• Οικονομία

    Αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση του ΣτΕ για αναδρομικά τουλάχιστον 3,9 δισ. ευρώ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ώρα μηδέν για τα αναδρομικά 2,5 δις ευρώ σε συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα – Ποιοι θα λάβουν από 800 έως 3.000 ευρώ


    Εντός των επόμενων ημερών, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται η πολυαναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την διεκδίκηση των αναδρομικών ποσών για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους.

    Το διάστημα των αναδρομικών που θεωρείται πιο πιθανό ότι θα δικαιωθούν οι συνταξιούχοι είναι οι 11 μήνες που μεσολάβησαν από την προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016). Μόνο για το διάστημα αυτό οι συνταξιούχοι θα λάβουν τουλάχιστον 3,9 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τα έγγραφα που προσκόμισε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης στο ΣτΕ, το κόστος, εφόσον τα αναδρομικά επιστραφούν σε όλους τους συνταξιούχους, υπολογίζεται στα 3,26 δισ. για τις κύριες συντάξεις και στα 723 εκατ. για τις επικουρικές, ήτοι 3,9 δισ. ευρώ μόνο για το επίμαχο 11μηνο.

    Συγκεκριμένα τα ποσά που διεκδικούν αφορούν:

    -1,7-1,9 δισ. ευρώ αφορούν τις περικοπές σε κύριες και επικουρικές που έγιναν σε 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους και κυρίως σε όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.000 ευρώ το 2012.

    -2 δισ. ευρώ είναι ο λογαριασμός από τα «δώρα» που καταργήθηκαν το 2012 και αφορούν στο σύνολο των συνταξιούχων, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια. Υπενθυμίζεται πως τα δώρα των κύριων συντάξεων είχαν αρχικά περιοριστεί στα 800 ευρώ για όλους και το 2012 καταργήθηκαν εντελώς.

    Να σημειωθεί ότι η απόφαση του ΣτΕ αφορά την πιλοτική δίκη που διεξήχθη στις 10 Ιανουαρίου 2020 και αφορούσε τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων, αφενός, για ποσά συντάξεων που παρεκρατούντο ως μνημονιακές περικοπές, αφετέρου, τη μη καταβολή δώρων και επιδομάτων, παρότι οι περικοπές αυτές είχαν κριθεί ως αντισυνταγματικές με σειρά αποφάσεων της Ολομέλειας του ίδιου Δικαστηρίου το 2015.

    Η απόφαση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς έχουν ήδη συμπληρωθεί 5 χρόνια από τον Ιούνιο του 2015, όταν δημοσιεύτηκε η προηγούμενη απόφαση – σταθμός του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις των νόμων του 2012. Συνεπώς αρχίζει σταδιακά και μετράει η 5ετία της παραγραφής για τις αξιώσεις του επίμαχου 11μηνου Ιούλιος 2015 – Μάιος 2016, αν και το  «λουκέτο» στα δικαστήρια λόγω κορωνοιού έχει σπρώξει την παραγραφή λόγω 5ετίας λίγο παρακάτω.

    Δυνητικοί δικαιούχοι των παλαιών αναδρομικών είναι όλοι οι παλαιοί συνταξιούχοι, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι που είχαν ήδη βγει στην σύνταξη μέχρι τις 12 Μαίου του 2016. Στη δικαιοσύνη έχουν προσφύγει από τον Ιούνιο του 2015 και μετά περίπου 200.000 με 250.000. Όπως εξηγούν νομικοί και ειδικοί επί της κοινωνικής ασφάλισης, το πιθανότερο είναι το Ανώτατο Δικαστήριο να περιορισθεί στην εξέταση των νομικών θεμάτων που έχει κληθεί να κρίνει και να μην προχωρήσει σε αποφάσεις είτε επέκτασης είτε περιορισμού των δικαιωμάτων των συνταξιούχων που δεν έχουν ασκήσει αγωγές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δηλαδή, το πιθανότερο είναι οι δικαστές να μην τοποθετηθούν για το αν τα αναδρομικά πρέπει να επιστραφούν σε όλους ή μόνο σε όσους έχουν ασκήσει αγωγές.

    Η επέκταση ή όχι της απόφασης του ΣτΕ θα αποφασιστεί το πιθανότερο σε πολιτικό επίπεδο σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, καθώς μετά την κρίση οι συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού είναι καταστροφικές για τα έσοδα του ΕΦΚΑ. Στο σημερινό δημοσιονομικό πλαίσιο, εκτιμάται πως η ενδεχόμενη αποπληρωμή των νέων αναδρομικών που θα προκύψουν από το ΣτΕ μπορεί να φτάσει και τα έξι ή επτά χρόνια, αρχής γενομένης από το 2021.

    Πέντε περικοπές του 2011 και του 2012, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από την Ολομέλεια του ΣτΕ το 2015 περιλαμβάνονται στο «κάδρο» των αναδρομικών:

    1.μείωση κατά 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.

    2.μείωση που εφαρμόζεται κλιμακωτά 5% – 20% για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων από 1.000 ευρώ και άνω.

    3.μείωση στις επικουρικές κλιμακωτά 10%- 20% από το πρώτο ευρώ.

    4.πλήρης περικοπή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας που για τις κύριες συντάξεις ήταν στο ποσό των 400€, 200€ και 200€.

    5.Τα δώρα των επικουρικών, δηλαδή δυο επικουρικές ανά έτος.

    Οι διεκδικήσεις κινούνται σε δυο βασικές ταχύτητες. Την διαχωριστική γραμμή θέτει το συνταξιοδοτικό εισόδημα, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί το 2012 πριν τις περικοπές. Οι συνταξιούχοι διεκδικούν ποσά που κυμαίνονται από 660 ευρώ έως και πάνω από 7.000 ευρώ. Δεδομένου ότι οι επίμαχες μειώσεις επιβλήθηκαν οριζόντια σε όλους ανεξάρτητα από το Ταμείο στο οποίο ανήκαν οι δυο βασικές ταχύτητες είναι :

    -Συνταξιούχοι με εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα κάτω από 1.000 ευρώ μικτά. Έχασαν τελείως τα δώρα, τα οποία είχαν “ψαλιδιστεί” ήδη από το 2010 και μέτρησαν απώλειες στην επικουρική τους σύνταξη.

    -Συνταξιούχοι με εισόδημα από κύριες, επικουρικές και μερίσματα πάνω από 1.000 ευρώ μικτά. Έχασαν τελείως τα δώρα, μέτρησαν απώλειες 5%-20% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, είχαν “έξτρα” μειώσεις στην επικουρική, καθώς και πρόσθετο “ψαλίδι” 12% ειδικά για όσους λάμβαναν μηνιαία σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ