• Οικονομία

    Διπλωματικός πόλεμος στην κυπριακή ΑΟΖ – Οργή για τη δήλωση του Βρετανού υπουργού

    • NewsRoom
    κυπριακη αοζ

    Κυπριακή ΑΟΖ


    Δεν έχει τέλος η αντιπαλότητα μεταξύ Κύπρου και Άγκυρας, που κλιμακώνεται ολοένα και περισσότερο τον τελευταίο καιρό, εξαιτίας των προκλητικών ενεργειών, από πλευράς Τουρκίας, στο Ανατολικό Αιγαίο και συγκεκριμένα στην κυπριακή ΑΟΖ.

    Η μεταξύ τους κόντρα, μάλιστα, έχει περάσει τα σύνορα των δύο κρατών, αφού Νίκος Χριστοδουλίδης και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκ Κύπρου και Τουρκίας αντίστοιχα, δίνουν μάχη προκείμενου να προσεγγίσουν ξένους εταίρους, μεταφέροντας τις θέσεις της κάθε χώρας, σχετικά με τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, με σκοπό να μαζέψουν υποστηρικτές.

    Από κυπριακής πλευράς, αυτό που προσπαθεί να επιτευχθεί, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών, σε εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και σε άλλα εμπλεκόμενα μέρη είναι ότι οι κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ συνιστούν παράνομη δραστηριότητα. Στον αντίποδα, η Τουρκία προχωρά σε ορισμένες πρωτοβουλίες, προκειμένου να πείσει τους εταίρους ότι δεν έχει διαπράξει καμία παρανομία και όλες της οι ενέργειες είναι καθ’όλα νόμιμες. Αυτό το μήνυμα προσπάθησαν να μεταφέρουν και την τελευταία ενημερωτική σύναξη πρέσβεων στην Άγκυρα. Μάλιστα, σε αυτή την ενημέρωση, που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συμμετείχε και η Ελλάδα.

    Η Κύπρος εμφανίζεται μετριοπαθής και κάνει προσεκτικά βήματα, γνωρίζοντας ότι η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ δεν μπορεί να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά χρειάζεται χρόνος. Γι’ αυτό και σε ό,τι αφορά στις επαφές της με τους Ευρωπαίους εταίρους, αποφεύγει τις σπασμωδικές κινήσεις και δεν βιάζεται.

    Σημειώνεται ότι η κυπριακή μεριά έχει αναζητήσει, όλον αυτόν τον καιρό, μέσω των επαφών της, υποστηρικτές των θέσεών της εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την προσπάθεια αυτή έρχεται για ακόμη μια φορά να υπονομεύσει η Βρετανία, η οποία ανοιχτά αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής δημοκρατίας. Πιο συγκεκριμένα, ο Βρετανός υπουργός Ευρώπης, Άλαν Ντάνκαν, με χθεσινή του τοποθέτηση γκρίζαρε την κυπριακή ΑΟΖ όταν κλήθηκε να καταδικάσει τις τουρκικές προκλήσεις. Δήλωσε πως «οι διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να διεξάγονται σε οποιαδήποτε περιοχή, στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

    Με τη δήλωση αυτή, ο Υπουργός φαίνεται να ταυτίζεται πιο πολύ με την τουρκική πλευρά, που αμφισβητεί την κυριαρχία της Κύπρου στη συγκεκριμένη ζώνη. Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε απαράδεκτο τον Βρετανό υπουργό. Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι το έχει κάνει και στο παρελθόν, αναγγέλλοντας ότι «θα γίνουν τα δέοντα διαβήματα» προς την κατεύθυνση της βρετανικής κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης ενημέρωσε από τις Βρυξέλλες τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την κατάσταση στην περιοχή.

    Παρακάτω παρατίθενται δύο από τους χάρτες οι οποίοι παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της ενημέρωσης από το τουρκικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τον CNNTurk:
    κυπριακη αοζ
    Χάρτης που παρουσιάστηκε κατά την ενημέρωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
    κυπριακη αοζ
    Χάρτης που παρουσιάστηκε κατά την ενημέρωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.



    ΣΧΟΛΙΑ