• Οικονομία

    Διευκρινίσεις επί των κυβερνητικών μέτρων αναζητούν άμεσα εργοδότες και εργαζόμενοι


    Παρά την εξαγγελία μέτρων συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών που προκαλεί ο κορονοϊός στην οικονομία, ερωτηματικά προκάλεσε στους κόλπους των εργαζομένων και των επιχειρηματιών η χθεσινή εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για επέκταση του έκτακτου μισθού των 800 ευρώ, που αφορά το διάστημα από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, και για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους.

    Απαντήσεις στα θολά σημεία θα προσπαθήσουν να δώσουν σήμερα το πρωί στις 10:30 με κοινή συνέντευξη τύπου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. 

    Μεταξύ των βασικών ερωτημάτων των επιχειρηματιών περιλαμβάνονται τι μπορεί να σημαίνει η εξαγγελία, ποιες επιχειρήσεις και πως θα αποδείξουν μείωση του τζίρου τους, ποια διαστήματα θα αφορά, σε τι ποσοστό, αλλά και με ποιο χρονικό ορίζοντα θα συγκριθεί η πτώση του τζίρου π.χ. με τον προηγούμενο μήνα ή τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

    Την ίδια στιγμή, αναβρασμός επικρατεί στους εργαζόμενους που καθημερινά εξακολουθούν να απασχολούνται είτε πηγαίνοντας στην εργασίας τους είτε με τηλεργασία, εάν τελικά θα πληρωθούν για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο με το επίδομα των 800 ευρώ ή εάν ο εργοδότης που η επιχείρηση του παραμένει σε λειτουργία, ακόμη και με πτώση του τζίρου, οφείλει να συμπληρώσει το υπόλοιπο έως την πλήρη κάλυψη τη μηνιαίου μισθού του. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος εργοδότης δεν θα έχει την υποχρέωση να καταβάλει ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις αφού έχει δοθεί αναστολή για τρεις και τέσσερις μήνες, ενώ όπως είπε ο Πρωθυπουργός θα καταβάλει το κράτος τις ασφαλιστικές εισφορές και των εργαζομένων του  για το ίδιο διάστημα.

    Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αργά χθες βράδυ διευκρίνιζαν το μέτρο θα αφορά όσους εργοδότες αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, για παράδειγμα χονδρέμπορους, που παρόλο που δεν έκλεισαν, με κρατική απόφαση, δεν μπορούν να λειτουργήσουν αφού είναι κλειστά όλα τα καταστήματα λιανικής.

    Σε κάθε περίπτωση το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει άμεσα να διευκρινίσει ποιοι ΚΑΔ θεωρεί ότι έχουν υποστεί μείωση τζίρου και άρα οι εργαζόμενοι τους δικαιούται να λάβουν την οικονομική ενίσχυση, σε διαφορετική περίπτωση το σύνολο των εργαζομένων της χώρας θα μείνει χωρίς μισθό στο τέλος Μαρτίου. Ακόμη θα πρέπει να διασφαλιστεί η καταβολή του μισθού των εργαζομένων που τους αναλογεί για τις δυο πρώτες εβδομάδες του μήνα που εργάστηκαν κανονικά.

    Υπενθυμίζεται ότι στη λίστα για την παροχή των 800 ευρώ βρίσκονται:

    -Όσοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους. Ταυτόχρονα το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων αυτών.

    -Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας για τους οποίους θα ανασταλεί η υποχρέωση καταβολής εισφορών.

    -Όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και 18 Μαρτίου.

    -Όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους και μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης που έκλεισαν οι επιχειρήσεις λόγω υποχρεωτικής αναστολής.

    Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης θα δοθεί μέσω αιτήσεων που θα κάνουν οι εργοδότες  και υπευθύνων δηλώσεων που πρέπει να υποβάλλουν οι εργαζόμενοι στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Οι εργοδότες υποχρεούνται να υποβάλουν Υπεύθυνη Δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

    Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων – εργοδοτών, υποβάλλουν ατομικά Υπεύθυνη Δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται,  προκειμένου να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης, που θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν για τη στήριξη των εν λόγω εργαζομένων.

    Ερωτηματικά και για το Δώρο Πάσχα

    Την ίδια στιγμή, και παρά την διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού, ότι το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο, εργοδότες και εργαζόμενοι αναρωτιούνται πότε θα το λάβουν. Πληροφορίες, κάνουν λόγο για πιθανή καταβολή του τον Ιούνιο στην καλύτερη περίπτωση ή ‘έως και το τέλος Αυγούστου στη χειρότερη μαζί με το επίδομα αδείας για την πλειοψηφία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

    Όπως ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται. Ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία», αυτό σημαίνει ότι η καταληκτική ημερομηνία της Μεγάλης Τετάρτης 15 Απριλίου δεν ισχύει και θα προσδιοριστεί νέα ημερομηνία.

    Ακόμη άγνωστο παραμένει το ύψος του επιδόματος Πάσχα εάν δηλαδή το «ακέραιο» που ανέφερε ο Πρωθυπουργός αφορά το σύνολο των ημερών που δικαιούται κάποιος ή θα αφαιρεθεί η αναλογία των ημερών που είναι κλειστές οι επιχειρήσεις λόγω κορονοϊού.

    Παράλληλα, εκπρόσωποι εργοδοτών και εργαζομένων αναρωτιούνται εάν αυτό θα ισχύσει για όλους, καθώς υπάρχουν κλάδοι όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ που λόγω συνθηκών δουλεύουν περισσότερες ώρες και κινδυνεύουν να εισπράξουν το δώρο τους το καλοκαίρι.

    Υπενθυμίζεται ότι έκτακτο δώρο Πάσχα, γιατί κανονικά δεν δικαιούνται, θα πάρουν φέτος οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας.



    ΣΧΟΛΙΑ