• Οικονομία

    Εκροές ρεκόρ από τα ETFs πετρελαίου αφότου ξεπέρασε τα 80 δολάρια το βαρέλι

    πετρέλαιο


    Την εβδομάδα με τις μεγαλύτερες εκροές τους εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο είδαν τα ETFs (διαπραγματεύσιμα αμοιβαία) πετρελαίου, με τους επενδυτές με σηκώνουν ποσό ρεκόρ από το κορυφαίο fund του κλάδου.

    Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, οι επενδυτές τράβηξαν σχεδόν 200 εκατομμύρια δολάρια σε μία ημέρα από το WisdomTree Brent Crude Oil, το οποίο από τον Ιανουάριο είναι το μεγαλύτερο του κλάδου.

    Πρόκειται μάλιστα για τις μεγαλύτερες ημερήσιες εκροές που έχει σημειώσει από όταν ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις του.

    Παρόμοια ήταν η τάση και σε άλλα ETFs, με το United States Oil Fund να σημειώνει τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες εκροές του από τον Δεκέμβριο.

    Οι κινήσεις έρχονται καθώς οι επενδυτές κατοχυρώνουν κέρδη από τα ETFs πετρελαίου που είναι μόνο long, μετά την αύξηση των τιμών του αργού πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.

    Σημειώνεται ότι τα futures του αργού Brent αναμένεται να κλείσουν σήμερα τον μήνα με άνοδο περίπου 14%, με φόντο ένα ισχυρό outlook ζήτησης, τις περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και την αυξανόμενη εμπιστοσύνη στις μακροοικονομικές προοπτικές, καθώς οι traders στοιχηματίζουν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed ενδέχεται να πλησιάζουν στο τέλος τους.

    Οι επενδυτές είχαν τοποθετηθεί μαζικά στο ETF της WisdomTree στα τέλη του 2022, με τα assets του να δεκαπλασιάζονται περίπου από τα σχεδόν 200 εκατομμύρια δολάρια που ήταν τον Δεκέμβριο. Κάτι βέβαια που αφήνει το ETF εκτεθειμένο παράλληλα και σε μεγαλύτερες εκροές από ό,τι παλαιότερα.

    Συνολικά, την περασμένη εβδομάδα ένα καλάθι με 14 ETFs πετρελαίου ανέφερε εκροές άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων, τις μεγαλύτερες από τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Ο Αλκιβιάδης Στεφανής η καλύτερη υποψηφιότητα και η σωστή επιλογή για το Βόρειο Αιγαίο

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Καλλιθέα και Παλαιό Φάληρο

    Φωκίων Καραβίας: Αρχές Σεπτεμβρίου η πρόταση για την εξαγορά του ΤΧΣ – «Βλέπει» κέρδη 0,28 ευρώ/μετοχή για το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ