• Οικονομία

    Ευρωαγορές: Τέλος το τριήμερο πτωτικό σερί με πρωταγωνιστή τον κλάδο της υγείας

    • NewsRoom


    Με μικρά κέρδη αλλά σε θετικό έδαφος κατά βάση ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τους οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, με πιο αμυντικούς κλάδους όπως της υγείας να επανέρχονται στο προσκήνιο καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την ενεργειακή κρίση.

    Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο περίπου 0,2% στις 432,04 μονάδες, διακόπτοντας το τριήμερο πτωτικό σερί και παίρνοντας μια ανάσα από τα χαμηλά σχεδόν ενός μήνα που έχει βρεθεί. Όπως προαναφέρθηκε, ο κλάδος της υγείας ηγήθηκε της ανόδου με +1% ενώ αντίθετα εκείνος των εξορυκτικών υποχώρησε κατά 1,8%.

    Τι έδειξαν οι δείκτες

    Στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX έκλεισε στις 13.220 μονάδες με μικρή άνοδο 0,2%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,4% με κίνηση στις 6.386 μονάδες, όχι όμως και ο βρετανικός που υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,17% κλείνοντας στις 7.471 μονάδες.

    Στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ο ιταλικός FTSE MIB ολοκλήρωσε στις 22.431 μονάδες με ήπια άνοδο 0,2%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,3% κλείνοντας στις 8.199 μονάδες.

    Οι κινήσεις των μετοχών

    Στις κινήσεις μεμονωμένων μετοχών, η βρετανική εταιρεία πληροφορικής Aveva πραγματοποίησε ξέφρενο ράλι 27% αφότου ο γαλλικός όμιλος Schneider δήλωσε ότι εξετάζει την πλήρη εξαγορά της.

    Αντίθετα, η σουηδική εταιρεία ασφάλειας Securitas έπεσε στις τελευταίες θέσεις του Stoxx 600 με απώλειες 6%, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων.

    Τι αναφέρουν οι αναλυτές

    “Η συνεχιζόμενη άνοδος των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου και το ενδεχόμενο να παραμείνουν εξαιρετικά υψηλές, σημαίνει ότι η ευρωζώνη θα υποστεί πιθανότατα μια βαθύτερη ύφεση από ό,τι περιμέναμε προηγουμένως”, επισημαίνει ο ο Jack Allen-Reynolds, ανώτερος οικονομολόγος Ευρώπης στην Capital Economics.

    Από την πλευρά του, ο Graham Secker της Morgan Stanley εκτιμά ότι “το ισχυρό ράλι των μετοχών παγκοσμίως, με οδηγό τις ΗΠΑ, παρέσυρε και την Ευρώπη μαζί, αλλά το outlook στη Γηραιά ήπειρο εξακολουθεί να είναι πολύ προβληματικό”. Κατά τα άλλα, οι traders αυξάνουν τα πονταρίσματα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καταφύγει σε πιο επιθετικά μέτρα για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

    Όπως μετέδωσε το Bloomberg, βάσει των swaps που συνδέονται με τις ημερομηνίες των αποφάσεων της ΕΚΤ, η αγορά αναμένει πλέον ότι η Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια της κατά μία ποσοστιαία μονάδα έως τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου κάτι που σημαίνει ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα φτάσει στο 1%. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι traders στοιχηματίζουν σε τέτοιου μεγέθους αύξηση επιτοκίων για την ΕΚΤ. Περισσότερες λεπτομέρειες για τα σχέδια της ΕΚΤ τους επόμενους μήνες αναμένεται να δώσουν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της τράπεζας τα οποία θα δημοσιευτούν την Πέμπτη.

    Διαβάστε επίσης

    JP Morgan: Τα δύο προβλήματα που προκαλούν ύφεση στην Ευρωζώνη

    ΕΡΓΑΝΗ: Θετικό κατά 270.191 θέσεις εργασίας το ισοζύγιο απασχόλησης στο επτάμηνο

    ΥΠΑΑΤ: Στα 106,8 εκατ. ευρώ τα έργα αγροτικής οδοποιίας



    ΣΧΟΛΙΑ