• Οικονομία

    Copernicus: Μεγαλώνουν οι πιθανότητες για έναν θερμότερο χειμώνα στην Ευρώπη φέτος

    • Bloomberg


    Οι Ευρωπαίοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αντιμετωπίσουν θερμοκρασίες σημαντικά υψηλότερες από τις κανονικές αυτόν τον χειμώνα, προσφέροντας ενδεχομένως ανακούφιση από την σφιχτή αγορά καυσίμων θέρμανσης, ανέφερε η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, oι επιστήμονες του Copernicus εξήγησαν την Κυριακή,στην εποχική πρόβλεψή τους με την πιο προσεκτική παρακολούθηση, ότι οι παράκτιες περιοχές κατά μήκος της Βαλτικής, της Μεσογείου και της Βόρειας Θάλασσας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δουν θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους ιστορικούς μέσους όρους. Ο βαθμός βεβαιότητας του θερμότερου καιρού αυξήθηκε τον τελευταίο μήνα.

    Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση για φυσικό αέριο, το οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες σπεύδουν να αποθηκεύσουν. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τις τιμές του καυσίμου σε ύψη ρεκόρ, συμβάλλοντας σε μια κρίση κόστους ζωής σε ολόκληρη την περιοχή.

    Υπάρχει 50% έως 60% πιθανότητα οι θερμοκρασίες να είναι σημαντικά πάνω από τα ιστορικά πρότυπα σε μεγάλο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, της κεντρικής και νότιας Ευρώπης. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα βοηθούσαν στην πρόληψη της εξάντλησης των σπάνιων αποθεμάτων φυσικού αερίου.

    «Με τα περισσότερα μοντέλα καιρού να προβλέπουν σχετικά ήπιες συνθήκες για το υπόλοιπο του 2022, πιθανότατα θα υπάρχει αρκετό αέριο για την κάλυψη της ζήτησης ακόμη και σε περίπτωση ψυχρής έναρξης του 2023», έγραψε η Eurasia Group σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε πριν από την έκθεση Copernicus της Κυριακής.

    Μεγάλο μέρος της Γαλλίας και της Γερμανίας έχουν επίσης πιθανότητα 40% έως 50% να παρουσιάσουν βροχόπτωση πολύ κάτω του μέσου όρου τους επόμενους τρεις μήνες. Η έλλειψη βροχής και χιονόπτωσης θα μπορούσε να επηρεάσει τις εσωτερικές ποτάμιες μεταφορές και τον τομέα της υδροηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και να επηρεάσει την τουριστική περίοδο στα χιονοδρομικά.

    Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Copernicus ανέφερε με βεβαιότητα 60% έως 70% οι ενεργειακές αγορές στις κεντρικές και νότιες ΗΠΑ, καθώς και σε μεγάλο μέρος της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ρωσίας θα έχουν χειμερινές θερμοκρασίες πολύ πάνω από το κανονικό — ένα σήμα ότι οι μακροπρόθεσμες τάσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη επηρεάζουν τις οικονομίες .

    Διαβάστε επίσης:

    Ισπανία: Μαζική διαδήλωση στη Μαδρίτη για την υπεράσπιση του περιφερειακού συστήματος δημόσιας υγείας

    Ιράν: Σε θάνατο καταδικάστηκε άτομο που συμμετείχε στις διαδηλώσεις

    Φραγκογιάννης: Συμφωνία επί της αρχής με τον Δήμο Σαν Φρανσίσκο για απευθείας πτήση με Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ