• Σχόλιο Αγοράς

    Στα όριά τους τα χρηματιστήρια: «Κόκκινα» όλα τα ταμπλό – Μεγάλη πτώση στα futures – Άφαντο το φως στο τούνελ

    stock-crash market


    Πτωτικά συνεχίζουν σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη, μαζί και τα futures των αμερικανικών δεικτών, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από τον κορονοϊό σε όλο τον κόσμο, ενώ το αμερικανικό Κογκρέσο δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

    Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 άνοιξε με μεγάλες απώλειες. Τα futures του δείκτη S&P 500 υποχώρησαν κατά 5%, στο ημερήσιο όριό τους νωρίς το πρωί, περιορίζοντας κάπως τις απώλειες στη συνέχεια. Απώλειες και σε Αυστραλία, Νότια Κορέα και Χονγκ Κονγκ, ενώ το χρηματιστήριο στην Ινδία έχανε πάνω από 10%.

    Σταθεροποιητικά το δολάριο, καθώς η Federal Reserve και οι υπόλοιπες τράπεζες του πλανήτη αυξάνουν τα μέτρα. Ανοδικά τα ομόλογα του Αμερικανικού Δημοσίου, ενώ το πετρέλαιο Brent διεύρυνε τις απώλειες που κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα κατά 20%.

    Επιγραμματικά:

    * Τα futures του S&P 500 έδειχναν πτώση 3,4%

    * Ο Stoxx Europe 600 υποχωρούσε 4,5%

    * Ο MSCI Asia Pacific έχασε 2,8%

    * Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου υποχωρούσε κατά επτά μονάδες βάσης, στο 0,78%

    * Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχωρούσε στο -0,38%

    Ζοφερές οι προβλέψεις

    Oι προβλέψεις που διατυπώνονται σκιαγραφούν ζοφερή εικόνα για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της Federal Reserve του Σεντ Λιούις, James Bullard, προέβλεψε πως η ανεργία στις ΗΠΑ μπορεί να εκτιναχθεί ακόμη και στο 30% στο δεύτερο τρίμηνο λόγω της εκτεταμένης αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας.

    Οι αγορές περιμένουν παγκόσμια ύφεση, ανέφεραν σε ενημερωτικό σημείωμά τους δύο υπεύθυνοι στρατηγικής της Goldman Sachs την Κυριακή, σημειώνοντας ότι η αβεβαιότητα για τη σφοδρότητα και τη διάρκεια του πλήγματος από τον κορονοϊό στην παγκόσμια οικονομία παραμένει μεγάλη.

    Την ίδια στιγμή, οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley προβλέπουν πτώση ρεκόρ για το αμερικανικό ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, της τάξης του 30,1%.



    ΣΧΟΛΙΑ