• Οικονομία

    Απόστολος Βεσυρόπουλος: Ο αθόρυβος υφυπουργός της Οδού Καραγεώργη Σερβίας…

    Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις - Εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή τους

    Απόστολος Βεσυρόπουλος, υφυπουργός Οικονομικών


    Στην Βουλή μετακομίζει το… γραφείο του μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου που θα ψηφιστεί ο πρώτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού, ο υφυπουργός κ. Απ. Βεσυρόπουλος.

    Οι πληροφορίες για τον ίδιο ως υφυπουργό πλέον των Οικονομικών, είναι από ελάχιστες ως ανύπαρκτες, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος υπήρξε επί μακρό διάστημα υπάλληλος του ΥΠΟΙΚ πριν αναμειχθεί με την πολιτική. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τη διαδρομή του, ότι ο κ. Βεσυρόπουλος πρώτον, ξέρει την κρατική μηχανή πως δουλεύει και ειδικά τις εφορίες (σ.σ. οι οποίες έχουν περάσει πλέον στην αρμοδιότητα της ΑΑΔΕ) και δεύτερον, παραμένει αθόρυβος.

    Εδώ και πέντε μήνες δε, οι παρεμβάσεις του είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Στην Βουλή, όποτε χρειαζόταν για να απαντάει σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, ή να εξηγεί τις ρυθμίσεις που έχει φέρει στην φορολογία η κυβέρνηση και σε κάποια συνέδρια εξειδικευμένου αντικειμένου με αιχμή στα φορολογικά ζητήματα.

    Ο ίδιος δε, δεν ξεχνά ότι είναι βουλευτής Ημαθίας, οπότε, ναι, υπάρχει μία ακόμα… φωτογραφία του με τον υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια να παρέμβει σε κάποια υπόθεση που αφορούσε στο Νοσοκομείο Βέροιας. Πέραν τούτων ουδέν.

    Δημόσιες σχέσεις και σύμβουλοι δεν υπάρχουν στο γραφείο του και στέλνει τις ανακοινώσεις που είναι να εκδώσει στο υπουργείο Οικονομικών, του οποίου προΐσταται ο κ. Χρ. Σταϊκούρας.

    Πληροφορίες δε, αναφέρουν ότι όταν γράφονταν οι… 200 σελίδες του φορολογικού νομοσχεδίου, πήγαινε στο γραφείο του κ. Σταϊκούρα κοντά στο μεσημέρι και κλείνονταν στον 6ο όροφο μέχρι τις μικρές ώρες της επόμενης μέρας. Γράφοντας και σβήνοντας άρθρα, παραγράφους και διατάξεις.

    Τις επόμενες ημέρες στην Βουλή ο κ. Βεσυρόπουλος αναμένεται να έχει ενδιαφέρουσες «μάχες» με την τέως υφυπουργό Οικονομικών κυρία Αικατερίνη Παπανάτσιου. Άλλωστε, η διαφορά τους ήταν εμφανής από τις 120 δόσεις που έφεραν και οι δύο. Η κυρία Παπανάτσιου, μέσω συνεργατών της συνηθίζει να λέει ότι η νυν ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πατάει στις ρυθμίσεις που έφερε πρώτη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση που δίνουν όμως, στελέχη της νυν ηγεσίας είναι ότι οι ρυθμίσεις στη φορολογία που φέρνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με αυτές της προηγούμενης κυβέρνησης.

    Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των 120 δόσεων. Η κυρία Παπανάτσιου έφερε τις 120 δόσεις χωρίς άρση του ακατάσχετου, η δε Νέα Δημοκρατία με άρση του ακατάσχετου.

    Η εντύπωση πάντως, που δίνει ο κ. Βεσυρόπουλος είναι ότι σιχαίνεται τις προθεσμίες και τις παρατάσεις στις πληρωμές φόρων. Το καλοκαίρι που μας πέρασε δεν έδωσε καμία παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αν και είναι γεγονός ότι ο αριθμός υποβολής όχι μόνο είχε συμπληρωθεί περί τα 6,5 εκατομμύρια, αλλά ήταν και μεγαλύτερος από το 2018.

    Ενδιαφέρον έχει πάντως το αν θα δώσει παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας…



    ΣΧΟΛΙΑ