• Οικονομία

    ΔΝΤ: Προειδοποιεί για τη χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη της 30ετίας

    • NewsRoom
    Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ

    Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ


    Ζοφερές είναι οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα επόμενα πέντε χρόνια.

    «Περίπου το 90% των ανεπτυγμένων οικονομιών θα αντιμετωπίσει επιβράδυνση της ανάπτυξης φέτος σε ΗΠΑ και ευρωζώνη, εξαιτίας του περιορισμού της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε το ΔΝΤ, το οποίο σκοπεύει να δημοσιεύσει μία πιο λεπτομερή έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές στις 11 Απριλίου, στο πλαίσιο των εαρινών συνεδριάσεων που θα πραγματοποιηθούν μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα.

    «Με τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και τον ακόμη υψηλό πληθωρισμό, μια ισχυρή ανάκαμψη παραμένει άπιαστη», ανέφερε  η Γκεοργκίεβα, σημειώνοντας ότι «αυτό βλάπτει τις προοπτικές όλων, ειδικά των πιο ευάλωτων ανθρώπων και χωρών».

    Κάποιες αναδυόμενες οικονομίες, ιδίως στην Ασίας, όπως η Ινδία και η Κίνα εμφανίζονται ισχυρές και  αναμένεται να σηκώσουν το βάρος της μισής παγκόσμιας επέκτασης.

    Ωστόσο, τα κράτη χαμηλού εισοδήματος πλήττονται από την αποδυνάμωση της ζήτησης για τις εξαγωγές τους, ενώ η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματός τους παραμένει χαμηλότερη απ’ αυτή των αναδυόμενων οικονομιών. Η φτώχεια και η πείνα, που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενδέχεται να ενταθούν, προσθέτει το ΔΝΤ

    Το ΔΝΤ επιμένει ότι παρά τις δυσοίωνες προοπτικές ανάπτυξης, οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού.

    Αναφερόμενη στην πρόσφατη αναταραχή του τραπεζικού συστήματος, η Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι εάν το τραπεζικό σύστημα γίνει ασταθές, οι υπεύθυνοι θα αντιμετωπίσουν πιο περίπλοκες ισορροπίες μεταξύ πληθωρισμού και διαφύλαξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος «Πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και ευέλικτοι από ποτέ», σημείωσε «όσο παραμένουν περιορισμένες οι πιέσεις χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μετά την πρόσφατη αναταραχή του τραπεζικού κλάδου σε ΗΠΑ και Ελβετία».

    Άλλες παγκόσμιες προκλήσεις για το ΔΝΤ είναι το μη βιώσιμο χρέος στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και η κλιματική αλλαγή.



    ΣΧΟΛΙΑ