• Οικονομία

    Alpha Bank: Οι προκλήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    • NewsRoom


    To ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην εγχώρια αγορά και τη σημασία τους ως κινητήριο μοχλό στην ελληνική οικονομία επισημαίνει η Alpha Bank στη νέα οικονομική μελέτη που δημοσίευσε.

    Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αποτελούν το συντριπτικό 99,9% των επιχειρήσεων του μη-χρηματοπιστωτικού τομέα, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κλάδων οικονομικής δραστηριότητας και αποτελώντας τον βασικό πυλώνα κινητικότητας της οικονομίας. Αναλυτικότερα, η μελέτη της τράπεζας διαπιστώνει ότι το 87% του εργατικού δυναμικού εργάζεται σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις, οι οποίες φαίνεται πως συμβάλλουν κατά 64% στην παραγωγή προστιθέμενης αξίας.

    Τα οφέλη της ύπαρξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δε σταματούν στις άμεσες επιδράσεις στην οικονομία, αλλά εκτείνονται και σε άλλους παράγοντες.

    Για παράδειγμα, όπως επισημαίνει η μελέτη της Alpha Bank, οι επιχειρήσεις αυτού του μεγέθους είναι κομβικής σημασίας για τη διασφάλιση της σταθερότητας του κοινωνικού ιστού αλλά και του παραγωγικού μετασχηματισμού, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της διάχυσης καινοτόμων τεχνολογιών, αλλά και της σταδιακής προσαρμογής τους στη νέα ψηφιακή οικονομία.

    Η μελέτη συνεχίζει, αναφέροντας ότι η Ελλάδα κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με βάση την πυκνότητα των ΜμΕ στο συνολικό πληθυσμό. Συγκεκριμένα, η χώρα διαθέτει 6,2 ΜμΕ ανά 100 κατοίκους, έναντι 4,5 που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ-28. Η μεγάλη πυκνότητα των ΜμΕ συμβαδίζει με την υψηλή συμβολή των ΜμΕ στην απασχόληση (ΣΕΒ-Ernst & Young, Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, 2017).

    Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη (OECD, SME and Entrepreneurship Outlook, 2019), το ποσοστό συμμετοχής των ΜμΕ στη συνολική απασχόληση στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με την Ελλάδα και διαμορφώνεται μόλις στο 60%. Στο Γράφημα αποτυπώνεται η συμβολή των ΜμΕ στην εγχώρια οικονομία, τόσο σε όρους απασχόλησης όσο και Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας.

    Στην Ελλάδα οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (1-9 άτομα) αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειονότητα (97,3%) των μη- χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και απασχολούν περίπου 6 στους 10 εργαζόμενους, ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ, οι αντίστοιχες επιχειρήσεις απασχολούν 3 στους 10 εργαζόμενους. Αντίστοιχα, στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (10-249 άτομα) εργάζονται 3 στους 10 απασχολούμενους (ΟΟΣΑ: 4 στους 10) και μόνο 1 στους 10 απασχολείται σε μεγάλη επιχείρηση (>250 άτομα).

    Παρά το γεγονός ότι οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις κατέχουν συνολικά υψηλότατο μερίδιο στην απασχόληση (75%), εντούτοις οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν παράγουν μόνο τα 2/5 της συνολικής προστιθέμενης αξίας της οικονομίας.

    Αντιθέτως, οι θέσεις εργασίας στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις (>50 άτομα) παράγουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία – 22,4% και 35,9% αντίστοιχα – με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία.

    γραφημα
    Η συμβολή των ΜμΕ στην εγχώρια οικονομία, τόσο σε όρους απασχόλησης όσο και Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας.

    Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τα συμπεράσματα της οικονομικής μελέτης της Alpha Bank για τον ρόλο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία εδώ.



    ΣΧΟΛΙΑ