό της, παρά το δύσκολο παγκόσμιο περιβάλλον, το οποίο παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο, κυρίως λόγω των εμπορικών εντάσεων», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.
Σημειώνεται ότι τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, των κύριων πράξεων αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής αναχρηματοδότησης θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 2,00%, 2,15% και 2,40% αντίστοιχα.
Η απόφαση της ΕΚΤ έρχεται μία ημέρα μετά τις πληροφορίες ότι οι εδώ και εβδομάδες διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ κλίνουν στο να συμφωνηθεί ένας δασμός της τάξης του 15%. Αν και η απόφαση του Ιουλίου φαίνεται να ήταν ομόφωνη για τους Ευρωπαίους τραπεζίτες, οι επόμενες κινήσεις δεν αποτελούν τόσο εύκολη απόφαση, με την επιβολή επιπλέον δασμών να απειλούν την πτωτική πορεία του πληθωρισμού.
Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ λίγη ώρα αργότερα.
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.