• Οικονομία

    Bloomberg: Στο επίκεντρο τα ιταλικά ομόλογα μετά το φιάσκο του βρετανικού προϋπολογισμού

    • NewsRoom


    Ακόμα ταραγμένοι από την κατάρρευση της βρετανικής αγοράς ομολόγων, οι επενδυτές στρέφουν τώρα το βλέμμα τους στην Ιταλία, όπου ο κίνδυνος δημοσιονομικής σπατάλης από άλλη μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση στην Ευρώπη ελλοχεύει, σημειώνει το Bloomberg.

    Ο επερχόμενος δεξιός συνασπισμός της Τζόρτζια Μελόνι πρέπει να στείλει το σχέδιο προϋπολογισμού του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου. Οποιοδήποτε σημάδι ότι οι ηγέτες μιας από τις πιο υπερχρεωμένες χώρες της περιοχής επιθυμούν να αυξήσουν τον δανεισμό θα μπορούσε να προβληματίσει τους επενδυτές, προκαλώντας ένα selloff του χρέους της χώρας.

    Αν και οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με το δημοσιονομικό τους πρόγραμμα μπορεί να αργήσουν λίγο, οι traders είναι σε εγρήγορση μετά τις επιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο μήνα. Το σχέδιο της πρωθυπουργού Λιζ Τρας για ένα τεράστιο όργιο δαπανών κατά τις πρώτες εβδομάδες της θητείας της προκάλεσε ένα ιστορικό selloff ομολόγων και ανάγκασε την Τράπεζα της Αγγλίας να αρχίσει να αγοράζει ξανά κρατικό χρέος στη μέση ενός κύκλου σύσφιξης.

    “Υπάρχει σαφής ανάγνωση από την περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρώπη”, δήλωσε η Όλγα Γκάρβεϊ, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην Federated Hermes. Ο προϋπολογισμός της Ιταλίας “θα εξεταστεί ακόμη πιο προσεκτικά, δεδομένων των όσων εκτυλίχθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο”, δήλωσε η ίδια.

    Η νέα αστάθεια στην Ιταλία θα είχε επίσης μεγάλες επιπτώσεις για την ΕΚΤ, η οποία πρόκειται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια καθώς μάχεται με τον πληθωρισμό ρεκόρ. Ήδη πληθαίνουν οι εκκλήσεις προς την τράπεζα να καθυστερήσει την ενδεχόμενη μείωση του ισολογισμού της. Ενώ αυτό θα ήταν ευλογία για τα ομόλογα της χώρας, θα ήταν επίσης αντίξοος άνεμος για τους διαπραγματευτές που πλοηγούνται στις αποκλίνουσες δημοσιονομικές και νομισματικές δυνάμεις.

    Η Moody’s Investors Service προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ιταλία έχει σχετικά λίγα περιθώρια ελιγμών αν θέλει να διατηρήσει το χρέος σε βιώσιμη πορεία. Ο αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Φάμπιο Πανέτα, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως σταθερό χαρτί, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να γίνει ο επόμενος υπουργός Οικονομικών, θολώνοντας περαιτέρω τις προοπτικές.

    Η αβεβαιότητα σχετικά με το πώς η ιταλική κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει τυχόν νέες δαπάνες θα ασκήσει πίεση στα ομόλογα της χώρας σε σχέση με εκείνα της Γερμανίας, δήλωσε η Γκάρβεϊ. Η διαφορά απόδοσης των 10ετών τίτλων διαμορφώθηκε στις 250 μονάδες βάσης την Παρασκευή, περίπου στο ευρύτερο επίπεδο φέτος.

    Παρά τα πρώτα σημάδια άγχους, το ασφάλιστρο που απαιτείται για τη διακράτηση ιταλικών ομολόγων έναντι των ασφαλέστερων γερμανικών ομολόγων έχει συρθεί αντί να εκτοξευθεί υψηλότερα. Ένας βασικός παράγοντας αυτής της σχετικής ηρεμίας είναι η στήριξη που υποσχέθηκε η ΕΚΤ για να σταματήσει την “αδικαιολόγητη” απόκλιση στο κόστος δανεισμού της ευρωζώνης, ή ο λεγόμενος κατακερματισμός.

     Η πρόσφατη αστάθεια της αγοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο “έφερε και πάλι στο προσκήνιο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα”, έγραψε σε σημείωμά του ο στρατηγικός αναλυτής της RBC Capital Markets, Πέτερ Σάφρικ. “Αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα κινηθεί προσεκτικά”.

    Η ΕΚΤ δήλωσε τον Ιούνιο ότι η πρώτη γραμμή άμυνάς της θα είναι να στρέψει τις επανεπενδύσεις ομολόγων προς τα πιο ευάλωτα έθνη. Ανακοίνωσε επίσης ένα νέο εργαλείο αγοράς ομολόγων τον ίδιο μήνα.

    Ωστόσο, τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι η ΕΚΤ δεν έκανε χρήση αυτής της ευελιξίας τους τελευταίους μήνες, υποδηλώνοντας ότι η υπόσχεση στήριξης από μόνη της ήταν αρκετή για να κρατήσει τις αποδόσεις υπό έλεγχο. Ένα παρόμοιο μοτίβο προέκυψε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν η BOE αγόρασε μόλις 4,6 δισεκατομμύρια λίρες (5,1 δισεκατομμύρια δολάρια) από τα 40 δισεκατομμύρια λίρες ομολόγων που είχε προβλέψει για τις μέχρι τώρα πράξεις.

    “Τα χρόνια του QE έχουν εδραιώσει την αξιοπιστία τους ως μεγάλος αγοραστής”, δήλωσε ο Rishi Mishra, αναλυτής της Futures First. “Νομίζω ότι οι κεντρικές τράπεζες εκμεταλλεύονται αυτή την αξιοπιστία για να αντισταθμίσουν την ακραία μεταβλητότητα των επιτοκίων, με σχετικά ελάχιστο κόστος για τον αγώνα τους κατά του πληθωρισμού”.

    Η ΕΚΤ περιόρισε τη στήριξη της αγοράς ομολόγων για τη Νότια Ευρώπη το καλοκαίρι

    Παρόλα αυτά, η νέα κυβέρνηση κληρονόμησε μια αδύναμη οικονομία που εξαρτάται από τις εισαγωγές ενέργειας και έχει απεγνωσμένη ανάγκη από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΚΤ έχει επίσης επισημάνει επανειλημμένα ότι η υποστήριξή της δεν μπορεί να αναμένεται εάν η μεταβλητότητα οφείλεται σε εσωτερικά ζητήματα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αποφασιστικότητά της να δράσει γρήγορα σε περίπτωση πτώσης.

    “Περιμένουμε τον προϋπολογισμό και το πώς θα συμπεριφερθεί η νέα κυβέρνηση σε σχέση με την ΕΑΓΕ και αν θα τηρήσει τους κανόνες”, δήλωσε η Ute Rosen, ανώτερη ειδικός στα παράγωγα στην Union Investment. “Αυτά είναι τα μεγάλα ερωτηματικά”.

    Διαβάστε επίσης

    Αμετάβλητος ο χρυσός αναμένοντας τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ



    ΣΧΟΛΙΑ