Οικονομία

Στα 17 δισ. ευρώ εκτινάσσονται οι προσφορές για το νέο 30ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου

  • της Ελευθερίας Αρλαπάνου


Mε 30ετές ομόλογο στις αγορές η Ελλάδα, για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια!

Στα 17 δισ. ευρώ εκτινάσσονται οι προσφορές για το νέο 30ετές ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου.

Το βιβλίο προσφορών βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί και, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το Reuters, οι προσφορές ανέρχονται σε 17 δισ., ενώ υποχωρεί ελαφρώς το αρχικό guidance για το επιτόκιο.

Το βιβλίο το πιθανότερο είναι να κλείσει αργότερα σήμερα, με μεγάλο στοίχημα το επιτόκιο και πόσο χαμηλότερα από το αρχικό guidance (που το διαμόρφωνε πέριξ του 2%) θα βρεθεί, αλλά και την ποιότητα του βιβλίου των προσφορών, καθώς μιλάμε πρωτίστως για μια στρατηγικής σημασίας έκδοση και δευτερευόντως για μια έκδοση ταμειακού χαρακτήρα.

Το αρχικό guidance ως προς το επιτόκιο ήταν στο Midswap + 160 μονάδες βάσης, δηλαδή στο 2%.

Την έκδοση «τρέχουν» η BNP Paribas, η Goldman Sachs, η HSBC, η JP Morgan και η Εθνική Τράπεζα.

Σημειώνεται πως η έκδοση εντάσσεται στο ετήσιο φετινό δανειακό πρόγραμμα του Ελληνικού Δημοσίου μέσω του οποίου η κυβέρνηση επιδιώκει να δανειστεί φέτος 8-12 δισ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος του να επιδιώκεται να υλοποιηθεί εμπροσθοβαρώς, ει δυνατόν δηλαδή μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη εκδοθεί 10ετές ομόλογο μέσω του οποίου η χώρα δανείστηκε 3,5 δισ. ευρώ σε μια έκδοση που χαρακτηρίστηκε από ρεκόρ προσφορών 29 δισ. ευρώ.

Στις αρχές του έτους δανείστηκε επίσης 2 δισ. ευρώ με ιδιωτική τοποθέτηση με ελληνικές τράπεζες μέσω επανέκδοσης παλαιότερου 30ετούς ομολόγου, με απόδοση πέριξ του 1,5%.

Bloomberg: H Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές με την πρώτη έκδοση 30ετούς ομολόγου από το 2008

Στις αγορές η Ελλάδα με νέο 30ετές ομόλογο μετά από σχεδόν 13 χρόνια (upd)


ΣΧΟΛΙΑ