• Οικονομία

    «Αποκαλυπτήρια» για τον προϋπολογισμό του 2024 – Νέα μέτρα 1,6 δισ. ευρώ για δημόσιο, συνταξιούχους και οικογένειες με παιδιά

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Θάνος Πετραλιάς, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

    Θάνος Πετραλιάς, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


    Μέτρα στήριξης για δημοσίους υπαλλήλους, αυξήσεις σε συνταξιούχους και έμμεσες αυξήσεις εισοδημάτων για οικογένειες με παιδιά, περιλαμβάνει το τελικό κείμενο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή σήμερα στις 10 το πρωί.

    Μια ώρα μετά στις 11 έχουν προγραμματιστεί να γίνουν δηλώσεις από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θάνο Πετραλιά.

    Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα προβλέπει πως επιτυγχάνεται (και με το παραπάνω) ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος κατά 1,1% του ΑΕΠ και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα περιληφθούν και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το έκτακτο επίδομα ύψους 352 εκατ. ευρώ προς τους ευάλωτους, τα Χριστούγεννα.

    Μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με το προσχέδιο που είχε κατατεθεί στις 2 Οκτωβρίου, θα προβλέπονται επιπλέον έσοδα 606 εκατ ευρώ από το νέο τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών, ένα νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί πριν τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για επιπλέον έσοδα που θα αυξήσουν στον προϋπολογισμό τις δαπάνες σε ευαίσθητους τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία.

    Δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι και οικογένειες με παιδιά

    Το τελικό κείμενο περιλαμβάνει όλες τις παρεμβάσεις που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ύψους 1,6 δισ. ευρώ, για δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους και φορολογούμενους με παιδιά, που θα δουν ενίσχυση των εισοδημάτων τους από το 2024.

    Δημόσιοι υπάλληλοι: Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια θα «ξεπαγώσουν» οι μισθοί 600.000 δημοσίων υπαλλήλων, με το ετήσιο όφελος να φθάνει κατά μέσο όρο τα 1.476 ευρώ. Όλοι οι βασικοί μισθοί στο δημόσιο, αυξάνονται κατά 70 ευρώ, με τους  κερδισμένους να είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης, καθώς και εκείνοι με παιδιά που θα δουν επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματος τους. Για το πρώτο παιδί το επίδομα αυξάνεται κατά 20 ευρώ (από τα 50 ευρώ σήμερα στα 70 ευρώ) ενώ όσοι έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά θα δουν το επίδομά τους αυξημένο κατά 50 ευρώ.

    Αυξήσεις συντάξεων: Οι συνταξιούχοι θα λάβουν νέα αύξηση περίπου 3,05% στις συντάξεις τους. Το μέτρο αφορά 1,8 εκατ. συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορά ή προσωπική διαφορά έως 10 ευρώ. Όσοι δεν δουν αυξήσεις στην σύνταξή τους (και έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ) θα λάβουν το έκτακτο επίδομα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα Χριστούγεννα.

    Φορολογούμενοι με παιδιά: Αύξηση εισοδήματος θα έχουν οι οικογένειες με παιδιά, καθώς αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες με ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα. Δηλαδή, το αφορολόγητο αυξάνεται από 9.000 σε 10.000 ευρώ για οικογένειες με 1 παιδί, από 10.000 σε 11.000 ευρώ για δύο παιδιά, από 11.000 σε 12.000 για τρία παιδιά κ.ο.κ.

    ΕΝΦΙΑ: Μειώνεται κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων ασφαλίσουν τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιά, σεισμός, πλημμύρες.

    Χαμηλοσυνταξιούχοι: Μονιμοποιείται η πλήρης απαλλαγή περίπου 200.000 πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

    Μόνιμη μείωση ΦΠΑ

    Η Εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει τη μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο 13% σε μεταφορές και τουρισμό. Παράλληλα, θα επεκταθεί για 1,6 μείνω έως τον Ιούνιο του 2024 το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ σε τάξη και σερβιρισμένο καφέ.

    Ωστόσο, από την Πρωτοχρονιά θα αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα ροφήματα και τα αναψυκτικά στο 24%, μία εξέλιξη, η οποία ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους επαγγελματίες της εστίασης.

    Οι δημοσιονομικοί στόχοι

    Στο τελικό κείμενο δεν αναμένονται μεγάλες εκπλήξεις στο δημοσιονομικό σκέλος. Για φέτος προβλέπεται ανάπτυξη 2,4%, έναντι αρχικής πρόβλεψης στο προσχέδιο για 2,3%, ενώ για το 2024 προβλέπεται ανάπτυξη στο 2,9%,

    Οριακά υψηλότερα σε σχέση με το προσχέδιο του Οκτωβρίου τοποθετείται ο πληθωρισμός για φέτος, αλλά και το 2024 και συγκεκριμένα στο 3,9% φέτος (από 3,8% στο προσχέδιο) και στο 2,6% το 2024 (από 2,4% στην αρχική πρόβλεψη).

    Για φέτος θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,1% του ΑΕΠ, ενώ για το 2024 ο πήχης έχει ανέβει στο 2,1%, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν συμφωνηθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας μας με την Κομισιόν για τα επόμενα έτη, καθώς με το νέο έτος επιστρέφουν οι δημοσιονομικοί κανόνες μετά από σχεδόν 4 χρόνια που είχε εφαρμοστεί η λεγόμενη ρήτρα διαφυγής, λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων.

    Διαβάστε επίσης

    Επίδομα θέρμανσης: Πώς θα πάρετε έως 1.000 ευρώ – Πάνω από μισό εκατομμύριο οι αιτήσεις

    Μόνιμα στο 13% ο ΦΠΑ σε τουρισμό και μεταφορές – Επιστροφή στο 24% ο ΦΠΑ για αναψυκτικά

    Όλο το παρασκήνιο πίσω από την «ακύρωση» της διάταξης για τις φοροεκπτώσεις στην ανακαίνιση ακινήτων



    ΣΧΟΛΙΑ