• Οικονομία

    Χρήστος Σταϊκούρας: Υπό στενή παρακολούθηση όλες οι δαπάνες και δραστηριότητες σε Δημόσιο και υπουργεία

    • NewsRoom


    Για την σημαντική πρόοδο που καταγράφει ο ελληνικός προϋπολογισμός έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε ομιλία του στην ημερίδα που διοργάνωσε το Γενικό Λογιστήριο με αφορμή την έκθεση του ΟΟΣΑ για τον ελληνικό προϋπολογισμό.

    Η Έκθεση αναγνώρισε ότι έγινε σημαντική πρόοδος στο σύστημα δημοσιονομικού προϋπολογισμού της Ελλάδας, κυρίως στους τομείς μακροπρόθεσμου προγραμματισμού και κατάρτισης του προϋπολογισμού. Ο κ. Σταϊκούρας ήταν αυτός που συμμετείχε στην εκπόνηση και εφαρμογή του νόμου 4270/2014 , τον οποίο η Έκθεση έκρινε ως μια ουσιαστική και συνεκτική μεταρρύθμιση και έθεσε τις βάσεις για μια σύγχρονη προσέγγιση των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα.

    Ο υπουργός οικονομικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις τρεις πτυχές επιτυχίας της κυβέρνησης και πάνω σε αυτούς να κριθεί και το έργο της.

    -την ολοκλήρωση των επισκόπηση των δαπανών,
    -τη μετάβαση σε προϋπολογισμό επιδόσεων και
    -την ανάπτυξη του λεγόμενου Green budgeting 

    Μεταξύ άλλων ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, τα πλεονεκτήματα που έφερε η θέσπιση του συγκεκριμένου νόμου, με κυριότερα σημεία την αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας όπως και την εναρμόνιση του εθνικού δημοσιονομικού πλαισίου με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές. Επιπλέον επικαιροποιήθηκαν οι διατάξεις του δημόσιου λογιστικού και αναδείχθηκε η έννοια της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

    Πεδίο επισκόπησης δαπανών

    Στο πεδίο της επισκόπησης δαπανών, ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε για το 2020 μία οριζόντια επισκόπηση δαπανών παντού και σε επίπεδο στενό δημόσιο και ευρύτερο.

    Ο υπουργός επισήμανε ότι στόχος είναι να βρεθούν περιπτώσεις από τις οποίες θα μπορέσουν να απελευθερωθούν πόροι οι οποίοι θα διατεθούν σε κρίσιμες προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής.

    Κατά το τρέχον έτος υλοποιείται οριζόντια επισκόπηση δαπανών και δραστηριοτήτων, σε όλα τα Υπουργεία και τους εποπτευόμενους αυτών Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

    Επιπλέον εξετάζονται η διερεύνηση της δυνατότητας βελτίωσης του δημοσιονομικού αποτελέσματος, μέσω επισκόπησης δαπανών στο σύνολο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, με τομεακές παρεμβάσεις όπως επίσης και η διερεύνηση της δυνατότητας επίτευξης εξοικονομήσεων από οριζόντιες παρεμβάσεις.

    Μεταξύ άλλων εξετάζονται στους τομείς της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, της βελτίωσης της διαχείρισης του στόλου των κρατικών οχημάτων, του περιορισμού της ενεργειακής και της τηλεφωνικής δαπάνης και της δαπάνης ύδρευσης, καθώς και της αποδοτικότερης παρακολούθησης και διαχείρισης αποθηκών και αποθεμάτων.

    Οι θετικές επιπτώσεις της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων

    Όπως επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, η υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων στα πεδία του Προϋπολογισμού Επιδόσεων και της Επισκόπησης Δαπανών, θα έχει πολλαπλές, πολλαπλασιαστικές, θετικές επιπτώσεις στη δημοσιονομική διαχείριση.

    Θα εντοπιστούν, μέσω της επισκόπησης δαπανών, περιοχές που μπορούν να οδηγήσουν σε απελευθέρωση πόρων, προκειμένου αυτοί να διατεθούν σε κρίσιμες κυβερνητικές προτεραιότητες. Επισης θα ενσωματωθούν οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο των επισκοπήσεων δαπανών στα όρια και την παρακολούθηση του προϋπολογισμού, τόσο σε επίπεδο ανάλωσης πιστώσεων όσο και σε επίπεδο ολοκλήρωσης των απαιτούμενων ενεργειών.

    Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε οτι θα υπάρξει συστηματική σύνδεση του προϋπολογισμού επιδόσεων με τις επισκοπήσεις δαπανών, για την υποστήριξη ορθολογικότερων αποφάσεων ανακατανομής των πόρων ώστε να βελτιωθεί η παρουσίαση του προϋπολογισμού, με τη σταδιακή εισαγωγή προϋπολογισμού επιδόσεων, που περιλαμβάνει, πέραν των χρηματικών πόρων που απαιτούνται, και κύρια στοιχεία επίδοσης.

    Επίσης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην διαφάνεια και λογοδοσία που θα δίνεται στη δημόσια διοίκηση όπως και ότι θα αναπτυχθούν, ακόμη καλύτερα, εργαλεία παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας επίτευξης κύριων στόχων των κυβερνητικών πολιτικών, μέσω σχετικών κύριων δεικτών επίδοσης (KPI – Key Performance Indicators).



    ΣΧΟΛΙΑ