Τροποποιήσεις στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τη νομισματική πολιτική για να κατευθύνει την οικονομία ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα σταθμίσει πιο προσεκτικά τους κινδύνους που αφορούν τις προοπτικές του πληθωρισμού, καθώς και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί για την επίτευξη του στόχου του 2%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα ακολουθήσει μια ισορροπημένη προσέγγιση για τη διατήρηση της αύξησης των τιμών σε αυτό το επίπεδο μεσοπρόθεσμα, ενώ επεσήμανε ότι θα χρησιμοποιήσει μια «κατάλληλη πολιτική» σε μεγάλες και διαρκείς αποκλίσεις από οποιαδήποτε κατεύθυνση.

1

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τέσσερα χρόνια, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεσμεύτηκαν να λάβουν «ιδιαίτερα δυναμικά ή επίμονα» μέτρα για να αποτρέψουν την εδραίωση του πολύ χαμηλού πληθωρισμού όταν η οικονομία βρεθεί «κοντά στο κατώτερο όριο».

Η αλλαγή πλεύσης, η οποία αποκαλύφθηκε καθώς οι αξιωματούχοι συγκεντρώνονται για την ετήσια συνάντησή τους στη Σίντρα της Πορτογαλίας, έρχεται ως απάντηση στην άνευ προηγουμένου αύξηση του πληθωρισμού το 2021 και το 2022 που αιφνιδίασε την ΕΚΤ και πυροδότησε την ανησυχία ότι ήταν πολύ αργά για αύξηση των επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι οι αξιωματούχοι ξεκίνησαν την αξιολόγησή τους το περασμένο καλοκαίρι, με στόχο την προετοιμασία για ένα περιβάλλον που φαίνεται ότι θα επιφέρει συχνότερα και πιο ανατρεπτικά οικονομικά σοκ λόγω παραγόντων όπως η αποπαγκοσμιοποίηση και η απαλλαγή από τον άνθρακα.

Στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) επαναξιολογεί επίσης τον τρόπο με τον οποίο καθορίζει και επικοινωνεί τη νομισματική πολιτική εν μέσω επικρίσεων ότι το πλαίσιο «ευέλικτης στόχευσης του μέσου πληθωρισμού» του 2020 συνέβαλε στην υποεκτίμηση της σοβαρότητας της επόμενης πληθωριστικής έκρηξης και της βραδύτητας στην αύξηση των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διαρθρωτικές μεταβολές στην παγκόσμια οικονομία, όπως ο γεωπολιτικός και οικονομικός κατακερματισμός, και η αυξανόμενη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, καθιστούν το περιβάλλον του πληθωρισμού πιο αβέβαιο.

«Αυτή η αξιολόγηση ήταν μια πολύτιμη ευκαιρία να αμφισβητήσουμε τον τρόπο σκέψης μας, να ελέγξουμε το σύνολο των εργαλείων μας και να βελτιώσουμε τη στρατηγική μας», δήλωσε η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ.

«Μας παρέχει μια ακόμη ισχυρότερη βάση για να ασκούμε νομισματική πολιτική και να εκπληρώνουμε την εντολή μας για σταθερότητα των τιμών σε ένα ολοένα και πιο αβέβαιο περιβάλλον».

Να σημειωθεί επίσης ότι οι κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρη την ευρωζώνη των 20 κρατών-μελών έχουν αντιμετωπίσει οδυνηρές απώλειες ως αποτέλεσμα των αγορών ομολόγων μεγάλης κλίμακας, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε εκκλήσεις για επανεξέταση της βιωσιμότητας της ποσοτικής χαλάρωσης ως μέσου πολιτικής.

Παρότι η αξιολόγηση δείχνει ότι η ποσοτική χαλάρωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ξανά στο μέλλον, τα σχόλια της ΕΚΤ υποδηλώνουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μεγαλύτερη φειδώ.

Η ΕΚΤ σημείωσε ότι η επόμενη αξιολόγηση της στρατηγικής της είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί το 2030.

Η προηγούμενη — η πρώτη εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες — διαμορφώθηκε από την εμπειρία πριν από την Covid με πολύ χαμηλή αύξηση του πληθωρισμού και δοκιμάστηκε γρήγορα με τον πληθωρισμό να κορυφώνεται σε διψήφιο ρεκόρ, μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ΕΚΤ ξεκίνησε την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο του 2022, όταν οι τιμές καταναλωτή αυξάνονταν ήδη κατά 8%, επισημαίνει το Bloomberg.

Διαβάστε επίσης: 

Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ: Στην Αθήνα αύριο – Στην ατζέντα η αύξηση των ροών από τη Λιβύη

Βύρων Βασιλειάδης: Κίνηση έκπληξη από την Venergy Maritime – Προχώρησε στην πρώτη παραγγελία τάνκερ

Χρήστος Δερμεντζόπουλος: Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης