• ΑΓΟΡΕΣ

    Eurobank Equities για Σαράντης: Ισχυρή ανάπτυξη, αύξηση περιθωρίων και αύξηση τιμής στόχου στα €14,50

    Κυριάκος Σαράντης

    Κυριάκος Σαράντης


    Η Eurobank Equities και η αναλύτρια Ναταλία Σβύρου-Σβυριάδη επισημαίνουν τη σύσταση αγοράς (buy) για τη μετοχή της Σαράντης με νέα τιμή στόχο στα €14,50 ανά μετοχή από €10,60 πριν.

    «Η Σαράντης έδωσε στιβαρό guidance, το οποίο αποτελεί μήνυμα αυτοπεποίθησης της διοίκησης για την ισχυρή αγορά. Η διοίκηση χάραξε μια σταθερή πορεία ανάπτυξης, καθοδηγώντας για 12% περίπου οργανικό μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) EBIT την περίοδο 2024-2028 μετά από +30% ανάπτυξη το 2024 (εκ των οποίων 14% οργανικά).

    Η κινητήρια δύναμη αυτής της σημαντικής αύξησης των κερδών θα είναι η ισχυρή οργανική αύξηση της ανώτατης γραμμής (5% με 7%) που θα υποστηρίζεται από την εστίαση σε προϊόντα “ήρωες” που δημιουργούν αξία, τον εξορθολογισμό των κωδικών της εταιρείας, τις οργανωτικές βελτιώσεις και τον περαιτέρω εξορθολογισμό του κόστους.

    Συνολικά, η Σαράντης φαίνεται να οδεύει προς EBIT κοντά στα 76 με 77 εκατ. ευρώ έως το 2026, διπλάσιο από το αντίστοιχο επίπεδο του 2020 (χωρίς τη συνεισφορά της Estee Lauder), σηματοδοτώντας μια ουσιαστική επαναφορά στην κερδοφορία. Δεδομένου του διψήφιου προφίλ ανάπτυξης και της ουσιαστικής δημιουργίας ταμειακών ροών που προκύπτει από αυτό (δεδομένου ότι οι επενδύσεις κατά την περίοδο 2024-2028 θα απορροφήσουν μόνο το 25% περίπου των λειτουργικών ταμειακών ροών κατά την περίοδο αυτή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας), θεωρούμε την υπόθεση αρκετά πειστική επαναλαμβάνοντας τη διαβάθμισή μας buy με υψηλή αξιοπιστία», εξηγεί η αναλύτρια της Eurobank Equities.

    Το 2023 ήταν ένα μεταβατικό έτος, μετά την εκποίηση της κοινοπραξίας Estee Lauder (μέσα του 2022) και τις χρονικές καθυστερήσεις όσον αφορά την ολοκλήρωση της συμφωνίας Stella Pack.

    Παρά τις αντιξοότητες αυτές, η επιχειρησιακή εκτέλεση ήταν ισχυρή και συνδυάστηκε με την παρακολούθηση του κόστους, με τη Σαράντης να αυξάνει τα έσοδα κατά 8% (λόγω τιμών/mix) και το βασικό EBIT (δηλαδή το EBIT πλην της Estee Lauder) +46% στα 47 εκατ. ευρώ (έναντι 32 εκατ. ευρώ το 2022), επιτυγχάνοντας επέκταση του βασικού περιθωρίου κέρδους κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες (στο 9,8%, επίπεδο ρεκόρ που είδαμε το 2020), μια αρκετά αξιέπαινη επίδοση που παρέχει την πλατφόρμα για μελλοντική ανάπτυξη.

    Ανύψωση των προβλέψεων για ευθυγράμμιση με τις αισιόδοξες προοπτικές

    «Έχουμε αυξήσει τις προβλέψεις μας για τα έσοδα κατά 2%, υιοθετώντας την εστίαση της διοίκησης στην ανάπτυξη των “ηρωικών” εμπορικών σημάτων. Σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους εισροών και τη συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων, αυτό οδηγεί σε επιτάχυνση του περιθωρίου EBIT κατά 1,7 μ.β. έως το 2026.

    Προβλέπουμε έτσι αύξηση των εσόδων κατά 23% σε ετήσια βάση το 2024 (εκ των οποίων περίπου 17 ποσοστιαίες μονάδες από το πακέτο Stella) που θα οδηγήσει σε προσαρμοσμένο EBIT 60,8 εκατ. ευρώ το 2024 (+29% σε ετήσια βάση, +14% οργανικά), σε συγχρονισμό με το guidance.

    Όσον αφορά το μέλλον, προβλέπουμε οργανική αύξηση των εσόδων κατά περίπου 5%-6% το 2025-2026, σε συνδυασμό με ελαφρά αύξηση του περιθωρίου κέρδους, που αντιστοιχεί σε περίπου 10% μεσοπρόθεσμο CAGR EBIT (περίπου 12% σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της διοίκησης), πολύ πιο ελκυστικό από το 7%-8% CAGR που προσφέρει ο κλάδος στην ΕΕ», επισημαίνει η Σβύρου-Σβυριάδη.

    Η Σαράντης διαθέτει έναν πολύ ισχυρό ισολογισμό (44 εκατ. ευρώ καθαρά μετρητά το 2023) και πρόκειται να κλείσει το 2024 με μικρό καθαρό χρέος, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Stella Pack (μόλις 0,1 φορά καθαρό χρέος/EBITDA το 2024).

    Χάρη στο ισχυρό προφίλ ταμειακών ροών, η Σαράντης πρόκειται να επιστρέψει σε καθαρή ταμειακή θέση μετά το 2025, όντας έτσι σε καλή θέση για να διατηρήσει μια συνεπή πολιτική αμοιβών των μετόχων (περίπου 38% payout), ενώ παράλληλα θα χτίσει την ικανότητα της για περαιτέρω εξαγορές και συγχωνεύσεις.

    «Η αποτίμηση είναι ελκυστική. Μετά τις ουσιαστικές αναβαθμίσεις των εκτιμήσεών μας (και μια μικρή μείωση της παραδοχής μας για το WACC σε 9,1% από 9,5% προηγουμένως), αυξάνουμε την τιμή στόχο στα 14,5 ευρώ, που αποτιμά τη μετοχή σε 11,6 φορές μελλοντικό δείκτη 12μηνών EV/EBITDA, που εξακολουθεί να αποτελεί έκπτωση περίπου 8 % έναντι των ομοειδών εταιρειών της ΕΕ.

    Με τη μετοχή σε έκπτωση πάνω από 30% έναντι της ομάδας ομότιμων εταιρειών, ενώ προσφέρει ένα ανώτερο αναπτυξιακό προφίλ, υποστηρίζουμε ότι υπάρχει άφθονο περιθώριο για να κλείσει η σχετική έκπτωση, καθώς ο όμιλος επεκτείνεται περαιτέρω και η ισχυρή δυναμική ανάπτυξης συνεχίζεται», καταλήγει η αναλύτρια της Eurobank Equities.

    Διαβάστε επίσης: 

    Eurobank Equities για Coca-Cola HBC: Αγοράστε τη μετοχή – Αύξηση της τιμής στόχου στα 33,5 ευρώ

    ΤτΕ: Πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιανουάριο

    Bloomberg: Με αλλαγές στην «Golden Visa» προσπαθεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση



    ΣΧΟΛΙΑ