• Κοινωνία

  Απόφαση – βόμβα από Ελεγκτικό Συνέδριο: Οι συντάξεις των δικαστών επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012

  Ιωάννης Σαρμάς

  Ιωάννης Σαρμάς


  Στην προ μνημονίων εποχή πρέπει να επανέλθουν οι συντάξεις όσων δικαστών και εισαγγελέων έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

  Αυτό αποφάσισε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, βασιζόμενη σε παλιότερη απόφαση του Μισθοδικέιου που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν από το 2012 και μετά.
  Έτσι, το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε ότι οι κομμένες συντάξεις των δικαστικών λειτουργών πρέπει να επανέλθουν στο ύψος   πριν από το 2012.

  Πλέον οι συντάξεις  δικαστών και εισαγγελέων πρέπει να προσδιοριστούν με βάση το παλιότερο καθεστώς καθώς η σχετική ρύθμιση του νόμου Κατρουγκαλου που μείωνε δραματικά τις συντσξιμες αποδοχές τους έχει κριθεί αντισυνταγματική  τόσο από το Μισθοδικείο όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

  Ο επαναπροσδιορισμός θα αφορά τους (όχι λίγους) δικαστικούς που έχουν προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικο Δικαστήριο ενώ για τους υπόλοιπους τι μέλλει γενέσθαι θα αποφασίσει η κυβέρνηση.

  Η απόφαση ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία (28-3).  Η μειοψηφία των τριών μελών της Ολομέλειας του ΕΣ, έίχε την άποψη  ότι πρέπει να δοθεί στην Κυβέρνηση ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής προς την  επίμαχη απόφαση.

  Όπως επισημαίνει στο Ε.Σ. σε ανάρτησή του «σε υποθέσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών το Ελεγκτικό Συνέδριο υποχρεούται να σέβεται τις επί νομικών ζητημάτων κρίσεις του ειδικού κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστηρίου (Μισθοδικείου), που έχει τη σχετική πρωτογενή εκ του Συντάγματος δικαιοδοσία».

  Ακόμα, αναφέρει το Ε.Σ. ότι «η εκ του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος υποχρέωση  για παροχή πλήρους δικαστικής προστασίας από την προσβολή των συνταξιοδοτικής φύσης δικαιωμάτων των δικαστικών λειτουργών και η εντεύθεν διασφάλιση της πρακτικής αποτελεσματικότητας του δικαιώματος του οποίου η προσβολή διαγνώστηκε με απόφαση του ειδικού Δικαστηρίου, επιβάλλει όπως η συνταξιοδοτική Διοίκηση, μετά τη δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας μειώσεων σε  σύνταξη δικαστικού λειτουργού, προβεί, εφ’ όσον τούτο ζητηθεί και ανεξαρτήτως αν η απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου αφορούσε στον ίδιο τον αιτούντα, σε νέο, σύμφωνο με το Σύνταγμα, υπολογισμό της σύνταξης, εκδίδοντας νέα εκτελεστή διοικητική πράξη· τυχόν δε άρνηση να ενεργήσει σχετικώς αποτελεί απορριπτική εκτελεστή διοικητική πράξη που προσβάλλεται με έφεση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

  Διαβάστε επίσης:

  Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών: Eνισχύει με μισό εκατομμύριο ευρώ τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας

  Τέλος ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου, με απόφαση της κυβέρνησης

  Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για την 13χρονη που γέννησε: Ο γιατρός νόμιζε ότι η σπονδυλική στήλη του μωρού ήταν φερμουάρ

  ──────────────────                           

  Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

  Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

  Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε  ΣΧΟΛΙΑ