• Οικονομία

    Διαγραφή οφειλών στα Ταμεία: H διαδικασία

    • NewsRoom


    Για τη διαγραφή παλαιών οφειλών προς τα Ταμεία οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει προσεχώς να ανατρέχουν σε μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα στον ΕΦΚΑ, η κατασκευή της οποίας βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

    Μέσω αυτής της πλατφόρμας θα γίνονται οι αιτήσεις για τη διαγραφή παλαιών οφειλών, βάσει της διάταξης νόμου που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι.

    ‘Ηδη είναι έτοιμες οι πρώτες τρεις σχετικές υπουργικές αποφάσεις και αναμένονται οι τελικές υπογραφές από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, όταν είναι έτοιμη και η πλατφόρμα.

    Στόχος είναι οι πρώτες αιτήσεις να υποβληθούν εντός του Νοεμβρίου, ώστε ταυτόχρονα να «παγώσουν» και οι διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων είσπραξης που πιθανώς να «τρέχουν» ήδη από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

    Η διαδικασία σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής αφενός θα διευκολύνει τους οφειλέτες να υποβάλλουν αιτήσεις με απλά και κατανοητά βήματα, αφετέρου θα προβλέπει όλες τις απαιτούμενες δικλίδες ασφαλείας που θα αποτρέπουν πιθανή εκμετάλλευση των ευνοϊκών διατάξεων από τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

    Έπειτα από σχετική εισήγηση του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΚΑ), οι τρεις πρώτες υπουργικές αποφάσεις θα αφορούν παλαιές οφειλές για τις οποίες υπάρχει «εύλογη αμφιβολία» και έχουν δημιουργηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2017 από: α) ασφαλισμένους για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου του 1993, ελεύθερους επαγγελματίες (π.χ. μπλοκάκι) και ταυτόχρονα μισθωτούς, β) επιχειρηματίες που εξαιρούνταν από τον ΟΑΕΕ και ασφαλίζονταν στον πρώην ΟΓΑ με πληθυσμιακά και εισοδηματικά κριτήρια και γ) δημοσιογράφους ασφαλισμένους για πρώτη φορά έως 31 Δεκεμβρίου 1992 που διατηρούσαν παράλληλα μπλοκάκι. Προσοχή: βασική προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να απαλλαγεί από αμφισβητούμενα χρέη είναι να προκύπτει αποδεδειγμένη πλήρης ασφάλιση σε τουλάχιστον ένα πρώην Ταμείο το επίμαχο χρονικό διάστημα, για το οποίο ζητείται η διαγραφή της οφειλής. Ειδικά για τους παλαιούς ασφαλισμένους (προ του 1993), ιδιαίτερη σημασία έχει η παράλληλη ασφάλιση να αφορά την ίδια δραστηριότητα.

    Οι αιτήσεις

    Βάσει της διαδικασίας που θα προβλέπεται στις υπό έκδοση υπουργικές αποφάσεις, ο οφειλέτης θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που δημιουργείται στον ΕΦΚΑ, με τα κάθε φορά προβλεπόμενα δικαιολογητικά. Να σημειωθεί εδώ, ότι οι αιτήσεις μπορεί να αφορούν όχι μόνο τον κλάδο της κύριας ασφάλισης αλλά και πρώην φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.

    Η έναρξη της διαδικασίας, μέσω της υποβολής της αίτησης, «παγώνει» κάθε διαδικασία εκτέλεσης αναγκαστικών μέτρων που ενδέχεται να έχει ξεκινήσει το ΚΕΑΟ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αναλαμβάνουν να ελέγξουν τα ασφαλιστικά δεδομένα του αιτούντος, να προχωρήσουν στις απαιτούμενες διασταυρώσεις στοιχείων και να καταλήξουν σε διαπιστωτική πράξη για τη διαγραφή των χρεών ή την απόρριψη του αιτήματος. Εφόσον η πράξη διαγραφής ή απόρριψης του αιτήματος διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κέντρου είτε θα σβήνουν τις οφειλές είτε θα «ξεπαγώνουν» τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δ. Τζανακόπουλος για συντάξεις: Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικών διεκδικήσεων

     



    ΣΧΟΛΙΑ