• Οικονομία

    Χρυσές λίρες: Επική γκάφα από την Τράπεζα Ελλάδος που έδωσε λάθος στοιχεία για τις αγοραπωλησίες- Δεν υπήρξε «κύμα» τοποθετήσεων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρυσές λίρες


    Τέτοια προχειρότητα, ούτε στα τεφτέρια παρηκμασμένου συνοικιακού καφενείου, του προηγούμενου αιώνα…

    Αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε με την Τράπεζα Ελλάδος. Της ψηφιακής εποχής, των μηχανοργανομένων υπηρεσιών και των υψηλής ειδίκευσης υπαλλήλων. Τουλάχιστον αυτών που είναι επιφορτισμένοι να δημοσιοποιούν στοιχεία, μελέτες και αναλύσεις για μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Για τα οποία κατά τεκμήριο δεν θα έπρεπε να εμφιλοχωρεί η αμφισβήτηση ως προς την ορθότητα των δεδομένων τους.

    Κι όμως η Τράπεζα Ελλάδος είναι εκείνη που διέπραξε την επική γκάφα, δίνοντας λανθασμένα στοιχεία για τις αγοραπωλησίες χρυσών λιρών. Τι λανθασμένα δηλαδή, αφού αντέστρεψε πλήρως την πραγματικότητα. Παρουσιάζοντας το μαύρο άσπρο, σε ότι αφορά τη συναλλακτική δραστηριότητα του πρώτου εφετινού τριμήνου. «Βαφτίζοντας» αγοραστές τους… πωλητές και το αντίστροφο.

    Η κεντρική τράπεζα της χώρας διαθέτει στην ιστοσελίδα της μια αναλυτική βάση δεδομένων για  τις χρυσές λίρες, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του προ ετών υπευθύνου επικοινωνίας,  Νίκου Κεράνη. Ο οποίος στελεχώνει σήμερα το επιτελείο της Κριστίν Λαγκάρντ στην ΕΚΤ.

    Στις 12 του μηνός του περασμένου Μαΐου, η Τ.τ.Ε «ανέβασε» με μεγάλη χρονική καθυστέρηση ,τα στοιχεία με τα πεπραγμένα του πρώτου τριμήνου. Σε αυτά φάνηκε ότι οι Έλληνες αγόρασαν 17.580 χρυσές λίρες στο αρχικό τρίμηνο της χρονιάς. Ποσοτικά τις περισσότερες στο διάστημα των τελευταίων  δέκα ετών.

    Στοιχείο εντυπωσιακό που αναδείχθηκε την επόμενη μέρα από το mononews.gr. Με τον τίτλο «Ξαφνικός  έρωτας των Ελλήνων για χρυσές λίρες». Άλλωστε, στον απόηχο της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο χρυσός αποτιμώμενος σε ευρώ και η τιμή της χρυσής λίρας είχαν κάνει ιστορικό ρεκόρ στις 8 και 9 Μαρτίου αντίστοιχα.

    Έμοιαζε απόλυτα λογική η σύνδεση των στοιχείων της Τ.τ.Ε, με μια εμφανιζόμενη, μεγάλη στροφή των Ελλήνων στον «βασιλιά» των μετάλλων, εν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας και κλονισμού των αγορών. Ακολούθησε μάλιστα σειρά πολλών άλλων δημοσιευμάτων, στη βάση της έκρηξης της ζήτησης για χρυσές λίρες.

    Όλα ανάποδα – Πούλησαν και δεν αγόρασαν 17.580 λίρες

    Μπορούσαν να αμφισβητηθούν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος;  Ασφαλώς και όχι. Ωστόσο ο γράφων προβληματίστηκε ιδιαίτερα και από το άλλο σκέλος των στοιχείων της Τ.τ.Ε, που αφορούσε τις πωλήσεις λιρών. Τονίζοντας , με συστολή, στο τέλος του κειμένου της 13ης Μαίου: « Αναφορικά πάντως με τις συναλλαγές στις χρυσές λίρες, στα εντυπωσιακά στοιχεία του πρώτου εφετινού τριμήνου δεν ήταν μόνο η δυναμική επιστροφή των αγοραστών, αλλά η…σιγή των πωλητών. Αφού όλες κι όλες οι λίρες που εκποιήθηκαν ήταν 3.568. Εκτιμώμενης αξίας, περίπου 1,4 εκατ. ευρώ. Αν δεν πάει κάτι λάθος στα στοιχεία, τότε οι πωλήσεις αυτές είναι οι μικρότερες ( ανά τρίμηνο) τουλάχιστον από συστάσεως του ευρώ…»

    Εν τέλει αποδείχθηκε ότι όντως τα στοιχεία που έδωσε η Τράπεζα Ελλάδος ήταν όλα λάθος. Οι Έλληνες δεν αγόρασαν αλλά… πούλησαν 17.580 χρυσές λίρες. Ενώ από την άλλη πλευρά οι 3.568 λίρες δεν ήταν αυτές που εκποιήθηκαν, αλλά η ποσότητα που πραγματικά απηχούσε το αγοραστικό ενδιαφέρον…

    Με άλλα λόγια, στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς δεν  υπήρξαν μαζικές αγορές, ούτε και έγινε κάποια θεαματική στροφή των Ελλήνων προς το (θεωρούμενο) ασφαλές καταφύγιο του χρυσού… Και ως εκ τούτου όλα τα άλλα που είδαν το φως της δημοσιότητας, πάνε στον…κουβά της Τράπεζας της Ελλάδος.

     Στα μουλωχτά η διόρθωση της ανορθογραφίας

    Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι  ότι η αποκατάσταση  της αλήθειας , δεν  έγινε με κάποια διορθωτική ανακοίνωση της Τ.τ.Ε  ( ως όφειλε, μετά από  την επικοινωνιακή βοή που υπήρξε) αλλά εντελώς στα μουλωχτά. Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…  Ακολουθώντας τη  «λογική» της ζημιάρας γάτας που φροντίζει να σουλατσάρει αδιάφορα…

    Είναι μάλλον απίθανο να υιοθέτησε μια τέτοια άποψη ο Γιάννης Στουρνάρας, αν έγινε κοινωνός της, αλλά έτσι έχουν τα γεγονότα.

    Όπως και να’ χει το λάθος «ξηλώθηκε» με τα νέα στοιχεία που αναρτήθηκαν τώρα και αφορούν τις αγοραπωλησίες χρυσών λιρών στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Μαζί με τα στοιχεία αυτά, έγινε και η αντιστροφή της εσφαλμένης αποτύπωσης για τις «επιδόσεις» του πρώτου τριμήνου.

    Πώς έχουν τα νέα, πραγματικά δεδομένα

    Πλέον, τα δεδομένα διαμορφώνονται ώς εξής: Στο πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς, οι Έλληνες πούλησαν εν συνόλω 32.086 χρυσές λίρες στην Τράπεζα Ελλάδος. Εξ αυτών οι 14.506 λίρες εκποιήθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο και οι 17.580 στο πρώτο. Μάλιστα οι εφετινές πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά…70.6% σε σχέση με το με το πρώτο εξάμηνο της περσινής χρονιάς. Κάτι που δείχνει ότι η ανοδική κίνηση στις τιμές του χρυσού, αποτέλεσε ευκαιρία για πωλήσεις και όχι για αγορές λιρών.

    Στην αντίπερα όχθη, οι Έλληνες αγόρασαν στο πρώτο εφετινό εξάμηνο 5.988 λίρες από την Τράπεζα Ελλάδος. Στο δεύτερο τρίμηνο έγιναν αγορές 2.420 λιρών, ενώ 3.568  λίρες αγοράστηκαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Σε εξαμηνιαίο χρονικό ορίζοντα οι εφετινές αγορές είναι σχεδόν διπλάσιες του περσινού, πρώτου εξαμήνου. Ωστόσο η παρατηρούμενη αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος έχει εξαιρετικά περιορισμένη κεφαλαιακή εμβέλεια. Αφού οι εκτιμώμενες δαπάνες για αγορά λιρών είναι της τάξεως των 2,85 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλητές υπολογίζεται ότι έλαβαν από τις ρευστοποιήσεις 12,7 εκατ. ευρώ.

    Ο  «βασιλιάς» των μετάλλων είχε φτάσει στις 8 Μαρτίου του 2022 στα 2.070,57 δολάρια ανά ουγγιά, τιμή που αντιστοιχούσε τότε στο ιστορικό ρεκόρ των 1.902,69 ευρώ. Λίγο μετά τις 7 χθές το απόγευμα  ο χρυσός βρισκόταν στα 1.732 δολάρια (-16% από τα υψηλά) ενώ αποτιμώμενος με όρους κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, ήταν στα 1.723,26 ευρώ ανά ουγγιά. Με απώλειες 9,4% από τη δική του κορυφή. Η υπολειπόμενη διαφορά οφείλεται στη μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ, που χθες κινήθηκε κάτω από το 1 δολάριο

    Η Τράπεζα Ελλάδος δεν έχει πλέον το μονοπώλιο χρυσού (καθώς εδώ και χρόνια έχει απελευθερωθεί η αγορά) αλλά σαφώς είναι εκείνη που δίνει τον τόνο των εξελίξεων. Στις 9 Μαρτίου του 2022 και για λίγη ώρα το πρωί, η Τ.τ.Ε είχε τιμή πώλησης της χρυσής λίρας στα 514,41 ευρώ και αγοράς( από την ίδια) στα 426,80 ευρώ. Από αυτά τα επίπεδα ρεκόρ η λίρα είναι τώρα 8,3% χαμηλότερα. Με τις τιμές αγοράς και πώλησης από την Τ.τ.Ε να διαμορφώνονται χθές στα 391,18 και 471,54 ευρώ αντίστοιχα.

     

     

     

    Η φωτογραφική απεικόνιση της ανατροπής: Ο αριθμός των λιρών του πρώτου πίνακα (με χρωματισμένα στοιχεία) πήγε αντίστροφα στον δεύτερο, που είναι και ο σωστός.

    Διαβάστε επίσης:

    To ευρώ έχασε την ισοτιμία 1 προς 1 με το δολάριο

    Χρυσές λίρες βάρους 24,7 τόνων πούλησαν οι Έλληνες στην 20ετία του ευρώ – Όλα τα στοιχεία και η πρωτιά στις αποδόσεις



    ΣΧΟΛΙΑ