• Οικονομία

    Ανάκαμψη της στερλίνας με το βλέμμα στις κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας

    • Bloomberg


    Η στερλίνα ανακάμπτει μετά από δημοσίευμα των Financial Times που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρατείνει η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) τις αγορές ομολόγων, παρά τα πρόσφατα σχόλια του διοικητή της Andrew Bailey, ο οποίος είχε πει ότι η κεντρική τράπεζα πρόκειται να σταματήσει την στήριξη της αγοράς αυτή την εβδομάδα.

    Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε αρχικά μέχρι 0,4% και στη συνέχεια σημείωσε άνοδο 0,2% στο Λονδίνο. Η BOE είχε ειδοποιήσει ιδιωτικά τους τραπεζίτες ότι θα μπορούσε να παρατείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μετά την προθεσμία της Παρασκευής, ανέφερε η FT, αν και δεν ήταν σαφές πότε δόθηκε αυτή η οδηγία.

    Large intraday moves seen in pound after BOE governor comments
    Μεγάλες ενδοημερήσιες διακυμάνσεις σημείωσε η στερλίνα μετά από τα σχόλια του διοικητή της BOE

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Andrew Bailey είπε στα συνταξιοδοτικά ταμεία την Τρίτη ότι έχουν μόλις «τρεις ημέρες» για να διευθετήσουν τις θέσεις ρευστότητάς τους προτού σταματήσουν οι έκτακτες αγορές ομολόγων. Τα σχόλιά του έγιναν μετά το κλείσιμο των αγορών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά εκτόξευσαν τις αποδόσεις του δημοσίου και οδήγησαν τη στερλίνα σε χαμηλό δύο εβδομάδων.

    «Η στερλίνα βρήκε κάποια ανακούφιση από το δημοσίευμα αλλά είναι πιθανό να παραμείνει εύθραυστη, δεδομένου ότι ο κυβερνήτης Bailey ήταν πολύ ξεκάθαρος ότι το πρόγραμμα είναι προσωρινό», δήλωσε ο Sean Callow,  αναλυτής νομισμάτων στη Westpac Banking Corp. στο Σίδνεϊ. «Η στερλίνα μπορεί να επιστρέψει στα 1,08 δολάρια και κάτω στις επόμενες συνεδριάσεις».

    Σύμφωνα με τους FT, η BOE θα αποφασίσει εάν θα παρατείνει ή όχι τη διευκόλυνση την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Η κεντρική τράπεζα αξιολογεί εάν οι επηρεαζόμενοι διαχειριστές επενδύσεων έχουν αρκετά αποθέματα μετρητών για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των margin calls, ανέφερε η εφημερίδα.

    «Θα ήταν καλύτερα η BOE να συνέχιζε το μέτρο στήριξης», δήλωσε ο Kiyoshi Ishigane, επικεφαλής διαχειριστής fund στη Mitsubishi UFJ Kokusai Asset Management Co. στο Τόκιο. «Η απόδοση του 10ετούς gilt θα μπορούσε να αυξηθεί στο 5% ήδη αυτόν τον μήνα» από 4,44% την Τρίτη, είπε.

    UK yields have surged this year amid rocketing inflation
    Οι αποδόσεις του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν φέτος εν μέσω της εκτόξευσης του πληθωρισμού

    Το δολάριο είχε ενισχυθεί έναντι της στερλίνας και άλλων σημαντικών νομισμάτων την Τετάρτη πριν από το δημοσίευμα, καθώς η αναζωπύρωση της ανησυχίας για ενδεχόμενο selloff των περιουσιακών στοιχείων στο Ηνωμένο Βασίλειο τροφοδότησε τη ζήτηση για το ασφαλές αμερικανικό νόμισμα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Πώς η βουτιά της στερλίνας φέρνει εκπτώσεις στα πολυτελή Rolex



    ΣΧΟΛΙΑ