• Οικονομία

    ΔΝΤ: Προσβλέπει στον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων του με την Ουάσινγκτον και τον νέο πρόεδρο

    • NewsRoom


    Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ δίνει στο ΔΝΤ μία ευκαιρία επαναπροσδιορισμού της σχέσης του με τον μεγαλύτερο μέτοχό του, ώστε να ενσωματώσει τις πρωτοβουλίες της πράσινης ανάπτυξης σε ένα μεγαλύτερο τμήμα του σχεδίου του για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

    Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έστειλε «προσωπικές» επιστολές στον εκλεγμένο πρόεδρο Μπάιντεν, αλλά και στην αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις, μέσα στην εβδομάδα, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του ΔΝΤ στο Reuters, ο οποίος ωστόσο δεν δημοσιοποίησε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των επιστολών αυτών.

    Από την άλλη μεριά, ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει προσβάλει νομικά τα εκλογικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ χωρίς να προσκομίζει αποδείξεις, ενώ το ΔΝΤ τυπικά απέχει από το δημόσιο σχολιασμό των εκλογών μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

    Πηγές, που έχουν λάβει γνώση για το σκεπτικό της Γκεοργκίεβα, δηλώνουν ότι η δέσμευση του Μπάιντεν στους πολυεθνικούς οργανισμούς και η δέσμευσή του για την επιστροφή των ΗΠΑ στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, θα βοηθήσουν το ΔΝΤ στην προώθηση των δικών του στόχων.

    Η ομάδα του Μπάιντεν για τη μεταβίβαση της προεδρίας δεν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τις επικοινωνίες με την Γκεοργκίεβα και το ΔΝΤ.



    ΣΧΟΛΙΑ