• Οικονομία

    Αξιωματούχος ΥΠΟΙΚ: Έως την 1η Ιουνίου εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα


    Το αργότερο έως την 1η Ιουνίου θα έχει αποσαφηνιστεί εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών. Ο ίδιος έτσι, επιβεβαίωσε τις μεγάλες αποστάσεις που υπάρχουν σήμερα μεταξύ Ταμείου και Γερμανίας σχετικά με τον αυτόματο μηχανισμό για τη διευθέτηση του χρέους.

    Και ειδικότερα, το ΔΝΤ ζητεί απολύτως αυτόματο μηχανισμό, ενώ το Βερολίνο επιμένει ότι η όποια μελλοντική διευθέτηση πρέπει να εγκρίνεται από τη γερμανική Βουλή. Πάντως, η κατάσταση έως σήμερα είναι τελείως ρευστή και αλλάζει από εβδομάδα σε εβδομάδα.

    Τα ερωτήματα που ανακύπτουν εάν τελικά το ΔΝΤ δεν μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι κυρίως δύο: Το πρώτο, αφορά στο πώς θα δοθεί στις αγορές το αναγκαίο σήμα για τη βιωσιμότητα του χρέους; Κυβερνητικοί παράγοντες συνιστούν στο σημείο αυτό «υπομονή», παραπέμποντας στην εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος που θα εφαρμοστούν εμπροσθοβαρώς με τη λήξη του προγράμματος.

    Το δεύτερο ερώτημα, είναι εάν θα υλοποιηθούν η περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 και του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου 2020 που νομοθετήθηκαν, μετά από απαίτηση του ΔΝΤ, εάν το Ταμείο αποχωρήσει από το πρόγραμμα και δεν υπάρξει αυτόματος μηχανισμός για το χρέος;

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κόντρα Γερμανίας-ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος: Να αποφασίζει η γερμανική βουλή για κάθε αίτημα ελάφρυνσης ζητά το Βερολίνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αποκαλύψεις HSBC: Τι είδαν οι αναλυτές της στην Αθήνα στις συναντήσεις με Τσακαλώτο, ΔΝΤ και Κομισιόν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Οι ελληνικές τράπεζες τα κατάφεραν. Τι θα κάνει τώρα το ΔΝΤ;



    ΣΧΟΛΙΑ