• Οικονομία

    Χριστίνα Θεοφιλίδη: Ποια είναι η δυναμική γυναίκα που οδηγεί την Εθνική Τράπεζα στη νέα εποχή

    • NewsRoom

    Χριστίνα Θεοφιλίδη. Τραπεζικό στέλεχος


    Η νέα γενική διευθύντρια Λιανικής της Εθνικής Τράπεζας, είναι μια δυναμική γυναίκα, γνωστή για την πυγμή και την ήρεμη δύναμή της στον ελληνικό τραπεζικό χώρο. Η κυρία Θεοφιλίδη, τους τελευταίους επτά μήνες έχει υπό την ευθύνη της τα 440 καταστήματα της Εθνικής ανά την Ελλάδα, 5.500 υπαλλήλους και το ψηφιακό πρόγραμμα της τράπεζας.

    Επί είκοσι χρόνια εργάστηκε σε νευραλγικές θέσεις στην τράπεζα Eurobank πριν αποφασίσει το μεγάλο επόμενο βήμα της, το ρίσκο τού να αναλάβει τη θέση της γενικής διευθύντριας Λιανικής της Εθνικής Τράπεζας, την στιγμή ακριβώς που ο οργανισμός μπαίνει σε μια φάση μετασχηματισμού.

    Εξαιρετικά δυναμική, αλλά και χαμηλών τόνων, ευγενική, και πάντα καλά διαβασμένη. Λάτρης του μέτρου σε όλα τα επίπεδα. Δεν δίνει αφορμή για σχόλια. Προσέχει και την πιο μικρή λεπτομέρεια και σταθμίζει όλες τις παραμέτρους. Είναι ανθρωποκεντρική με τους συνεργάτες της, πελατοκεντρική με την πελατεία της, λένε άνθρωποι που έχουν συνεργαστεί μαζί της.

    Καταρρίπτοντας κάθε στερεότυπο business woman, με σημαντικές σπουδές, αγάπη για τα οικονομικά που τα συνδέει όμως απόλυτα με τον άνθρωπο, με διοικητικές ικανότητες που συνδυάζουν τον ρεαλισμό με το όραμα, την οργάνωση με την εξέλιξη, η Χριστίνα Θεοφιλίδη μίλησε για τη ζωή της και τον τρόπο που οικοδόμησε μεθοδικά την καριέρα της στο περιοδικό Ηarper’s Bazaar.

    Όπως ανέφερε, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της, είναι ότι, «είμαι θετικός άνθρωπος. Εκτιμώ τα καλά της ζωής και τα θυμάμαι κάθε πρωί που ξυπνάω. Το λέω με πλήρη συνείδηση. Καταρχήν το μεγάλο προνόμιο του να είμαι υγιής, εγώ και η οικογένειά μου. Να έχω μια δουλειά που με ενθουσιάζει και με συναρπάζει».

    Από παιδική ηλικία ήθελε να είναι πρώτη στα μαθήματα και έλεγε ότι επιθυμεί να κάνει καριέρα κάτι που ακουγόταν περίεργο για ένα παιδί της ηλικίας της. Δεν επιβίωσε απλώς αλλά θριάμβευσε σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά ανταγωνιστικό αλλά και ανδροκρατούμενο. Στη συνέντευξή της ακόμα ανέφερε αν κάποιος της έβαλε τρικλοποδιές, παγίδες επειδή είναι γυναίκα.

    «Δεν ξέρω αν κάποιος προσπάθησε να μου βάλει τρικλοποδιά επειδή είμαι γυναίκα. Πιστεύω ότι κάποιοι μπορεί να με θεώρησαν πιο εύκολο αντίπαλο. Στην πορεία όμως διαπίστωσαν ότι έκαναν λάθος. Αυτό που με δυσκόλεψε είναι το γεγονός ότι η διαφορετικότητα δεν είναι κάτι που το εκτιμά κανείς εύκολα. Η τάση του ανθρώπου είναι να του αρέσει να έχει γύρω του ανθρώπους που του μοιάζουν. Εγώ δεν προσπάθησα ποτέ να συμπεριφερθώ στη δουλειά διαφορετικά από τον χαρακτήρα μου. Ακόμα και όταν δέχθηκα κριτική γιατί δεν γίνομαι πιο επιθετική, bossy, είπα ότι δεν μπορώ να γίνω κάτι που δεν είμαι. Προσπάθησα να πάω μπροστά με τον τρόπο που πραγματικά είμαι. Και τελικά, ναι γίνεται».

    Βιογραφικό

    Η κ. Θεοφιλίδη έχει μία καριέρα 30 χρόνων στον τομέα της λιανικής τραπεζικής.

    Μέχρι την περασμένη Δευτέρα ήταν η Γενική Διευθύντρια Προϊόντων Retail Banking στην Eurobank, συμμετείχε σε Επιτροπές του Ομίλου, ήταν μέλος στην Διοικητική Επιτροπή και μέλος στο ΔΣ της Eurobank Bulgaria AD και στο ΔΣ της ERB Retail Services IFN SA.

    Στο παρελθόν η κ. Θεοφιλίδη διετέλεσε επίσης: Διευθύνουσα Σύμβουλος στην Eurobank Υπηρεσίες Προώθησης και Διαχείρισης Προϊόντων Καταναλωτικής και Στεγαστικής Πίστης.

    Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Προβληματικών Δανείων Ιδιωτών (Ιούλιος 2014 – Σεπτέμβριος 2016).

    Γενική Διευθύντρια, Επικεφαλής της Eurobank Household Lending ΑΕ (Αύγουστος 2013 – Ιούλιος 2014).

    Γενική Διευθύντρια Risk της Eurobank Household Lending ΑΕ (Μάιος 2012 – Ιούλιος 2013)

    Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Διεθνών Δραστηριοτήτων της Eurobank Household Lending ΑΕ (Απρίλιος 2010 – Απρίλιος 2012)

    Διευθύντρια Διεθνών Δραστηριοτήτων της Eurobank Cards ΑΕ (2003-2010)

    Εμπορική Διευθύντρια της Eurobank Cards ΑΕ (Ιανουάριος 1997 – Σεπτέμβριος 2003)

    Άλλοι ρόλοι της σήμερα

    Μέλος στο ΔΣ του Συλλόγου Αποφοίτων Πανεπιστημίου INSEAD

    Ευρύτερη σταδιοδρομία

    Μέλος στο ΔΣ της Τειρεσίας ΑΕ (έως 2018)

    Μέλος στο ΔΣ της Universal Bank Ukraine (2008-2014)

    Μέλος στο ΔΣ της Bancpost Romania SA (2006-2013)

    Μέλος στο ΔΣ της BRS Bulgaria (2004-2012)

    Μέλος στο ΔΣ της Polbank Poland (2006-2011)

    Product Manager, Assistant Branch Manager, Marketing Manager στη Citibank (1991-1996)

    Credit Officer στη Société Générale (1988-1989)



    ΣΧΟΛΙΑ