• Κοινωνία

    Καταβολή δώρου Πάσχα από εργοδότες: Άγνωστο το πότε – Σε ποιους επιπλέον καταβάλλονται 800 ευρώ


    Αδιευκρίνιστο παραμένει πότε θα καταβληθεί το δώρο Πάσχα σε όλους τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο εξετάζεται το ενδεχόμενο να πληρωθεί το καλοκαίρι και αφού αρθούν τα περιοριστικά μέτρα και επανέλθει η οικονομία στην κανονικότητα.

    Όπως ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Το δώρο του Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται. Ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία», αυτό σημαίνει ότι η καταληκτική ημερομηνία της Μεγάλης Τετάρτης 15 Απριλίου δεν ισχύει και θα προσδιοριστεί νέα ημερομηνία.

    Ακόμη άγνωστο παραμένει το ύψος του επιδόματος Πάσχα εάν δηλαδή το «ακέραιο» που ανέφερε ο Πρωθυπουργός αφορά το σύνολο των ημερών που δικαιούται κάποιος ή θα αφαιρεθεί η αναλογία των ημερών που είναι κλειστές οι επιχειρήσεις λόγω κορονοϊού.

    Έκτακτο «δώρο Πάσχα» θα πάρουν φέτος οι γιατροί και οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας, που δουλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν όλους μας υγιείς.

    Ποιοι ακόμη θα πάρουν 800 ευρώ

    Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε επιπλέον ομάδες δικαιούχων του επιδόματος των 800 ευρώ που αφορά το διάστημα από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, οι οποίες είναι:

    -Όσοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους. Ταυτόχρονα το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων αυτών. Άγνωστο παραμένει πως θα διασφαλιστεί η πλήρης καταβολή των μισθών των εργαζομένων για το δίμηνο Μαρτίου και Απριλίου.

    -Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας για τους οποίους θα ανασταλεί η υποχρέωση καταβολής εισφορών.

    -Όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και 18 Μαρτίου.

    -Όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους και μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης που έκλεισαν οι επιχειρήσεις λόγω υποχρεωτικής αναστολής.

    Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης θα δοθεί μέσω αιτήσεων που θα κάνουν οι εργοδότες και υπευθύνων δηλώσεων που πρέπει να υποβάλλουν οι εργαζόμενοι στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Οι εργοδότες υποχρεούνται να υποβάλουν Υπεύθυνη Δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών
    Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ
    ΕΡΓΑΝΗ.

    Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων – εργοδοτών, υποβάλλουν ατομικά Υπεύθυνη Δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

    Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης, που θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν για τη στήριξη των εν λόγω εργαζομένων.



    ΣΧΟΛΙΑ