• Οικονομία

    Χείρα βοηθείας σε «εγκλωβισμένους» συνταξιούχους τείνει ο Άδωνις Γεωργιάδης

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης

    Ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης


    Στην αύξηση του ορίου των οφειλών για την λήψη σύνταξης, υπό προϋποθέσεις, για το σύνολο των μη μισθωτών προωθεί ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το όριο των 20.000 ευρώ για αυτοαπασχολούμενους και ελευθέρους επαγγελματίες θα ανέβει στα 30.000 ευρώ και για τους αγρότες από 6.000 στις 8.000 ευρώ.

    Οι μη μισθωτοί που θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν, αλλά οφείλουν στον ΕΦΚA, μπορεί να φτάνουν και τις 300.000.

    Με τη νέα διάταξη θα εκδίδεται σύνταξη, η οποία θα συμψηφίζεται με την οφειλή άνω των 20.000 και 6.000 ευρώ και μετά θα καταβάλλεται η σύνταξη στους συνταξιούχους με παρακράτηση βέβαια το υπόλοιπο της οφειλής σε 60 δόσεις, όπως ισχύει σήμερα.

    Ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε για άλλη μια φορά ότι δεν πρόκειται για μία γενική ρύθμιση.

    «Στόχος είναι να ξεχωρίζουμε πρώτα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αυτούς δηλαδή που έχουν λεφτά και δεν πληρώνουν διότι προφανώς θεωρούν ότι δεν τους αφορά η σύνταξη, δεν τη χρειάζονται.

    Μέχρι στιγμής το όριο το κάνουμε στις 30.000 διότι αν το πάμε, παραδείγματος χάριν, στις 40.000 ή στις 50.000, πάει να πει ότι κάποιος έχει πληρώσει πια πολύ λίγα χρόνια ένσημα. Άρα σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ μακριά από την κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

    Αν είχε ασφαλιστεί σε μία ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία και έσπαγε το συμβόλαιό του στα 27 χρόνια θα έπαιρνε σίγουρα ένα σεβαστό ποσό. Άρα, υπό αυτή την έννοια λέμε ότι το πάμε εκεί στις 30.000 πάντα έχοντας στο μυαλό μας εκείνους τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση και οι οποίοι πραγματικά έχουν ανάγκη αυτή τη σύνταξη, και δεν μπορούν να πληρώσουν.

    Δεν είναι σωστό, δεν είναι κοινωνικά δίκαιο, δεν είναι ανθρώπινο, δεν είναι αξιοπρεπές. Θα το λύσουμε.»

    Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι θα τεθούν κριτήρια για την αύξηση του ορίου των οφειλών και την λήψη σύνταξης.

    Συγκεκριμένα θα ληφθούν περιουσιακά κριτήρια και άρση του τραπεζικού απορρήτου.

    Στόχος είναι, εάν κάποιος διαθέτει, για παράδειγμα, ακίνητη περιουσία ή τραπεζικές καταθέσεις από τις οποίες θα μπορούσε να πληρωθεί το έξτρα χρέος πάνω από τα 20.000 ευρώ (ή τα 6.000 ευρώ αν είναι αγρότης), ώστε να λάβει σύνταξη, να μην μπορεί να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση.

    Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα πρέπει να ζητείται η άρση του τραπεζικού απορρήτου, ώστε να αποκαλύπτονται οι τραπεζικές καταθέσεις των ασφαλισμένων οφειλετών του ΕΦΚΑ.

    Η τελική διάταξη βρίσκεται ακόμη υπό επεξεργασία και δεν είναι βέβαιο ότι θα συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός της εβδομάδας στη Βουλή.

    Διαβάστε επίσης

    Πρόστιμα €110.000 από την Επιθεώρηση Εργασίας για παράβαση μέτρων εν μέσω καύσωνα

    Νέο μοντέλο για την απασχόληση συνταξιούχων με κλιμακωτή παρακράτηση στο εισόδημα

    Ανοίγει η πλατφόρμα για την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους στις πυρόπληκτες επιχειρήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ