• Οικονομία

    Αποχωρεί πρόωρα από τη θέση ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

    Ρομπέρτο Αζεβέντο


    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ/WTO) θα εκδώσει σήμερα ανακοίνωση αναφορικά με τον γενικό του διευθυντή, τον Βραζιλιάνο Ρομπέρτο Αζεβέντο, ύστερα από πληροφορίες στον Τύπο ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του πριν από τη λήξη της θητείας του το 2021.

    «Ο ΠΟΕ θα κάνει μια ανακοίνωση για το θέμα αυτό ύστερα από συνεδρίαση των επικεφαλής των αποστολών στις 16.00 (τοπική ώρα, 17.00 ώρα Ελλάδας). Έως τότε, η γραμματεία του ΠΟΕ δεν έχει να κάνει κάποιο σχόλιο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Οργανισμού που εδρεύει στη Γενεύη, ο Κιθ Ροκγουελ.

    Η πιθανή πρόωρη αποχώρηση του Αζεβέντο τον Σεπτέμβριο έρχεται την ώρα που η παγκόσμια οικονομία καταγράφει τη σοβαρότερη κάμψη της από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930. Το παγκόσμιο εμπόριο πλήττεται από τον νέο κορονοϊό καθώς η πανδημία έχει παραλύσει την παραγωγή και τις εμπορικές συναλλαγές.

    Ο Αζεβέντο θα ανακοινώσει την πρόωρη αποχώρησή του από τη θέση του, δήλωσαν πηγές στο πρακτορείο Reuters. Ο 62χρονος Βραζιλιάνος, διπλωμάτης καριέρας, είναι γενικός διευθυντής του ΠΟΕ από το 2013 και υπηρετεί τη δεύτερή του θητεία, η οποία κανονικά λήγει τον Αύγουστο της επόμενης χρονιάς.



    ΣΧΟΛΙΑ