• Οικονομία

    Χαμηλό ποσοστό επιτυχίας δικηγόρων και λογιστών για την έκδοση συντάξεων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χαμηλό ποσοστό επιτυχίας δικηγόρων και λογιστών για την έκδοση συντάξεων

    Κωστής Χατζηδάκης


    Μόλις 179 ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές κατάφεραν χθες να πιστοποιηθούν από τον ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και είναι πλέον σε θέση να προχωρήσουν στην έκδοση συντάξεων.

    Ο μικρός αριθμός των επιτυχόντων καθιστά δυσκολότερο τον στόχο της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την εκκαθάριση του στοκ των 122.229 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022. Από τους 1.200 δικηγόρους και λογιστές που υπέβαλαν αίτηση ενδιαφέροντος για να πιστοποιηθούν, στη πρώτη φάση συμμετείχαν μόλις 457 κι από αυτούς, μόνο 179 κατάφεραν τελικά να πιστοποιηθούν μετά την χθεσινή εξέταση.

    Σύμφωνα με κύκλους του e-ΕΦΚΑ, οι εξετάσεις είναι πολύ αυστηρές και απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις για να προχωρήσει κάποιος στον υπολογισμό και την απονομή σύνταξης. Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ θα προχωρήσει άμεσα στον επόμενο κύκλο εκπαίδευσης και πιστοποίησης ακόμη 1.200 ενδιαφερόμενων δικηγόρων και λογιστών.

    Σε πρώτη φάση οι δικηγόροι και λογιστές θα έχουν την δυνατότητα να αναλάβουν συνταξιοδοτικές υποθέσεις του τ. ΙΚΑ, τ. ΟΓΑ και τ. ΟΑΕΕ. Οι κατηγορίες αυτών των συντάξεων καλύπτουν περίπου το 75% του συνόλου των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων.

    Στον ΕΦΚΑ οι δύσκολες υποθέσεις

    Όλες οι δύσκολες συνταξιοδοτικές υποθέσεις παραμένουν ως αντικείμενο στον ΕΦΚΑ και τους υπαλλήλους του υπερ ταμείου. Είναι ενδεικτικό ότι οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες εξαιρούνται των δύσκολων υποθέσεων, που κυρίως αφορούν:

    -Έκδοση σύνταξης διαδοχικής ασφάλισης (δηλαδή όταν ο ασφαλισμένος έχει ασφαλιστεί στην εργασιακή του διαδρομή σε δύο, τρία ή και περισσότερα ταμεία).

    -Παράλληλη ασφάλιση (δύο ταμεία που ασφαλίζουν τον ίδιο (εργασιακό) χρόνο τον ασφαλισμένο).

    -Υποθέσεις αιτούντων για δεύτερη σύνταξη.

    -Διαγραφή χρόνου ασφάλισης.

    Όμως ο μικρός αριθμός ιδιωτών που θα ασχοληθούν με την έκδοση συντάξεων σε πρώτη φάση δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να είναι συνεπής στα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει και απέναντι στους δανειστές. Σύμφωνα με ειδικούς στην κοινωνική έως το τέλος του έτους περίπου 400 υπάλληλοι του ταμείου αναμένεται να προχωρήσουν στην υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης.

    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται να προχωρήσει σήμερα στην παρουσίαση νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να βελτιωθεί ο τρόπος λειτουργίας του ταμείου και να περιοριστεί η γραφειοκρατία και η μεγάλη αναμονή για την ολοκλήρωση των εκκρεμών υποθέσεων.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του το «Mononews», στο τέλος Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούσαν στον e-ΕΦΚΑ ανέρχονταν σε 122.229 σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται 3.074 ανελαστικές αιτήσεις για τις οποίες εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις, αλλά και περιπτώσεις αιτήσεων για διεθνείς συντάξεις που ανέρχονται σε 28.000- 30.000. Επίσης στις εκκρεμείς αιτήσεις θα πρέπει να προστεθούν περίπου 150.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή.

    Η αποπληρωμή λοιπόν των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ασφαλισμένους αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς οι θεσμοί στην τελευταία επίσκεψή τους έκρουσαν των κώδωνα του κινδύνου για τον ρυθμό έκδοσης των συντάξεων.

    Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι το στοκ αιτήσεων για την λήψη κύριας σύνταξης θα εξαλειφθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022, με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη να επισημαίνει ότι από αυτό κιόλας τον μήνα το θα εκδίδονται 30.000 συντάξεις το μήνα.

    Η ακτινογραφία των εκκρεμών συντάξεων

    Οι εκκρεμείς αιτήσεις για τη λήψη κύριας σύνταξης ανέρχονταν σε 122.299, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές οι περιπτώσεις διεθνών συντάξεων καθώς και οι περιπτώσεις που εκκρεμούν λόγω δικαστικής διαμάχης. Εξ ‘ αυτών οι ληξιπρόθεσμες, που η αίτηση έχει υποβληθεί πάνω από 3 μήνες, δεν ξεπερνούν τις 95.000. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν ως εξής:

    -Στις 42.691 ανέρχονται οι αιτήσεις στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, η πλειοψηφία των ιδιωτικών υπαλλήλων λαμβάνει προσωρινή σύνταξη μετά από 3-4 μήνες από την υποβολή της αίτησης, ενώ η οριστική σύνταξη δίνεται μετά από 6 έως 8 μήνες το μέγιστο.

    -Στις 29.702 φτάνουν οι εκκρεμείς αιτήσεις στο πρώην ΟΓΑ από αγρότες που βρίσκονται σε αναμονή ακόμη και δυο χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία του ταμείου περίπου 20% των αιτήσεων θα είναι απορριπτικές, καθώς οι ασφαλισμένοι οφείλουν στον ΟΓΑ. Υπενθυμίζεται ότι το όριο των οφειλών για τη λήψη σύνταξης δεν πρέπει να ξεπερνά τις 6.000 ευρώ.

    -Στις 23.980 ανέρχονται οι αιτήσεις στον πρώην ΟΑΕΕ από ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοκινητιστές και εμπόρους που βρίσκονται σε αναμονή έως και τρία χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ το 30% θα απορριφθούν, καθώς οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω των οφειλών τους. Υπάρχουν ασφαλώς και περιπτώσεις που έχουν χαθεί καρτέλες με ένσημα- ή υπάρχουν σε κούτες και συρτάρια, καθώς ο ασφαλιστικός τους βίος δεν είναι ηλεκτρονικά καταχωρημένος.

    -Στις 18.274 ανέρχονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους από δημοσίους υπαλλήλους. Η αναμονή για την λήψη προσωρινής σύνταξης ανέρχεται σε 3-4 μήνες, ενώ η οριστική σύνταξη καταβάλλεται εντός 6 μηνών.

    -Στις 7.074 διαμορφώνονται οι αιτήσεις συνταξιοδότησης στο πρώην ΕΤΑΑ με το χρόνο απονομής σύνταξης σε αυτοαπασχολούμενους νομικούς, μηχανικούς και γιατρούς να περιορίζεται δραστικά.

    – Στο τ. ΤΣΑΥ, το 2019 εκδίδονταν 70 συντάξεις τον μήνα, ενώ τώρα εκδίδονται 700. Μέσα σε ενάμιση χρόνο εκκαθαρίστηκε πάνω από το 95% των 3.000 εκκρεμών συντάξεων για το διάστημα 2016-2020. Πλέον οι συντάξεις των υγειονομικών εκδίδονται κατά μέσο όρο σε 7 μήνες, ενώ το 2019 απαιτούνταν 2-3 χρόνια. Αρχές του 2022 ο μέσος χρόνος έκδοσης δεν θα ξεπερνά τους 3 μήνες.

    – Στο τ. ΤΑΝ, το 2019 οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονταν σε 2.500, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τις 700 (μείωση εκκρεμοτήτων 72%). Οι ρυθμοί απονομής ανά μήνα έχουν πλέον διπλασιαστεί σε σχέση με το 2019, καθώς τότε εκδίδονταν 80-100 αποφάσεις τον μήνα, ενώ σήμερα ξεπερνούν τις 200.

    – Στο τ. ΤΣΜΕΔΕ το ποσοστό εκκαθάρισης για το διάστημα 2016-2020 ξεπερνά το 80%.

    Διαβάστε επίσης

    Επιταχύνεται η έκδοση 129.000 εκκρεμών κύριων συντάξεων



    ΣΧΟΛΙΑ