• Οικονομία

    Bloomberg: H μόδα για τα ιταλικά ομόλογα αντιμετωπίζει κινδύνους από την ΕΚΤ

    Τζόρτζια Μελόνι

    Τζόρτζια Μελόνι


    Τα ιταλικά ομόλογα οδεύουν προς τη μεγαλύτερη άνοδό τους εδώ και σχεδόν τρία χρόνια αυτόν τον μήνα, αφήνοντας τους αναλυτές να αναρωτιούνται πόσο μπορεί να διαρκέσει το ράλι, αναφέρει το Bloomberg.

    Το χρέος της χώρας είναι στη μόδα λόγω των στοιχημάτων ότι μια ύφεση στην ευρωζώνη θα επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό έχει οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων κατά περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα από το υψηλότερο επίπεδο εννέα ετών τον Σεπτέμβριο, και μείωσε το ασφάλιστρό τους έναντι της Γερμανίας – ένα μέτρο του κινδύνου στην περιοχή – κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2020.

    Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των κερδών της αγοράς ομολόγων μέχρι στιγμής οφείλεται στο ότι οι διαπραγματευτές έβγαλαν από το τραπέζι τα “short” στοιχήματα, αντί να προσθέσουν νέες θέσεις “long”. Οι εκκρεμείς θέσεις στα futures των ιταλικών 10ετών ομολόγων έχουν διολισθήσει κατά 20% τους τελευταίους μήνες, το είδος της πτώσης που παρατηρήθηκε για τελευταία φορά μετά το πρώτο χτύπημα της πανδημίας στις αρχές του 2020.

    Και εξακολουθεί να υπάρχει ένας σημαντικός κατάλογος κινδύνων, από το ενδεχόμενο μια δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού να τινάξει τον προϋπολογισμό στον αέρα μέχρι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ξεκινήσει πωλήσεις ομολόγων. Αυτό έχει κάνει τους στρατηγικούς αναλυτές της Citigroup και της Societe Generale να καλούν σε στοιχήματα κατά του ράλι.

    “Θα διαρκέσει μέχρι το επόμενο έτος; Όχι”, δήλωσε η Αναλίζα Πιάτσα, αναλυτής έρευνας σταθερού εισοδήματος στην MFS Investment Management, προσθέτοντας ότι οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν περαιτέρω επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ ή ένα “λάθος πολιτικής” από τη νέα κυβέρνηση.

    Τα ομόλογα της Ευρωζώνης πέφτουν καθώς τα πιο “γερακίστικα” σχόλια της ΕΚΤ ανακόπτουν το ράλι

    Το πρώτο βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης στις παγκόσμιες αγορές, καθώς οι διαπραγματευτές παρακολουθούν για τυχόν ενδείξεις ότι η παγκόσμια νομισματική σύσφιξη κορυφώνεται, με τους αξιωματούχους της ΕΚΤ να πυροδοτούν νέα πτώση του ιταλικού χρέους την Παρασκευή, λέγοντας ότι ίσως είναι πρόωρο να μειωθούν οι αυξήσεις των επιτοκίων. Το τελευταίο είναι ένα πολυετές πρόβλημα που κρατά τους επενδυτές των ιταλικών ομολόγων σε εγρήγορση.

    Ξαναζωντάνεψε από τη νίκη της δεξιάς λαϊκίστριας ηγέτιδος Τζόρτζια Μελόνι στις φετινές εκλογές, μετά από μια περίοδο ηρεμίας με τον πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι.

    Εσωτερικές φασαρίες

    Μέχρι στιγμής, η Μελόνι έχει υιοθετήσει μετριοπαθή στάση στο θέμα που έχει μεγαλύτερη σημασία για τους επενδυτές ομολόγων: τον περιορισμό των δαπανών. Αλλά υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των Ιταλών αξιωματούχων ότι οι εσωτερικές διαμάχες με τον αναπληρωτή της και λαϊκιστή αντίπαλό της, Ματέο Σαλβίνι, θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη δέσμευσή της για δημοσιονομική συγκράτηση, ακόμη και τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

    Τα λαϊκιστικά παιχνίδια εξουσίας απειλούν τον εύθραυστο συνασπισμό Μελόνι στην Ιταλία

    Αυτή τη στιγμή το ασφάλιστρο που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση του χρέους της Ιταλίας έναντι του καταφυγίου της Γερμανίας είναι κάτω από 200 μονάδες βάσης, πολύ κάτω από μια ζώνη κινδύνου για τη χώρα που θεωρείται ότι ξεκινά από τις 250-300 μονάδες βάσης. Η Citigroup, η Societe Generale και η Commerzbank AG θεωρούν ότι θα επιστρέψει σε αυτό το επίπεδο τους επόμενους μήνες.

    Για τον Άμαν Μπανσάλ, στρατηγικό αναλυτή σταθερού εισοδήματος της Citigroup, ο κίνδυνος είναι ότι η ΕΚΤ θα ακολουθήσει άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα με μια στροφή για να αρχίσει να μειώνει τα ομόλογά της. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να συζητήσουν αυτή τη λεγόμενη ποσοτική σύσφιξη στη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου, με ορισμένους να πιέζουν για έναρξη στις αρχές του 2023.

    Τα ομόλογα της Ιταλίας υπήρξαν σημαντικός αποδέκτης των κινήτρων της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων και των επακόλουθων μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων από τις αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Αυτό περιελάμβανε την ευέλικτη επανεπένδυση των ομολόγων της που λήγουν, αλλά η Citigroup αναμένει ότι το μέτρο θα χρησιμοποιηθεί με φειδώ μόνο το επόμενο έτος.

    Άλλοι πιστεύουν ότι η λεγόμενη αγορά BTP θα δεχθεί επίσης ένα χτύπημα στις αρχές του επόμενου έτους, όταν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι πιθανό να ξεκινήσουν ένα ξέφρενο δανεισμό, χωρίς το στήριγμα των αγορών από την ΕΚΤ αυτή τη φορά.

    “Θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη προσφορά και δεν θα υπάρχει φυσικός αγοραστής όπως στο παρελθόν και αυτό θα προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το ποιος θα αγοράσει τα BTP”, δήλωσε ο Φλάβιο Καρπεντσάνο, διευθυντής επενδύσεων στην Capital Group, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 2 τρισ. δολαρίων.

    Το ενδιαφέρον των επενδυτών, αυτήν την εβδομάδα, πάντως θα επικεντρωθεί στα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης και της Γερμανίας για τον Νοέμβριο, τα οποία προβλέπεται να επιβραδυνθούν ή να παραμείνουν σταθερά. Για τα gilts του Ηνωμένου Βασιλείου, τα στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας για τις αγορές ξένων ομολόγων τον Οκτώβριο μπορεί να συγκεντρώσουν κάποια προσοχή.

    Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλάει πριν και μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, όπως και οι συνάδελφοί της Λουίς ντε Γκίντος και Γιόαχιμ Νάγκελ. Οι Catherine Mann και Huw Pill της BOE είναι προγραμματισμένο να μιλήσουν.

    Έχουν προγραμματιστεί πωλήσεις ομολόγων από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου ιταλικού πενταετούς ομολόγου που θα πωληθεί σε αντάλλαγμα για συμβατικό χρέος μικρότερης διάρκειας και χρέος κυμαινόμενου επιτοκίου. Το Ηνωμένο Βασίλειο πωλεί ένα 30ετές χρυσό ομόλογο.

    Διαβάστε επίσης

    Ερντογάν: Κλείνει μέτωπα αλλά συντηρεί την ένταση με Ελλάδα-Κύπρο

    Στόλτενμπεργκ: «Ο Πούτιν προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τον χειμώνα ως όπλο»



    ΣΧΟΛΙΑ