array(0) {
}
        
    
Menu
0.3%
Τζίρος: 95.32 εκατ.

Σε συσκευασία μιας χρήσης – Ένα περιστέρι για τον καλλωπισμό

            
ROOM 301

Τι συμβαίνει με την Κίμπερλι, η αγωνία του Καραμανλή, η Κεραμέως και οι καταλήψεις και τι έκανε ο Νικόλαος Ντε Γκρες στο Κολωνάκι

ROOM 301

Θα προλάβει η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ να γιορτάσει στην Αθήνα;

Μόλις χθες η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε ότι η 4η Ιουλίου, η εθνική επέτειος των Αμερικανών για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, θα τιμηθεί στην Αθήνα, όχι ακριβώς ανήμερα της επετείου, αλλά λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 25 Ιουνίου. Και όχι βεβαίως στην (ανακαινισμένη) αμερικανική πρεσβεία (ή στην πρεσβευτική κατοικία), αλλά στο Μέγαρο (Plus) Μουσικής (κάτι παρόμοιο είχε κάνει και ο απελθών πρεσβευτής Τζωρτζ Τσούνης κατά τη διάρκεια της πανδημίας).

Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι εάν η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ η οποία είχε δηλώσει ότι: «Περιμένω με ενθουσιασμό να γνωρίσω τους Έλληνες πολίτες», θα προλάβει να βρίσκεται εκείνη την ημέρα στην Αθήνα.

Δεν έχει, βλέπετε, περάσει ακόμα από ακρόαση στο Κογκρέσο κάτι που έκανε ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα και προσωπικός φίλος του Προέδρου Τραμπ, Τόμας Μπάρακ.

Πάντως, εκείνο που πρέπει να ξέρετε οι ακροάσεις των πρεσβευτών του Τραμπ από το Κογκρέσο γίνονται με το σύστημα slow down. Έως τώρα πέραν του Μπάρακ, έχουν περάσει οι Αμερικανοί πρεσβευτές στην Ιταλία και στην Γαλλία

Η αδιάβαστη δικογραφία και οι ανησυχίες του Καραμανλή

Τελικά πόσοι διάβασαν την δικογραφία στην αίθουσα 168 της Βουλής; Αριθμός βουλευτών λιγότερος από 15, πράγμα που σημαίνει ότι ελάχιστοι θα γνωρίζουν τι λέει. Αν και στα παράθυρα των τηλεοράσεων βρίσκονται καθημερινά πολιτικοί που κάνουν κριτική, πολλές φορές απαγγέλλουν και κατηγορίες, αφήνουν υπονοούμενα για παραπομπές ζητώντας προανακριτική επιτροπή και παραπομπή του Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών μπορεί να λέει πως δεν έχει να κρύψει τίποτα και ότι δεν φοβάται, αλλά πώς να το κάνουμε ανησυχεί. Ανησυχεί για την τελική γραμμή που θα ακολουθήσει για αυτόν η ΝΔ, ανησυχεί εάν θα παραπεμφθεί και με ποια κατηγορία.

Πλημμέλημα ή κακούργημα;

Και φροντίζει, όπως μαθαίνω, να αποστέλλει μηνυματάκια στο Μαξίμου υπονοώντας ότι εάν αυτός έχει ευθύνη τότε ευθύνη έχουν και άλλοι.

Αποστέλλει επίσης μηνύματα ότι οι δύο επιστολές που βρίσκονται στη δικογραφία και τον αφορούν, είναι για τη συντήρηση των σιδηροδρόμων που δεν έγινε και για την υποστελέχωση του προσωπικού.

Όσοι μιλάνε με συνεργάτες του λένε ότι για το πρώτο θέμα ζήτησε χρηματοδότηση από τον τότε υπουργό Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα και δεν πήρε και για το δεύτερο είναι ότι επειδή αργούσαν οι διαδικασίες για πρόσληψη υπαλλήλων, ο ίδιος προχώρησε στην πρόσληψη 200 συμβασιούχων.

Γι’ αυτό λέει ότι κάποια στιγμή θα ανοίξει τα χαρτιά του, ανάλογα πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Κάντο και στην ΕΡΤ όπως έγινε με το… πλεόνασμα

Καθόλου τυχαία δεν ήταν η επίσκεψη Μητσοτάκη χθες στην ΕΡΤ, η οποία είναι ένας από τους πρώτους δημόσιους φορείς που απέκτησαν διοίκηση μέσω των προβλέψεων του νέου νόμου με μία αξιοκρατική διαδικασία που έγινε μέσα από τον ΑΣΕΠ, τον πρόεδρο της ΕΡΤ Γιάννη Παπαδόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο Κώστα Παπαβασιλείου, δύο ανθρώπους που χαίρουν, όπως ειπώθηκε  ιδιαίτερης εκτίμησης μέσα και έξω απ το ραδιομέγαρο.

Και αυτό είναι κάτι που πιστώνεται στον αρμόδιο Υφυπουργό και Κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, γιατί πιο σημαντικό από το να ψηφίζεις νόμους είναι να τους εφαρμόζεις.

Αφορμή για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στάθηκε η παρουσίαση του προγράμματος αυτόματου υποτιτλισμού στα προγράμματα της ΕΡΤ για άτομα με αναπηρία, κάτι που συντόνισε ο Υπουργός Επικρατείας και συντονιστής για την εθνική στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία Ακης Σκερτσος, αλλά το κερασάκι στην τούρτα ήταν άλλο: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για τα πλεονάσματα που έχει σημειώσει η ΕΡΤ στον προϋπολογισμό της, προανήγγειλε αυξήσεις στους υπαλλήλους της ΕΡΤ, κάτι που αναμένεται να εξειδικεύσει τις επόμενες ημέρες ο Υφυπουργός Παύλος Μαρινάκης ο οποίος με την πολύτιμη συνδρομή του Υπουργού Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη, ετοιμάζει σχετική παρέμβαση, όπου μέρος του ετήσιου πλεονάσματος της δημόσιας τηλεόρασης θα επιστρέφεται ως μπόνους στους εργαζόμενους.

Είναι η πρώτη αύξηση που θα δοθεί όπως φαίνεται στους υπαλλήλους της ΕΡΤ εδώ και παραπάνω από 10 χρόνια, χωρίς να επιβαρυνθεί καθόλου ο κρατικός προϋπολογισμός και ανταποκρίνεται στη δέσμευση της Κυβέρνησης για επιστροφή των πλεονασμάτων στους πολίτες. Το θέμα όμως τι γίνεται σε περίπτωση ζημιών στην ΕΡΤ; Θα πληρώνουν τη ζημιά οι εργαζόμενοι;

Τι λένε στις τόσες συχνές συναντήσεις τους οι Γεραπετρίτης και Φιντάν;

Το θέμα για ακόμα μια άλλη φορά στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στη Βαρσοβία θα είναι η «ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία». Εκεί θα βρίσκεται και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Θα είναι μια συνεδρίαση, στην οποία η Ουκρανία θα ζητεί και πάλι όπλα (κυρίως αντιαεροπορικά συστήματα και πυρομαχικά) με την Ελλάδα να δηλώνει ότι «δώσαμε – δώσαμε».

Η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας έδωσε πολλά και σε όπλα αλλά και σε χρήματα για ανθρωπιστική βοήθεια και τώρα τελευταίως, μετά την εκλογή Τραμπ, δεν βρίσκονται και τόσο πρόθυμες χώρες (όπως για παράδειγμα η Τσεχία) για  να αγοράσουν από την Ελλάδα όπλα και πυρομαχικά, ώστε να αποσταλούν στην Ουκρανία.

Η ατζέντα περιλαμβάνει επίσης τις σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ καθώς και την ανθεκτικότητα έναντι των υβριδικών απειλών.

Να ξέρετε όμως ότι τα πιο ενδιαφέροντα διαδραματίζονται στα γεύματα των ατύπων συναντήσεων. Εκεί οι υπουργοί ομιλούν ελεύθερα, χωρίς κινητά μέσα στην αίθουσα, χωρίς ατζέντα, χωρίς να κρατούνται πρακτικά, λένε τις εισηγήσεις τους, τις προτάσεις τους, ακόμα και τις… γκάλοπ τους για τις επερχόμενες εκλογές στις χώρες τους. Ενδιαφέρον επίσης έχει το γεύμα επειδή έχουν προσκληθεί σε αυτό και οι υποψήφιες χώρες προς ένταξη, μεταξύ άλλων και η Τουρκία.

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Πάλι οι Γεραπετρίτης και Φιντάν ενδέχεται να συναντηθούν. Μα συναντήθηκαν, θα πείτε, μόλις προχθές στην Κωνσταντινούπολη (σε ανεπίσημο γεύμα) και θα συναντηθούν και πάλι σε λίγες ημέρες στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ (πάλι σε ανεπίσημο γεύμα).

Δεν νομίζω να υπήρξε ποτέ Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που να έχει συναντηθεί τόσες φορές και τόσο συχνά με Τούρκο ομόλογό του.

Τι λένε αλήθεια στις συναντήσεις τους τόση ώρα;

Για να καθορίσουν άραγε ημερομηνία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ), το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί για πέρυσι τον Δεκέμβριο και είμαστε σχεδόν στα μέσα του 2025 και ακόμα συζητείται η ημερομηνία;

Εκτός κι αν συναντήσεις έχουν να κάνουν με τη διατήρηση των ήρεμων νερών στο Αιγαίο. Οχι  όμως και στην Κύπρο, όπου ο Ερντογάν προκαλεί συνεχώς με φιέστες και με απειλές.

Πώς ξεμπλόκαραν τα έργα στον ΒΟΑΚ

Στο τέλος της εβδομάδας και συγκεκριμένα την Παρασκευή αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές για ένα έργο-μαμούθ, τη σύμβαση για τον ΒΟΑΚ. Το συνολικό κόστος αναμένεται να υπερβεί τα 2 δισ., ενώ για την υπογραφή των συμβάσεων με την ανάδοχο εταιρεία (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) αναμένεται να δώσει το παρών ο κ. Μητσοτάκης στην Κρήτη, μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Για να ξεκολλήσει το έργο και να απορροφηθούν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης «έτρεξε» ιδιαίτερα ο νέος υπουργός Χρίστος Δήμας, ο οποίος έφερε και στη Βουλή διάταξη για τις τοπικές απαλλοτριώσεις.

Η Κεραμέως, η Πανεπιστημιακή Αστυνομία και νόμος περί ασύλου

Μπορεί να αποφασίστηκε η κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά θα πρέπει θυμίσω ότι με τον νόμο Κεραμέως για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ανομίας, έλαβαν τέλος όλες οι ενεργές καταλήψεις στα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας. Καταλήψεις που κρατούσαν δεκαετίες ολόκληρες.

Για να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, λοιπόν. Ναι, ήταν μεγάλη αποτυχία, που την παραδέχονται όλοι, η αδυναμία να επιβληθεί η Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Και πράγματι, μετά και τα χθεσινά επεισόδια στην Πολυτεχνειούπολη, να έχουμε μια (προβοκατόρικη;) έξαρση της βίας στο χώρο των Πανεπιστημίων.

Αλλά τουλάχιστον αυτό το χάλι με τις καταλήψεις δεκαετιών δεν το έχουμε πια. Και σ’ αυτό βοήθησε η νομοθετική πρωτοβουλία της Κεραμέως, όταν ήταν υπουργός Παιδείας.

Ο Νικόλαος ντε Γκρες και η «Στρατολογία»

Στην πλατεία Κολωνακίου, εκεί όπου διαμορφώνεται ο σταθμός του ΜΕΤΡΟ, και συγκεκριμένα στο γνωστό πολιτικό στέκι «Βιβλιοθήκη»,  σε μια γωνιά, βρέθηκε χθες να συνομιλεί με βετεράνο δημοσιογράφο, ο Νικόλαος ντε Γκρες.

Ο γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, όπως θα δείτε και στη φωτογραφία που δημοσιεύει σήμερα το Room 301, ήταν ευδιάθετος, ντυμένος ανοιξιάτικα ο κόσμος που περνούσε εκεί τον χαιρετούσε και έλεγε διάφορες ιστορίες.

Μία εξ αυτών όπως έμαθα, ήταν πως ένας φίλος του που έτυχε να υπηρετεί στην Στρατολογία, κατάφερε να του στείλει… στη Νέα Υόρκη, όπου βρισκόταν, ένα χαρτί κατάταξης στον Στρατό. Το οποίο βεβαίως ήταν fake, έτσι για να τον πειράξει…

Ο νιόπαντρος Νικόλαος, πάντως, αυτή τη φορά δεν είχε μαζί του τη Χρυσή Βαρδινογιάννη, με την οποία είναι… αυτοκόλλητοι.

Ο Νικόλαος Ντε Γκρες στη Βιβλιοθήκη

Ένα Χάρβαρντ 60 ετών για την Πολεμική Αεροπορία

Η Πολεμική Αεροπορία ενέταξε χθες στις τάξεις της (σε επίσημη τελετή) το αεροσκάφος T-6 HARVARD. Στην πραγματικότητα το είχε εντάξει για πρώτη φορά πριν από 60 χρόνια, αλλά τώρα το θρυλικό αυτό αεροσκάφος ανασκευάστηκε.

Η διαδικασία ανακατασκευής του αεροσκάφους ξεκίνησε έπειτα από την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας της Πολεμικής Αεροπορίας με το Ίδρυμα «Ίκαρος», το οποίο ανέλαβε τα έξοδα.

Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «The Spitfire Company Ltd», στο Biggin Hill της Μεγάλης Βρετανίας, όπου και μεταφέρθηκε τον Ιούνιο του 2022. Με το πέρας των εργασιών, το αεροσκάφος μεταφέρθηκε οδικώς στην Ελλάδα μερικώς αποσυναρμολογημένο και παραδόθηκε, στην Αεροπορική Βάση Δεκέλειας.

Ο Έλληνας πτέραρχος σύμβουλος στο Κατάρ και Ελληνοαμερικανός στρατηγός

Χθες ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης είχε δύο ενδιαφέρουσες συναντήσεις: Με τον Διοικητή της Αεροπορίας του Κατάρ, Υποπτέραρχο Μοχάμεντ Αλ Ντοσαρί και τον Αμερικανό Στρατηγό Άντριου Πόππα, Διοικητή του US Army Forces Command.

Πώς βρέθηκαν αυτοί εδώ; Λόγω της εκθέσεως αμυντικού υλικού DEFEA -2025, αλλά και για διμερείς επαφές. Μάλιστα με ανάρτηση στο Χ δημοσιεύθηκαν και φωτογραφίες. Σημειώνω τα εξής: Ο Καταριανός Πτέραρχος συνοδευόταν από τον πρώην Αρχηγό της Πολεμικής μας Αεροπορίας,  Χρήστο Βαΐτση, ο οποίος είναι σύμβουλος στο Κατάρ (εδώ και χρόνια).

Άρα κάποιοι δεν αλωνίζουν ελεύθερα…

Επιπλέον ο Αμερικάνος Στρατηγός μαθαίνω πως είναι ελληνικής καταγωγής, μάχιμος με θητεία σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

«Γάμα Παπανδρέου»

Χθες ήταν η παγκόσμια ημέρα Μαιών/Μαιευτών, γιατί έχουμε και τέτοια, κι εγώ θυμήθηκα μια ιστορία από το παρελθόν. Είναι, λοιπόν στα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του ’60, με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Κάποια στιγμή οι μαίες της χώρας έχουν αιτήματα και κάνουν διαδήλωση έξω από το σπίτι του Παπανδρέου στο Καστρί ζητώντας να γίνουν πράξη οι προεκλογικές υποσχέσεις.

Κόσμια συγκέντρωση στην οποία οι μαίες φώναζαν μεταξύ άλλων: «Γάμα Παπανδρέου, Γάμα Παπανδρέου».

Και ο «Γέρος της Δημοκρατίας», ο οποίος διακρινόταν για το φλεγματικό του χιούμορ, ακούγοντας το σύνθημα γύρισε στους συνεργάτες του και είπε την απίθανη ατάκα: «Μα το υπεσχέθημεν και αυτό;»

Κι όλοι έπεσαν κάτω κρατώντας την κοιλιά τους από τα γέλια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε συσκευασία μιας χρήσης – Ένα περιστέρι για τον καλλωπισμό
Σαράντης: Βελτιωμένα EBITDA και σταθερές πωλήσεις στο πρώτο τρίμηνο
Βατικανό: Κλειστά όλα τα τηλέφωνα – Συνεδριάζει το Κονκλάβιο για νέο Πάπα
Καιρός: Αφρικανική σκόνη και τοπικές βροχές 
Xclusiv: Υπερήλικα πλοία, παραλαβή νεότευκτων και ζήτηση θα διαμορφώσουν τους μελλοντικούς ναύλους
Real Consulting: Αρχές Ιουλίου η μετάταξη στην Κύρια Αγορά
Γουόρεν Μπάφετ: Ο «σοφός της Ομάχα» περνά στη σφαίρα του θρύλου
Πόλεμος στο Ελληνοαμερικανικό: Οι εκλογές, τα δημοσιεύματα και η απάντηση Σαρακάκη
Παράθυρο για μείωση των τεκμηρίων – Τα σενάρια για ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους
Ελίζαμπεθ Πίπκο: Ποια είναι η ωραία ιεραπόστολος του Τραμπ που μόλις κατέφθασε στον ΑΝΤ1