• Οικονομία

    Δύο μήνες – φωτιά για την ελληνική οικονομία – Τα 6 μεγάλα ορόσημα

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


    Αντιμέτωπη με έξι ορόσημα βρίσκεται η ελληνική οικονομία μέχρι το τέλος του έτους ελπίζοντας σε θετικές εξελίξεις που θα ενισχύσουν την εικόνα της στις διεθνείς αγορές αλλά και τις αντιστάσεις της απέναντι στις πιέσεις που ασκούνται στις χρηματαγορές παγκοσμίως εν μέσω σφοδρής γεωπολιτικής αναταραχής και ανησυχιών για ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία.

    1. Ο πρώτος σταθμός είναι οι επικαιροποιημένες προβλέψεις της Κομισιόν που αναμένονται σε λίγες ημέρες. Εκεί η Επιτροπή θα προχωρήσει σε επικαιροποίηση των εκτιμήσεων που είχε κάνει για στις εαρινές προβλέψεις. Τότε ανέμενε ανάπτυξη 2,4% για την ελληνική οικονομία φέτος και 1,1% για την οικονομία της ευρωζώνης. Στις ενδιάμεσες θερινές προβλέψεις τον Σεπτέμβριο αναθεώρησε πτωτικά στο 0,8% την ανάπτυξη για την ευρωζώνη φέτος και μένει να φανεί αν θα προχωρήσει σε πτωτική αναθεώρηση και για την Ελλάδα στην εξειδίκευση ανά κράτος με τις φθινοπωρινές σε λίγες μέρες. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η ελληνική οικονομία, ακόμη και εάν προκύψει μια μικρή αναθεώρηση, θα υπεραποδίδει σταθερά έναντι της ευρωζώνης, κάτι που αποτελεί βασικό πλεονέκτημα κατά την αξιολόγηση της από τους οίκους. Η κυβέρνηση πάντως αναμένεται ρυθμό ανάπτυξης 2,3% φέτος βάσει του προσχεδίου, πρόβλεψη που εκτιμάται πως δύσκολα θα μεταβληθεί ουσιωδώς με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού.
    2. Κατάθεση τελικού σχεδίου προϋπολογισμού. Όπως και το προσχέδιο, πολύ περισσότερο το τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή στις 21 Νοεμβρίου θα έχει κύριο αποδέκτη της αγορές και τους οίκους. Αυτό σημαίνει πως οι όποιες αναθεωρήσεις, είτε σε μεγέθη ενσωματώνοντας επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης, είτε στο πακέτο παροχών, θα πρέπει να κινούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην διαταράξουν την ισορροπία με τις αγορές. Ακόμη και εάν ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ φέτος εκτιμάται πως δεν απειλείται και υπάρξει περιθώριο για έξτρα παροχές αυτές δεν θα πρέπει να στέλνουν σήμα στις αγορές πως η χώρα χαλαρώνει δημοσιονομικά, ειδικά εν μέσω κλιμακούμενης διεθνούς αβεβαιότητας.
    3. Αποεπένδυση ΤΧΣ. Οι εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο μέχρι το τέλος του έτους παρακολουθούνται στενά από τις αγορές  καθώς οι ελληνικές τράπεζες αποχωρούν σταδιακά από τον έλεγχο του δημοσίου και επιστρέφουν στον ιδιωτικό τομέα γυρίζοντας σελίδα στην πολυετή κρίση. Οι εξελίξεις αποτιμώνται και σε ποιοτικό επίπεδο όσον αφορά στο είδος των επενδυτών που προσελκύει η διαδικασία με την προσοχή να στρέφεται στην Εθνική Τράπεζα στην οποία το δημόσιο κατέχει σχεδόν το 40%.
    4. Όλες οι εξελίξεις τον Νοέμβριο θα αξιολογηθούν από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch που αναμένεται την 1η Δεκεμβρίου να αποφασίσει εάν θα δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα. Εάν αυτό συμβεί τότε δύο από τους τρεις μεγαλύτερους διεθνείς οίκους θα έχουν επαναφέρει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα ανοίγοντας την πόρτα για την είσοδο της Ελλάδας στα ραντάρ μιας νέας δεξαμενής κεφαλαίων καθώς η χώρα θα είναι «ορατή» από νέους παίκτες που τοποθετούνται μόνο σε χώρες με επενδυτική βαθμίδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου εάν έχουμε αναβάθμιση κα από την Fitch μετά την αναβάθμιση της S&P τον Οκτώβριο, τότε μπορεί να εξασφαλιστεί επιπλέον ζήτηση 6 – 7 δισ. ευρώ για ελληνικά ομόλογα το 2024.
    5. Στοιχεία ΑΕΠ γ’ 3μήνου. Στις 6 Δεκεμβρίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσεις τις εκτιμήσεις της για την εξέλιξη του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο που στην ουσία θα επισφραγίσουν την εκτίμηση για τη μέση ανάπτυξη φέτος.   Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία , το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου , κατά το 2ο τρίμηνο 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 1,3%, σε σχέση με το 1ο  τρίμηνο 2023, ενώ σε σύγκριση με το 2ο  τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 2,7%.
    6. Πρόωρη αποπληρωμή 5,3 δισ. ευρώ από τα δάνεια του πρώτου πακέτου μνημονιακών δανείων. Η απόφαση που έχει λάβει και εξαγγείλει η Αθήνα βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης με τη λήψη επιμέρους εγκρίσεων από τις εθνικές κυβερνήσεις. Πρόκειται για ένα σύνθετο εγχείρημα κυρίως από γραφειοκρατική σκοπιά με κυβερνητικές πηγές να εμφανίζονται αισιόδοξες για την έγκαιρη ολοκλήρωση εντός του έτους. Παράλληλα  εντός Δεκεμβρίου αναμένεται η δημοσιοποίηση του ετήσιου δανειακού προγράμματος για το2024 το οποίο το πιθανότερο είναι να αφορά σε δανεισμό της τάξης των 6 – 7 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Χαρδούβελης (ΕΤΕ): Η Ελλάδα πρέπει να κάνει βήματα χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού
    Αποκάλυψη Σκρέκα: Πέντε ακόμη πολυεθνικοί όμιλοι στο μικροσκόπιο για αθέμιτη κερδοφορία
    Η Fitch «φρενάρει» τα σενάρια για νέες παροχές – Τι θα κρίνει τις τελικές αποφάσεις
     



    ΣΧΟΛΙΑ