• Οικονομία

    ΕΚΤ: Αμετάβλητα παραμένουν τα επιτόκια

    • NewsRoom
    ΕΚΤ: Κοντά σε συμφωνία για μικρότερες αγορές ομολόγων μετά τη λήξη του PEPP

    Κριστίν Λαγκάρντ


    Η Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου, αποφάσισε να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της στα ιστορικά τους χαμηλά.

    Συγκεκριμένα η ΕΚΤ αποφάσισε ότι επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα, έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

    Η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι θα συνεχίσει τη διενέργεια αγορών στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αντιμετώπισης της πανδημίας (PEPP), με το σύνολο των αγορών να διαμορφώνεται στο 1,35 τρισ. ευρώ.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο θα πραγματοποιεί τις αγορές στο πλαίσιο του PEPP έως τουλάχιστον το τέλος Ιουνίου 2021 και, σε κάθε περίπτωση, έως ότου κρίνει ότι η φάση κρίσης του κορονοϊού έχει τελειώσει.

    Η προσοχή στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου της Προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που θα πραγματοποιηθεί στις 15:30 ώρα Ελλάδος.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ