• Οικονομία

    Αντίστροφη μέτρηση για φοροελαφρύνσεις και παροχές – Στο μικροσκόπιο τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια λίγο πριν τη ΔΕΘ

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    «Χτίζεται» το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα

    Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας (ΑΠΕ)


    Θολό παραμένει το τοπίο ως προς τα περιθώρια νέων φορολογικών ελαφρύνσεων το 2022, που θα δώσουν ώθηση στην ανάκαμψη, με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την οριστικοποίηση των μεγεθών του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού του 2022 το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου.
    Μπορεί η τυπική προθεσμία να είναι αυτή, ωστόσο το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι αρκετά σαφές μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες καθώς στις 11 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός θα δώσει το περίγραμμα των προθέσεων της κυβέρνησης.
    Κλειδιά θα είναι αφενός μια σαφέστερη εκτίμηση για το κόστος των πυρκαγιών – καθώς το κόστος  των αποζημιώσεων θα γραφτεί στο έλλειμμα ασκώντας πίεση στα δημοσιονομικά περιθώρια φέτος – καθώς και οι νεότερες εκτιμήσεις για την πορεία της ανάπτυξης (εν αναμονή των στοιχείων για το ΑΕΠ δευτέρου τριμήνου στις 7 Σεπτεμβρίου), αλλά και η πορεία της πανδημίας καθώς ενδεχόμενη επιδείνωση μπορεί να απαιτήσει πρόσθετα μέτρα που κοστίζουν.
    Την ίδια στιγμή, τα περιθώρια για νέες φοροελαφρύνσεις είναι πάντα ένα «ευαίσθητο» ζήτημα και στις συζητήσεις με τους με τους θεσμούς που διατηρούν στο μικροσκόπιο την πορεία των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών δεδομένων στη χώρα, που κλήθηκε όπως όλες να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Είναι όμως πάντα μια οικονομία που βρίσκεται υπό παρακολούθηση με δεδομένο το βαρύ ιστορικό της δημοσιονομικής κρίσης και της κρίσης αξιοπιστίας που πέρασε αλλά και την ανάγκη ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας το ταχύτερο δυνατόν…. Μέχρι στιγμής ο στόχος για το έλλειμμα φέτος δεν φαίνεται να απειλείται εξαιτίας του έκτακτου κόστους που προκαλείται από τα μέτρα για τις αποζημιώσεις. Είναι όμως βέβαιο πως η έξτρα δαπάνη δεν βοηθά ιδιαίτερα την άσκηση για επιπλέον φοροελαφρύνσεις που ήταν – και παραμένουν – στο τραπέζι.
    Στο μέτωπο της ανάπτυξης, τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη των αφίξεων επιτρέπουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες και στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στον Τύπο, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις έχουν διαμορφωθεί μέχρι στιγμής φέτος στο 44% της δραστηριότητας του 2019 σε βασικούς προορισμούς της χώρας όπως στις Κυκλάδες στα Δωδεκάνησα στην Κρήτη και στο Ιόνιο.
    Πολλά θα κριθούν βέβαια από την έκβαση της πανδημίας το φθινόπωρο και κυρίως την αποτροπή γενικευμένων μέτρων που θα μπλοκάρουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την επιστροφή σε κανονικά επίπεδα τζίρων για τις επιχειρήσεις. Την ίδια στιγμή μέσα στο πρώτο δίμηνο του φθινοπώρου η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει δείγματα γραφής για την υλοποίηση όσων προβλέπονται στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει στο πλαίσιο του Σχεδίου Αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να εκταμιευθεί εντός χρονοδιαγράμματος, δηλαδή προς τα τέλη του έτους και η επόμενη προκαταβολή.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ