Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να επιβάλει πρόσθετους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (113 δισεκατομμύρια δολάρια) σε περίπτωση που οι τρέχουσες εμπορικές συνομιλίες δεν αποφέρουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. 

Τα προτεινόμενα αντίποινα θα κοινοποιηθούν στα κράτη μέλη ήδη από την Τετάρτη, ενώ οι διαβουλεύσεις θα διαρκέσουν ένα μήνα πριν οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των προϊόντων, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα, αλλά δεν επιθυμούν να κατονομαστούν.

1

Ωστόσο, η λίστα των προϊόντων θα μπορούσε να αλλάξει σε αυτό το διάστημα.

Παράλληλα, η Κομισιόν (το εκτελεστικό όργανο του μπλοκ που χειρίζεται εμπορικά θέματα), αναμένεται να αποστείλει έγγραφο με τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις, αναφέρει το Bloomberg.

Οι προτάσεις της ΕΕ αναμένεται να περιλαμβάνουν τη μείωση των εμπορικών και μη δασμολογικών φραγμών και την ενίσχυση των επενδύσεων στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, οι οποίες ξεκίνησαν επισήμως τον περασμένο μήνα, έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο, εντείνοντας την ανησυχία ότι το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών δασμών θα παραμείνει σε ισχύ.

Η Κομισιόν σημείωσε σήμερα ότι ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος του Τραμπ θα αυξήσει την ποσότητα των αγαθών της ΕΕ που θα υπόκεινται σε δασμούς στα 549 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο νέος κατάλογος αντιμέτρων της ΕΕ θα προστεθεί στα αμερικανικά αγαθά αξίας 21 δισεκατομμυρίων ευρώ που ήδη αποτελούν στόχο δασμών της ΕΕ σε απάντηση στον δασμό 25% που επέβαλε ο Τραμπ στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ συμφώνησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα να παγώσει για 90 ημέρες την εφαρμογή αυτών των μέτρων, αφού οι ΗΠΑ μείωσαν τον λεγόμενο αμοιβαίο συντελεστή στις περισσότερες εξαγωγές της ΕΕ στο 10% από 20%, ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις.

Ο Τραμπ έχει επίσης επιβάλει δασμό 25% στα αυτοκίνητα καθώς και σε ορισμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων και έχει ξεκινήσει έρευνες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δασμούς στις εισαγωγές ξυλείας, φαρμακευτικών προϊόντων, ημιαγωγών, κρίσιμων ορυκτών και φορτηγών.

Η Κομισιόν από την άλλη, έχει δηλώσει ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι σε απάντηση στους δασμούς του Τραμπ και ότι μελλοντικά μέτρα θα μπορούσαν να στοχεύσουν τις υπηρεσίες και να περιορίσουν τις εξαγωγές.

Σέφκοβιτς: Ενιαία απάντηση στα αδικαιολόγητα εμπορικά μέτρα των ΗΠΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Επίτροπος Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς, δήλωσε σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ότι η ΕΕ προτιμά να βρεθεί μια λύση μέσω των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ, αλλά σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών η ΕΕ προετοιμάζει τα αντίμετρά της και όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.

«Τώρα χρειαζόμαστε οι ΗΠΑ να δείξουν την ετοιμότητά τους και να σημειώσουν πρόοδο προς μια δίκαιη και ισορροπημένη λύση», δήλωσε ο Μ. Σέφκοβιτς κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «μια ενιαία απάντηση της ΕΕ στα αδικαιολόγητα εμπορικά μέτρα των ΗΠΑ και οι παγκόσμιες εμπορικές ευκαιρίες για την ΕΕ».

«Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι», τόνισε ο Επίτροπος Εμπορίου, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΕ έχει αναστείλει τα δικά της αντίμετρα για να δώσει χώρο στις διαπραγματεύσεις, εκμεταλλευόμενη την περίοδο παύσης των 90 ημερών του Αμερικανού προέδρου.

Ο Μ. Σέφκοβιτς είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς στο 70% των αγαθών της ΕΕ που εισάγονται στις ΗΠΑ και αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί στο 97%, εάν οι ΗΠΑ συμπεριλάβουν και τα φαρμακευτικά προϊόντα από την ΕΕ, τους ημιαγωγούς και άλλα αγαθά.

Ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ θα προφυλαχθεί από τις πιθανές αυξήσεις εισαγωγών από χώρες όπως η Κίνα, λόγω της εκτροπής του εμπορίου από το δασμολογικό τείχος του Τραμπ.

Ως τα μέσα Μαΐου θα συσταθεί μια ομάδα εργασίας από την Επιτροπή για την παρακολούθηση της εκτροπής του εμπορίου.

Διαβάστε επίσης: 

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Συμμαχία κατά του «εκφοβισμού» του Τραμπ ζητεί ο Σι από την ΕΕ

Πιερρακάκης: Η αλλαγή έρχεται με σχέδιο, δουλειά και συνέπεια – Η νέα γενιά δεν αρκείται πλέον στα λόγια

Τι συμβαίνει με την Κίμπερλι, η αγωνία του Καραμανλή, η Κεραμέως και οι καταλήψεις και τι έκανε ο Νικόλαος Ντε Γκρες στο Κολωνάκι