• Οικονομία

    Bloomberg: H Τουρκία διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ

    • NewsRoom
    Μπενιαμίν Νετανιάχου, Πρωθυπουργός του Ισραήλ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος της Τουρκίας

    Μπενιαμίν Νετανιάχου, Πρωθυπουργός του Ισραήλ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος της Τουρκίας


    Τέλος σε όλες τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ βάζει πλέον η Τουρκία, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Bloomberg δύο πηγές με γνώση του θέματος, αν και μέχρι τώρα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση.

    Οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έφτασαν τα 6,8 δισ. δολάρια το 2023, ενώ το 76% αυτών αφορά εξαγωγές από την Τουρκία.

    Η Τουρκία είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο πως θα περιόριζε τις εξαγωγές προς το Ισραήλ, επιβάλλοντας περιορισμούς σε 54 προϊόντα, κατηγορώντας το πως αρνήθηκε να της επιτρέψει να ρίξει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, μέχρι τότε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δεχθεί κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως δεν είχε διακόψει το εμπόριο με το Ισραήλ με την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, έγραψε νωρίτερα στο Χ κατηγορώντας τον Ερντογάν πως «έτσι ενεργεί ένας δικτάτορας που καταπατά τα συμφέροντα του τουρκικού λαού και των επιχειρηματιών και αγνοεί τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες», προσθέτοντας πως «το Ισραήλ έχει ισχυρή οικονομία. Εμείς κερδίζουμε και αυτοί χάνουν».

    Υπενθυμίζεται πως χθες η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι θα συμπράξει με τη Νότια Αφρική και θα υποστηρίξει τη μήνυση που έχει κατατεθεί κατά του Ισραήλ στη Χάγη.

    Διαβάστε επίσης

    Ερντογάν: Καταγγέλλει την καταστολή των φιλοπαλαιστινιακών κινητοποιήσεων σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ

    Γάζα: Η Χαμάς εξετάζει την πρόταση εκεχειρίας με “θετικό πνεύμα”

    ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτήρισε “ξενοφοβικές” χώρες την Ινδία και την Ιαπωνία



    ΣΧΟΛΙΑ