• Οικονομία

    Ανάσα για τις μεταβιβάσεις ακινήτων – Πιο απλή η έκδοση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας


    Πιο απλή θα γίνεται πλέον, η έκδοση του βασικότερου, ίσως, εγγράφου για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις αγοραπωλησιών, η διαδικασία “κολλά” λόγω του χρόνου έκδοσης του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), ενώ σε πολλές περιπτώσεις μέχρι να μαζευτούν και τα υπόλοιπα απαιτούμενα έγγραφα, έχει λήξει η ισχύς του εγγράφου για τη μη οφειλή ΤΑΠ, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να πρέπει να ξανακάνουν τις διαδικασίες από την αρχή.

    Συγκεκριμένα, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στο σχέδιο νόμου του Υπ. Δικαιοσύνης, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη χορήγηση της βεβαίωσης περί μη οφειλής του ΤΑΠ κατά τη διαδικασία μεταβίβασης της κυριότητας ακινήτων (διάρκεια ισχύος κ.λπ.).

    Η διάταξη προβλέπει πως σε περίπτωση μεταβίβασης της κυριότητας των πάσης φύσεως ακίνητων για οποιαδήποτε αιτία και προ της υπογραφής του συμβολαίου, απαιτείται βεβαίωση περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (Τ.Α.Π.), ειδάλλως η συμβολαιογραφική πράξη είναι άκυρη.

    Αλλάζει ο χρόνος ισχύος της βεβαίωσης

    Η βεβαίωση χορηγείται κατόπιν αιτήσεως του ιδιοκτήτη ή αναζητείται αυτεπάγγελτα από τον συμβολαιογράφο ή προσκομίζεται από τον μεταβιβάζοντα, εκδίδεται εντός πέντε (5) ημερών με βάση τα στοιχεία που τηρεί ηλεκτρονικά ο δήμος και ισχύει μέχρι το τέλος του έτους έκδοσής της. Η βεβαίωση που χορηγεί ο δήμος δύναται να είναι και ψηφιακή και να χρησιμοποιείται και για την ηλεκτρονική μεταβίβαση του ακινήτου.

    Ο δήμος ζητά ως δικαιολογητικά για τη χορήγηση της βεβαίωσης μόνον:

    α) για την περίπτωση ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, φωτοτυπία τελευταίου λογαριασμού ρεύματος μαζί με το αποδεικτικό εξόφλησής του και Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας, και

    β) για την περίπτωση μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, βεβαίωση διακοπής ηλεκτροδότησης από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕ.ΔΔΗ.Ε), με ημερομηνία διακοπής, Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για τη μη χρήση του ακινήτου. Η βεβαίωση εκδίδεται για τα τετραγωνικά μέτρα που αναφέρονται στο Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

    Με αίτηση του ενδιαφερόμενου η έκδοση

    Ειδικότερα, απαιτείται για τη χορήγηση της βεβαίωσης, κατόπιν σχετικής αίτησης του ενδιαφερομένου για τα τετραγωνικά που δήλωσε στην αίτησή του, η προσκόμιση μόνο δύο ή τριών στην περίπτωση μη ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, δικαιολογητικών πλέον, δηλαδή φωτοτυπίας τελευταίου λογαριασμού ρεύματος μαζί με το αποδεικτικό εξόφλησής του και του Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας. Αν πρόκειται για μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο, αντί του λογαριασμού ρεύματος ο αϊτών προσκομίζει βεβαίωση διακοπής ηλεκτροδότησης από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕ.ΔΔΗ.Ε), με ημερομηνία διακοπής και υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για τη μη χρήση του ακινήτου.

    Πώς υπολογίζεται ο ΤΑΠ

    Η μη οφειλή Τέλους Ακίνητης Περιουσίας σε Δήμο, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη μεταβίβαση ακινήτου και τη σύνταξη συμβολαίου.

    Η διαμόρφωση του ετήσιου ποσού ΤΑΠ που αντιστοιχεί σε κάθε ακίνητο εξαρτάται από τα δηλωθέντα τ.μ. του ακινήτου. Η είσπραξή του πραγματοποιείται μέσω των λογαριασμών ενέργειας που εξοφλούν οι πολίτες. Εάν κατά τον έλεγχο προκύψει κάποιο ανεξόφλητο ποσό, ο υπόχρεος οφείλει να το αποπληρώσει, προκειμένου να λάβει τη βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ.

    Διαβάστε επίσης

    Αύξηση επιτοκίων της FED κατά 50 μ.β. τον Μάρτιο βλέπουν οι traders

    ΕΛΣΤΑΤ: Στο 5,9% η ανάπτυξη το 2022

    Στουρνάρας στους FT: Το 2023 η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας – Η επόμενη κυβέρνηση να διατηρήσει την οικονομική σύνεση



    ΣΧΟΛΙΑ