• Οικονομία

    Eυρωζώνη: Σε νέο ρεκόρ ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο – Στο 5%

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ, Επικεφαλής EKT

    Κριστίν Λαγκάρντ, Επικεφαλής EKT


    Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έφτασε σε νέο υψηλό ρεκόρ τον Δεκέμβριο, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν την Παρασκευή ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο 5% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί μετά το προηγούμενο ιστορικό υψηλό του Νοεμβρίου, στο 4,9%.

    Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες τιμές της ενέργειας, μεταδίδει το CNBC.

    Με την πορεία του πληθωρισμού και τις διαδοχικές αυξήσεις στο επίκεντρο, οι διαχειριστές συζητούν εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε να υιοθετήσει μια πιο επιθετική στάση για την καταπολέμηση της αύξησης των τιμών.

    Η κεντρική τράπεζα δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα περικόψει τις μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων, αλλά υποσχέθηκε ότι θα αυξήσει τις αγορές στο πλαίσιο του «συνήθους» προγράμματος αγοράς ομολόγων (APP), το οποίο συνεχίζει να χρησιμοποιεί, μέχρι τον Σεπτέμβριο, επαναφέροντάς το στο επίπεδο των 20 δισ. ευρώ από τον Οκτώβριο του 2022 και μετά..

    Οι προβλέψεις της, που επικαιροποιήθηκαν τον Δεκέμβριο, έθεταν τον πληθωρισμό στο 1,8% τόσο το 2023 όσο και το 2024.

    Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η πανδημία και ο πληθωρισμός είναι από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις επιδόσεις των οικονομικών το 2022.

    Διαβάστε ακόμα:

    Martins Kazaks: H EKT θα δράσει εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό αυξηθούν

    Με το… Whatever it takes της Κριστίν Λαγκάρντ η Ελλάδα ζεσταίνει τις μηχανές προς τις αγορές



    ΣΧΟΛΙΑ