• Οικονομία

    CNBC: Μονομερείς ενέργειες Τσίπρα ενόψει εκλογών φοβούνται οι αγορές

    • NewsRoom

    Αλέξης Τσίπρας


    «Η Αθήνα έχει συμφωνήσει στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ωστόσο οι αγορές αγωνιούν για το αν ο Αλέξης Τσίπρας τηρήσει τα συμφωνηθέντα ή αν θα αλλάξει γνώμη στην πορεία», αναφέρει σε δημοσίευμά του το CNBC. Η Ελλάδα δοκιμάζει τις αγορές και τους πιστωτές με τον προϋπολογισμό του 2019 επισημαίνει το διεθνές δίκτυο σχολιάζοντας το διπλό προσχέδιο για τις συντάξεις.

    Κάνοντας πίσω στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί η Ελλάδα προκαλεί ανησυχία στις αγορές σε μια περίοδο που παραμένει ευάλωτη σε εξωτερικές πιέσεις που δεν μπορεί να ελέγξει τονίζεται στο δημοσίευμα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει την άνοδο του κόστους δανεισμού της Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα λόγω των αναταράξεων στην Ιταλία.

    Οι περικοπές των συντάξεων έπρεπε να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο και ήταν μία από τις πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις που κατέληξαν σε συμφωνία. Οι πιθανές αλλαγές στις συντάξεις ή σε άλλες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιπαραθέσεις με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υπογραμμίζει και προσθέτει:

    Το ΔΝΤ είπε τον περασμένο μήνα ότι οι περικοπές των συντάξεων του 2019 είναι μέρος των μεταρρυθμίσεων που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση και ότι η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι είναι φιλική προς τους επενδυτές.

    «Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται υπό τεράστια πίεση για να πετύχει κάποια δημοσιονομική χαλάρωση καθώς προσπαθεί να προλάβει τις δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές το 2019», δήλωσε στο CNBC ο Ρικάρντο Γκαρσία βασικός αναλυτής για την Ευρώπη της UBS.

    Μάλιστα, το CNBC επισημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία προηγείται του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, με την τελευταία εξ αυτών να της δίνει προβάδισμα της τάξεως του 10,9%.

    Όπως έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της, η Ελλάδα πρέπει να επιτύχει ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% ετησίως έως το 2022. «Το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού ήταν αρκετά μεγαλύτερο από το αναμενόμενο τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας το 4,2% το 2017 έναντι 1,75% της ζήτησης από τους δανειστές», δήλωσε ο Κάρστεν Χέσε αναλυτής του Berenberg.

    Αναλυτές σημειώνουν ακόμα πως η εκτίμησή τους είναι ότι το πλεόνασμα θα επιτευχθεί τελικά, ωστόσο η κυβέρνηση θα μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό μόνο στις αρχές τους 2019, όταν δημοσιοποιηθούν τα τελικά νούμερα. Κάτι που σημαίνει, όπως καταλήγει το CNBC, πως οποιαδήποτε αναστροφή των μεταρρυθμίσεων, αναστολή των περικοπών στις συντάξεις και οτιδήποτε σχετικό, θα πρέπει να περιμένει για αργότερα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΝΔ για προϋπολογισμό: «Κατέρρευσε το κυβερνητικό παραμύθι περί καθαρής εξόδου»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Bloomberg: Ο Τσίπρας ρισκάρει την αξιοπιστία του προϋπολογισμού για να ευχαριστήσει τους ψηφοφόρους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού: Διπλό σενάριο για τις συντάξεις, τι παρεμβάσεις περιλαμβάνει (pdf)



    ΣΧΟΛΙΑ