• Οικονομία

    Bridgewater: Όχι σε ομόλογα – Το 2024 θα πέσουν τα επιτόκια

    Ray Dalio, ιδρυτής του hedge fund, Bridgewater

    Ray Dalio, ιδρυτής του hedge fund, Bridgewater


    Το 2024 βλέπει τις πρώτες προσπάθειες για ανοικοδόμηση της οικονομίας ο ιδρυτής της Bridgewater, Ray Dalio, ο οποίος προειδοποιεί για sell-off σε αμερικάνικα και ευρωπαϊκά ομόλογα, λόγω επιβράδυνσης της οικονομίας.

    Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του μεγαλύτερου hedge fund στον κόσμο κρίνει ότι ο στασιμοπληθωρισμός, δηλαδή η χαμηλή ανάπτυξη σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές θα πλήξει την οικονομία των ΗΠΑ με τις κεντρικές τράπεζες ενόψει προεδρικών εκλογών το 2024 να ξεκινήσουν και πάλι τη μείωση επιτοκίων.

    «Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση σύσφιξης που μπορεί να προκαλέσει διορθώσεις ή καθοδικές κινήσεις σε πολλά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία», είπε ο Dalio και προειδοποίησε:

    «Ο πόνος θα είναι μεγάλος και θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να χαλαρώσουν ξανά, πιθανότατα κάπου κοντά στις επόμενες προεδρικές εκλογές».

    Σε ποια assets ποντάρει ο Dalio

    «Θα υπάρξουν πολλές περισσότερες δαπάνες απ’ ότι κέρδη», συνέχισε προειδοποιώντας ότι αυτό θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα αναφέροντας:

    «Γι’ αυτό το λόγο δεν θέλουμε να είμαστε σε μετρητά ή ομόλογα. Υποστηρίζουμε τα assets που αντισταθμίζονται από τον πληθωρισμό».

    Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «το χρέος που διατηρείται ως περιουσιακό στοιχείο από τους κατόχους ομολόγων και από τους κατόχους κεφαλαίων της χρηματαγοράς, θα έχει σημαντικά αρνητική απόδοση μετά τις προσαρμογές που θα γίνουν  για τον πληθωρισμό», είπε.

    Ανέφερε ότι αυτό το κλίμα θα οδηγήσει πολλούς στο να θέλουν να πουλήσουν το χρέος τους και να επενδύσουν σε περιουσιακά στοιχεία με καλύτερη απόδοση, δημιουργώντας όμως παράλληλα μια ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης.

    Ο στασιμοπληθωρισμός ήρθε για να μείνει

    Οι δηλώσεις του έρχονται σε μια περίοδο που η παγκόσμια οικονομία πιέζεται από τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος διαμορφώνεται λόγω των δυσλειτουργιών  που εντοπίζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα, της ενεργειακής κρίσης που εντείνεται λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και την επόμενης μέρας μετά τη πανδημία.

    Ήδη η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων δύο φορές φέτος και θα συνεχίσει, όπως έχουν ξεκαθαρίσει οι αμερικανοί τραπεζίτες, μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός, ο οποίος έχει χτυπήσει ρεκόρ 40ετίας.

    Στην Ευρώπη, αύριο Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν οι προθέσεις της ΕΚΤ, η οποία αντιμετωπίζει διχασμό στο εσωτερικό της σχετικά το πόσο επιθετική θα πρέπει να είναι στις αυξήσεις, ενώ στην Αυστραλία, η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια για δεύτερη φορά κατά 0,5% αγγίζοντας το 0,85%, ενώ μέχρι τον Ιούλιο αναμένεται να φτάσει το επιτόκιο στο 1,35%.

    Στις ΗΠΑ οι χρηματοπιστωτικές αγορές ποντάρουν ότι θα γίνουν ακόμα δύο αυξήσεις κατά μισή μονάδα εντός δύο μηνών, του τρέχοντος και του επόμενου.

    Η Morgan Stanley αναμένει να συνεχίσει η Fed την πολιτική αυστηροποίησης με το επιτόκιο να αγγίξει το 3,125% από το τρέχον εύρος που κυμαίνεται μεταξύ 0,75%-1%.

    Η μεγάλη απειλή για τις ΗΠΑ είναι ο στασιμοπληθωρισμός, ο οποίος καραδοκεί διατηρώντας τις τιμές στα ύψη. Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται και οι θέσεις εργασίας χάνονται.

    Σύμφωνα με τη Morgan Stanley οι πιθανότητες ύφεσης έχουν ανέβει στο 35% από το 15% που είχε εκτιμηθεί νωρίτερα μέσα στο 2022.

    «Πρόκειται για μία κατάσταση διαρθρωτικού πληθωρισμού που θα οδηγήσει σε στασιμοπληθωρισμό», σχολίασε ο Dalio.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιατί οι κεντρικές τράπεζες σπεύδουν να αγοράσουν χρυσό

    Ebury: Τα βλέμματα των επενδυτών στραμμένα στην ΕΚΤ αυτή την Πέμπτη



    ΣΧΟΛΙΑ