• Οικονομία

    Μπούλαρντ (Fed): Να επιμείνουμε στις αυξήσεις επιτοκίων για τη μείωση του πληθωρισμού

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέημς Μπούλαρντ

    Ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέημς Μπούλαρντ


    Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να επιμείνει στην αύξηση των επιτοκίων για τη μείωση του πληθωρισμού, όσο η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, δήλωσε ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters.

    “Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και νομίζω ότι ο πληθωρισμός θα είναι επίμονος στο μέλλον, θα είναι δύσκολο να μειωθεί ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%, οπότε θα πρέπει να παραμείνουμε σε αυτό (σ.σ. αυξήσεις επιτοκίων) προκειμένου να ασκήσουμε πίεση για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί ξανά”, δήλωσε ο Μπούλαρντ στην Ένωση Τραπεζών του Αρκάνσας.

    Ο Μπούλαρντ έχει δηλώσει προηγουμένως ότι έχει αυξήσει την εκτίμησή του για το πόσο ψηλά πρέπει να αυξηθεί το επιτόκιο αναφοράς της Fed μέχρι το τέλος του 2023 κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας σε ένα εύρος 5,50%-5,75%.

    Εδώ και καιρό τάσσεται υπέρ της επίτευξης ενός τελικού σημείου για τα επιτόκια υψηλότερα και ταχύτερα από πολλούς συναδέλφους του, προκειμένου να πατάξει τον πληθωρισμό, ο οποίος σύμφωνα με το προτιμώμενο δείκτη της FED, εξακολουθεί να τρέχει με ρυθμό υπερδιπλάσιο του στόχου.

    Κατά την τελευταία συνεδρίαση της πολιτικής της, η Fed αύξησε το επιτόκιο αναφοράς κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας σε ένα εύρος 4,75%-5,00%, αλλά ανέφερε ότι μπορεί να χρειαστεί να το αυξήσει περαιτέρω μόνο κατά άλλο ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, αφού η κατάρρευση δύο περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ δημιούργησε κλίμα νευρικότητας.

    Ο Μπούλαρντ όμως συνέχισε να παραμένει επιφυλακτικός ως προς την άποψη αυτή, βλέποντας πιθανότητα 85% να συνεχίσουν να χαλαρώνουν οι χρηματοπιστωτικές πιέσεις και σημειώνοντας ότι δεν πιστεύει ότι οι πιστωτικές συνθήκες θα περιοριστούν αρκετά ώστε να προκαλέσουν ύφεση.

    “Δεν είναι σαφές για μένα ότι θα υπάρξει μεγάλη υποχώρηση του δανεισμού από αυτούς τους τύπους τραπεζών”, δήλωσε ο Μπούλαρντ στους δημοσιογράφους μετά την ομιλία του στο Λιτλ Ροκ. “Εφόσον έχουν αρκετή ρευστότητα και αρκετά κεφάλαια, είναι εξίσου πιθανό να συνεχίσουν να τα χορηγούν”.

    Ο Μπούλαρντ δήλωσε ότι η καλύτερη από την αναμενόμενη έκθεση αυτής της εβδομάδας σχετικά με τις θέσεις εργασίας εξακολουθεί να δείχνει μια αγορά που παραμένει πολύ ισχυρή με βάση τα ιστορικά πρότυπα.

    “Φαίνεται να έχουμε μια πολύ σφιχτή αγορά εργασίας  και νομίζω ότι ακόμη και αν κάποιος διαταραχθεί ή υπήρχε κάποιος που απέλυε εργαζόμενους ή οτιδήποτε άλλο, φαίνεται ότι μπορεί να βρει μια άλλη δουλειά σχετικά εύκολα σε αυτό το περιβάλλον”.

    Οι επενδυτές είναι διαιρεμένοι σχεδόν κατά το ήμισυ ως προς το αν η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στη συνεδρίαση, κατά τις 2-3 Μαΐου, ή αν θα προχωρήσει σε αύξηση κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας.

    Διαβάστε επίσης

    ΔΝΤ: Προειδοποιεί για τη χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη της 30ετίας



    ΣΧΟΛΙΑ