• Οικονομία

    Credit Suisse και SVB «φρενάρουν» τα σχέδια για αναθεώρηση της φετινής ανάπτυξης

    Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Συνάντηση Μητσοτάκη – Χατζηδάκη για τον κατώτατο μισθό αύριο στο Μαξίμου
    Έτοιμο να προχωρήσει σε αναθεώρηση των στόχων του 2023 για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ήταν το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι να “σκάσει” η είδηση για την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και τις ραγδαίες εξελίξεις με την Credit Suisse.

    Σύμφωνα με ανώτατους παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ο σχεδιασμός προέβλεπε την αναθεώρηση του στόχου για τη φετινή ανάπτυξη, πάνω από το 1,8% που προβλέπει η Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2023.

    Κι αυτό γιατί το “carry over” από το 2022 είναι σημαντικό, δηλαδή η μεταφορά της δυναμικής της ανάπτυξης από το περασμένο έτος στη φετινή χρονιά. Όπως έλεγαν μάλιστα, η δυναμική της προηγούμενης χρονιάς ήταν τόσο σημαντική που επετεύχθη ανάπτυξη 5,9% αντί του 5,6% που υπολόγιζε το Υπουργείο Οικονομικών, εν μέσω μιας σφοδρής ενεργειακής κρίσης και ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων. Σημείωναν χαρακτηριστικά, ότι η περσινή ανάπτυξη ήρθε με τιμές φυσικού αερίου στα 100 – 120 ευρώ και τιμή πετρελαίου στα 100 δολάρια, τονίζοντας ότι αν δεν υπήρχαν αυτές οι υψηλές τιμές, η ανάπτυξη της χώρας θα μπορούσε να αγγίξει ακόμα και το 8%.

    Το πρόγραμμα Σταθερότητας

    Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να υποβάλει έως το τέλος του Απρίλη το Πρόγραμμα Σταθερότητας στην Κομισιόν, στο οποίο υπολόγιζε να αλλάξει προς τα πάνω τον στόχο. Πήγες του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν όμως, πως θα πρέπει αρχικά να αποκλειστεί το σενάριο για ένα ξέσπασμα μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Γι’ αυτό, όπως σημειώνουν, θα πρέπει να περάσουν λίγες ημέρες ή εβδομάδες για να “καθίσει η σκόνη” της αναταραχής στις αγορές και τους διεθνείς επενδυτές.

    Φυσικά, εφόσον προκύψει ότι η κατάσταση με το ευρωπαϊκό και το αμερικάνικο χρηματοοιστωτικό σύστημα θα εξομαλυνθεί τις επόμενες ημέρες, το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει κανονικά στην αναθεώρηση του στόχου για την ανάπτυξη.

    Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

    Τέλος, όπως έχει γράψει ξανά το mononews τις προηγούμενες ημέρες, τα ίδια ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν πως οι διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τους στόχους που θα πρέπει να αποτυπωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν από την επόμενη κυβέρνηση, δηλαδή θα γίνουν μετά τις διπλές εκλογές. Στο Μεσοπρόθεσμο θα πρέπει να συμφωνηθούν οι στόχοι των επόμενων ετών έως το 2027, και κυρίως των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτυγχάνει η χώρα μας, με την παρούσα κυβέρνηση να θεωρεί πως η “ζυγαριά” δεν θα… γέρνει σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 2% του ΑΕΠ.

     Διαβάστε επίσης

    ΑΑΔΕ: Ψηφιακή και απλοποιημένη η διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος

    Κριστίν Λαγκάρντ: Δεν βλέπουμε κρίση ρευστότητας

    Συνάντηση Μητσοτάκη – Χατζηδάκη για τον κατώτατο μισθό αύριο στο Μαξίμου



    ΣΧΟΛΙΑ