• Οικονομία

    Ανοδικά το πετρέλαιο λόγω του φόβου για την αντίδραση του OPEC στην συμφωνία με το Ιράν

    • NewsRoom


    Το WTI ανέβηκε στα 94,89 δολάρια το βαρέλι, αφού η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι ο OPECθα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής ως απάντηση στην «κακή ρευστότητα» στην αγορά μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού και τους φόβους για παγκόσμια οικονομική ύφεση.

    Ωστόσο όπως επεσήμανε το Reuters, επικαλούμενο πηγές του OPEC, τυχόν περικοπές από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και τους συμμάχους του, γνωστούς ως OPEC+, είναι πιθανό να συμπέσουν με την επιστροφή της ιρανικής αγοράς στην παγκόσμια παραγωγή, εάν η Τεχεράνη εξασφαλίσει μια πυρηνική συμφωνία με την Δύση.

    Έτσι, η επιβεβαίωση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ πως η Ουάσιγκγτον απέστειλε τις παρατηρήσεις της στην απάντηση του Ιράν για την ευρωπαϊκή πρόταση, προκάλεσε άγχος στις αγορές για την πιθανή αντίδραση του OPEC. Υπενθυμίζεται πως ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Ιράν έχει εγκαταλείψει ορισμένες από τις κύριες απαιτήσεις του για την αναβίωση μιας συμφωνίας.

    Σε αυτό το κλίμα, το αμερικανικό αργό παράδοσης Οκτωβρίου ανέβηκε κατά  $1,15, ή 1,2%, για να διαμορφωθεί στα 94,89 δολάρια το βαρέλι.  

     

    Οι περικοπές φόβισαν τις αγορές

    Ο ΟΠΕΚ+ παράγει ήδη 2,9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα λιγότερα από τον στόχο του, ανέφεραν πηγές, περιπλέκοντας κάθε απόφαση για περικοπές ή τον τρόπο υπολογισμού της βασικής γραμμής για μείωση της παραγωγής.

    «Η προοπτική της τιμής του πετρελαίου και της προσφοράς υποδηλώνει ότι μια μείωση του OPEC+ δεν δικαιολογείται επί του παρόντος», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Stephen Brennock, περιγράφοντας πιθανές απειλές για την προσφορά που στηρίζουν την αγορά. «Ο παγκόσμιος εφοδιασμός πετρελαίου θα μπορούσε να χτυπήσει καθώς πλησιάζει η κορύφωση της εποχής των τυφώνων στις ΗΠΑ», είπε. «Αλλού, οι μελλοντικές διακοπές εφοδιασμού στη Λιβύη δεν μπορούν να προεξοφληθούν, ενώ οι πετρελαϊκές περιουσίες της Νιγηρίας δείχνουν ελάχιστα σημάδια βελτίωσης».

    Μείωση των αποθεμάτων

    Η άνοδος του WTI ήρθε παρά τη σημαντική μείωση που παρουσίασαν εκ νέου τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ, καθώς όπως ενημέρωσε η Αρχή Πληροφοριών Ενέργειας (EIA), την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Αυγούστου τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ συρρικνώθηκαν κατά 3,3 εκατομμύρια βαρέλια, υποχωρώντας στα 421,7 εκατ.

    Η μείωση των αποθεμάτων περιορίστηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω της νέας αποδέσμευσης πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ εντός της εβδομάδας, κατά περισσότερα από 8 εκατ. βαρέλια.

    Ωστόσο αυτό που εξέπληξε την αγορά ήταν τα αποθέματα της βενζίνης τα οποία παρέμειναν αμετάβλητα (μείωση κατά μόλις 27.000 βαρέλια), όταν η εκτίμηση στο Reuters έκανε λόγο για πτώση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια και στην S&P κατά 2,5 εκατ.

    Διαβάστε επίσης

    Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα: 345 εκατ. άνθρωποι αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας

    Δεύτερη μέρα οριακής ανόδου για το χρυσό

    Ευρωαγορές: Τέλος το τριήμερο πτωτικό σερί με πρωταγωνιστή τον κλάδο της υγείας



    ΣΧΟΛΙΑ