• Οικονομία

    Αποφάσεις «βόμβα» ΣτΕ: Επιστρέφονται φόροι σε χιλιάδες συνταξιούχους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Βασίλης Τσεκούρας
    ααδε


    Αναδρομική παραγραφή χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους προβλέπουν οι τρεις αποφάσεις – «βόμβα» του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες δημοσιεύτηκαν, αναφορικά με τους χρόνους παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων.

    Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε τελεσίδικα ότι οι πράξεις προσδιορισμού φόρων και προστίμων είναι άκυρες, όταν κοινοποιούνται μετά τη συμπλήρωση του χρόνου παραγραφής. Οι αποφάσεις έχουν σαν αποτέλεσμα, η ΑΑΔΕ να αναγκαστεί σε επιστροφή φόρων και προστίμων, τα οποία έχει ήδη βεβαιώσει και έχει εισπράξει σε αρκετές περιπτώσεις.

    Οι αποφάσεις – «βόμβα» του ΣτΕ ανοίγουν το δρόμο σε επιστροφές φόρων για περισσότερες από 70.000 υποθέσεις συνταξιούχων που έλαβαν αναδρομικά το έτος 2013 και έλαβαν εκπρόθεσμα τα «ραβασάκια» από την εφορία.

    Το χρονικό

    Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 η ΑΑΔΕ διαπίστωσε πως οι υποθέσεις χιλιάδων συνταξιούχων, οι οποίοι έλαβαν αναδρομικά το 2013 και δεν τα δήλωσαν το έτος 2014, θα παραγράφονταν την 31η Δεκεμβρίου 2019. Μπροστά στον κίνδυνο παραγραφής εστάλησαν με τη μορφή του κατεπείγοντος οι «πράξεις προσδιορισμού του φόρου», οι οποίες όμως, έφτασαν στα χέρια των υπόχρεων τις πρώτες μέρες του 2020.

    Τα διοικητικά Εφετεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έκριναν ότι η κοινοποίηση της πράξης θα πρέπει να γίνει εντός της προθεσμίας παραγραφής και όχι μεταγενέστερα, δηλαδή οι υπόχρεοι θα έπρεπε να έχουν λάβει τις πράξεις προσδιορισμού φόρων και προστίμων έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019 και όχι αργότερα.

    Υπήρξαν αρκετοί συνταξιούχοι οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν πρωτόδικα, υποστηρίζοντας πως με αυτή την τακτική η φορολογική διοίκηση λάμβανε άτυπα ολιγοήμερη παράταση στο χρόνο παραγραφής των υποθέσεων, χωρίς να το δικαιούται.

    Διαβάστε επίσης:

    Διπλός έλεγχος για τη συμμετοχή του Δημοσίου στις τράπεζες – Πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος στην Attica Bank

    Ηχηρό μήνυμα Δουφεξή στους υπαλλήλους για την εύρυθμη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ

    Δωρεάν διακοπές μέσω του ΟΑΕΔ – Οι δικαιούχοι, η μοριοδότηση και η χορήγηση των επιταγών



    ΣΧΟΛΙΑ