• Οικονομία

    Χαμηλότερη ανάπτυξη παραδέχεται η κυβέρνηση: Αναθεωρεί στο 2,3% από 2,5% τον στόχο για το ΑΕΠ

    • NewsRoom
    Ευκλείδης Τσακαλωτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών


    Στο 2,3% φέτος – από 2,5% που προέβλεπε ο προϋπολογισμός – αναθεωρεί η κυβέρνηση το στόχο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, όπως περιγράφεται στο «Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων έτους 2019, το οποίο απέστειλε στο πλαίσιο της υποχρέωσης για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο το υπουργείο Οικονομίας στις Βρυξέλλες.

    Ο στόχος για ανάπτυξη στο 2,3% το 2019 συνάδει με αυτόν της Κομισιόν, ενώ το ΥΠΟΙΚ εμφανίζεται «αισιόδοξο» καθώς από το κείμενο του Προγράμματος των Μεταρρυθμίσεων προκύπτει ακόμη ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει φέτος στο 4,1%.

    Στο κείμενο η κυβέρνηση εκτιμά επίσης ότι η άνοδος των εξαγωγών θα αρχίσει να επιβραδύνεται από φέτος, αλλά και ότι θα παρατηρηθεί εισαγωγική «έκρηξη». Παραδέχεται επίσης ότι οι κρατικές επενδύσεις θα μειώνονται από το 2020 και μετά.

    Ανισορροπίες και μεταρρυθμίσεις 

    Η κυβέρνηση αναφέρεται επίσης στην «ύπαρξη υπερβολικών ανισορροπιών (excessive imbalances)» σε τομείς στους οποίους η έκταση της κρίσης και της ύφεσης των προηγούμενων ετών στην πραγματική οικονομία έχει αφήσει ισχυρά κατάλοιπα.

    Όπως αναφέρεται στο κείμενο «η βελτίωση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας ανάγεται σε κεντρική προτεραιότητα στη νέα περίοδο που ξεδιπλώνεται μετά από την ολοκλήρωση των προγραμμάτων προσαρμογής με στόχο την αντιμετώπιση δομικών αδυναμιών του εγχώριου παραγωγικού συστήματος. Οι αδυναμίες αυτές αποτυπώνονται στην υστέρηση της ελληνικής οικονομίας στο πεδίο της παραγωγικότητας. Η ωριαία παραγωγικότητας της εργασίας ήταν χαμηλότερη το 2017 έναντι του μ.ο. της Ε.Ε κατά περίπου 35% (Ελλάδα = 64,1 Ε.Ε. 28 = 100, 2017)».

    Το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2019 που απέστειλε η κυβέρνηση στην Κομισιόν περιγράφει τους εθνικούς στόχους για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη μείωση του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας.

    Πρόκειται για 10 πεδία με στόχο:

    1. Τη βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος

    2. Την ενίσχυση των επενδύσεων σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό, καινοτομία, κ.λπ.

    3. Την προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων

    4. Τον μετασχηματισμό των ΜμΕ

    5. Την ενίσχυση των επενδύσεων σε δεξιότητες και στην εκπαίδευση

    6. Τη συγκρότηση ποιοτικών, σύγχρονων και προσβάσιμων υποδομών και δικτύων

    7. Τη διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στις αγορές

    8. Την υποστήριξη των δράσεων ενίσχυσης της παραγωγικότητας με νέους θεσμούς σχεδιασμού και χρηματοδότησης

    9. Την αξιοποίηση των σημαντικών περιθωρίων αύξησης της παραγωγικότητας που εμπεριέχει η μεταποίηση

    10. Μακροπρόθεσμη υποστήριξη των μετασχηματισμών της εγχώριας παραγωγικής βάσης



    ΣΧΟΛΙΑ