ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Υποτονική ζήτηση και περιορισμένα αποτελέσματα για την αγορά καταγράφει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, αποτιμώντας την πρώτη περίοδο των θερινών εκπτώσεων.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, «οι καταναλωτές εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, προχωρώντας κυρίως σε στοχευμένες και απολύτως απαραίτητες αγορές, γεγονός που αποτυπώνεται στην σχετικά αδύναμη ροή επισκεψιμότητας και αγοραστικής κίνησης. Η ζήτηση παραμένει συγκρατημένη, με τις προσφορές και τις εκπτώσεις να προηγούνται πολλές φορές της επίσημης περιόδου, γεγονός που αποδυναμώνει την αποτελεσματικότητα του θεσμού.
Η γενικευμένη αβεβαιότητα, το αυξημένο κόστος ζωής και η ασθενής αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών διαμορφώνουν ένα περιβάλλον δυσμενές για την κατανάλωση. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, ειδικά οι μικρές, συνεχίζουν να πιέζονται έντονα, τόσο από τη μείωση της κατανάλωσης, όσο και από το υψηλό λειτουργικό κόστος και τη δυσκολία ρευστότητας.
Κοινό χαρακτηριστικό της φετινής περιόδου είναι το «μούδιασμα» της αγοράς, παρά τις προσπάθειες των εμπόρων να προσαρμοστούν στις νέες καταναλωτικές συνήθειες και να προσφέρουν αξιόλογες εκπτώσεις. Απουσιάζει, ωστόσο, το αναγκαίο θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο που θα ενίσχυε την πραγματική κατανάλωση και την παρουσία των πολιτών στα φυσικά καταστήματα.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, Θοδωρής Καπράλος: «Η πρώτη περίοδος των θερινών εκπτώσεων επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τις συνθήκες ασφυξίας που βιώνει το φυσικό κατάστημα. Η έλλειψη ουσιαστικής στήριξης, η διαρκής επιβάρυνση με κόστος λειτουργίας και η απουσία ενός οργανωμένου σχεδίου ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και της κατανάλωσης, συνθέτουν ένα περιβάλλον μεγάλης ανασφάλειας για το αύριο. Χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές που θα επαναφέρουν τη βιωσιμότητα, την ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα του τοπικού εμπορίου».
Διαβάστε επίσης:
Κώστας Καραγκούνης: 2,1 εκατ. υπερωρίες στο πρώτο 5μηνο με την ψηφιακή κάρτα
e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Σεπτεμβρίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βιολάντα: Σταμάτησαν οι έρευνες στο εργοστάσιο – Φόβος για νέα έκρηξη
- Το μυστήριο μιας μπαταρίας 2000 ετών- Νέα ερμηνεία για τη συσκευή της Βαγδάτης
- Ξεκινά αύριο η υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων στις επιχειρήσεις – «Μπόνους» 200% στην έκπτωση από φόρους
- Τραμπ: Θα απαντήσουμε με «πολύ ουσιαστικό» τρόπο αν ο Καναδάς θέσει σε ισχύ εμπορική συμφωνία με την Κίνα
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.