• Οικονομία

    Μπρα ντε φερ κυβέρνησης θεσμών για τα κορονοχρέη και μόνιμη μείωση φόρων σε καφέ, τουρισμό και θεάματα

    • του Βασίλη Τσεκούρα
    Φορολογικές δηλώσεις: Προς παράταση έως τις 15 Σεπτεμβρίου η προθεσμία υποβολής

    Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών


    Ενας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς ξεκινά αυτή την εβδομάδα για την 11η μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, με την ατζέντα να περιλαμβάνει πολλά “καυτά” ζητήματα της πραγματικής οικονομίας.

    Ήδη, τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών έχουν ξεκινήσει επαφές με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, προκειμένου να γίνει η σχετική προεργασία ενόψει της ερχόμενης εβδομάδας, όταν πιάνουν δουλειά οι επικεφαλής των θεσμών.

    Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει μια σειρά από νέες φοροελαφρύνσεις, αλλά και διευθέτηση των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, ωστόσο οι θεσμοί εκτιμούν ότι έχει έρθει η ώρα να “ξεπαγώσουν” οι εκκρεμότητες της Ελλάδας που μπήκαν στο “συρτάρι” λόγω της πανδημίας, ενώ “ταλαιπωρούν” εδώ και χρόνια τις αξιολογήσεις.

    Ρύθμιση για τα κορονοχρέη

    Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα το σχέδιο για τη ρύθμιση των κορονοχρεών, προκειμένου να δοθεί μια μεγάλη ανάσα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που επλήγησαν σημαντικά από την πανδημία.

    Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η ρύθμιση θα αγγίζει έως και τις 72 δόσεις, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2022.

    Σε αυτή τη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν:

    *Οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή,
    *Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που κατέγραψαν σημαντική πτώση τζίρου κατά τη διάρκεια της πανδημίας,
    *Οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας και
    *Οι ιδιόκτητες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια.

    Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να προτείνει στους θεσμούς την ένταξη στη νέα ρύθμιση και των τακτικών οφειλών, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ ή ο φόρος εισοδήματος που οι φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να αποπληρώσουν από το Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα, ενώ εξετάζεται να δοθεί η ίδια δυνατότητα και για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ.

    Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, μέχρι στιγμής δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο ένταξης στη ρύθμιση των 72 δόσεων και των νέων οφειλών που θα βεβαιωθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα από τα εκκαθαριστικά των φετινών φορολογικών δηλώσεων και του ΕΝΦΙΑ, τα οποία θα μπορούν να ενταχθούν στην τρέχουσα πάγια ρύθμιση της εφορίας.

    120 δόσεις

    Στο ίδιο σχέδιο προβλέπεται και μια τέταρτη (και τελευταία) ευκαιρία για όσους έχασαν τη ρύθμιση των 100 ή των 120 δόσεων μέσα στην πανδημία.

    Πρόκειται για οφειλέτες που αποδεδειγμένα δεν κατάφεραν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς την εφορία και τα ταμεία, με αποτέλεσμα να βγουν εκτός ρύθμισης, κινδυνεύοντας πλέον, με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

    Μόνιμες μειώσεις φόρων

    Η ατζέντα των επαφών με τους θεσμούς αναμένεται να περιέχει και μια σειρά ακόμα από φορολογικές ελαφρύνσεις, που σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών για το επόμενο χρονικό διάστημα.

    Το στίγμα μάλιστα, έδωσε προ ημερών ο Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή, ο οποίος σημείωσε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μόνιμη μείωση του ΦΠΑ σε εισιτήρια, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφο, θέατρα και τουριστικό πακέτο.

    Παράλληλα, εκτιμάται πως θα γίνει και μια πρώτη εκτίμηση των επιπτώσεων που συνοδεύει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών κυρίως στον ΕΝΦΙΑ του 2022, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και ο δημοσιονομικός χώρος για τη μονιμοποίηση μιας σειράς ακόμα μειώσεων ή καταργήσεων φόρων, όπως η εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, οι ασφαλιστικές εισφορές και ο συμπληρωματικός φόρος στα ακίνητα.

    Οι εκκρεμότητες

    Από την πλευρά τους οι θεσμοί αναμένεται να επαναφέρουν στο τραπέζι τις εκκρεμότητες των προηγούμενων αξιολογήσεων που μπήκαν στον “πάγο” λόγω της πανδημίας.

    Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται:
    * τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα,
    *η εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων * ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας και ο νέος ιδιωτικός φορέας διαχείρισης ακινήτων, και
    *η μείωση των “κόκκινων” δανείων.

    Οι συναντήσεις των θεσμών με τον Χρήστο Σταϊκούρα έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα, μέσω τηλεδιασκέψεων.

    Διαβάστε επίσης

    Οι 5 στρατηγικοί στόχοι Σταϊκούρα για την ελληνική οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ