• Οικονομία

    Αναταράξεις στα ελληνικά ομόλογα λόγω… συντάξεων

    • NewsRoom
    BlackRock


    Η κοινή γραμμή στην οποία επιμένουν ESM, ΔΝΤ και ΕΚΤ υπέρ της περικοπής των συντάξεων αλλά και ο προβληματισμός για τις τράπεζες, λόγω δυσκολιών στις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, εξακολουθούν να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια των ομολόγων. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η απόσυρση της απόφασης για την περικοπή των συντάξεων, είναι εφικτή αναγνωρίζοντας ωστόσο πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα δημιουργήσει αρνητικές αντιδράσεις στις αγορές, με αντίκτυπο στις αποδόσεις των ομολόγων.

    Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς κρατικού ομολόγου παραμένει κολλημένη πάνω από το «φράγμα» του 4% καθώς τη Δευτέρα διαμορφώθηκε στο 4,05%, υποχωρώντας κατά τέσσερις μονάδες βάσης. Την Παρασκευή, η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου είχε διαμορφωθεί στο 4,09%. Την ίδια ώρα, η απόδοση του πενταετούς ομολόγου υποχωρούσε στο 3,11%. Το 10ετές spread, δηλαδή η απόκλιση στις αποδόσεις μεταξύ των γερμανικών και των ελληνικών ομολόγων, περιορίζεται ελαφρώς στις 360 μονάδες βάσης.

    O πρώτος απολογισμός των διαβουλεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών αναμένεται να γίνει την Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου, στη Σύνοδο του Euroworking Group. Στο μικροσκόπιο θα βρεθούν τα δεδομένα της αποστολής στην Αθήνα, αλλά και τα όσα διαδραματίστηκαν την προηγούμενη Παρασκευή με το δημοσίευμα του ΑΠΕ περί συμφωνίας για τις συντάξεις, το οποίο διέψευσε κυβερνητικός αξιωματούχος.

    Καθοριστικής σημασίας για τα ελληνικά ομόλογα είναι η προσεχής Παρασκευή, καθώς είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s, όπου θεωρείται πιθανή η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας κατά μία βαθμίδα στο «Β2». Ωστόσο, ο οίκος αξιολόγησης έχει αποσαφηνίσει πως οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να διατηρήσουν τις δεσμεύσεις προς τους πιστωτές, ώστε να μη χάσουν την αξιοπιστία, που έχτισε η ολοκλήρωση του προγράμματος.

    Την ίδια ώρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σπεύδει να καθησυχάσει τα ξένα funds πείθοντάς τους ότι η χώρα θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα χωρίς αποκλίσεις. Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει εντός της εβδομάδας επαφές με επενδυτές στο Λονδίνο στο πλαίσιο του 13ου Roadshow της ΕΧΑΕ. Στo Roadshow θα δώσουν ανώτατα διοικητικά στελέχη 33 εταιρειών που θα έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με 65 ξένα funds σε έναν «μαραθώνιο» συναντήσεων. O κ. Τσακαλώτος θα βρίσκεται την Τετάρτη στο Βερολίνο, ως παρατηρητής στη συνάντηση του δικτύου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, και την Πέμπτη στο Λονδίνο, όπου θα απευθύνει ομιλία σε κοινό επενδυτών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Με δεκαετές ομόλογο βγαίνει στις αγορές η Κύπρος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Θρίλερ με τις συντάξεις-Τα νέα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απόλυτη σιωπή από τους θεσμούς για τις συντάξεις – Τι αναφέρει η πρώτη «μεταμνημονιακή» έκθεση



    ΣΧΟΛΙΑ